Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Pariško praznovanje 20. obletnice Slovenije

Slovenci po svetu | 17.06.2011, 07:39 Matjaž Merljak

V nedeljo, 12. junija 2011, je Društvo Slovencev v Parizu s pomočjo slovenskega veleposlaništva in slovenske katoliške misije organiziralo sijajno praznovanje ob 20. obletnici slovenske osamosvojitve. Dogodek je potekal v društveni dvorani v Châtillonu na jugu Pariza, udeležili pa so se ga številni člani pariškega društva ter Veronika Stabej, slovenska veleposlanica v Franciji, Andrej Rant, veleposlanik pri OECD, dr. Edvard Kovač, slovenski profesor in filozof iz Toulousa, Mateja Bizjak Petit, direktorica Hiše slovenske poezije v Franciji in dr. Branko Zorn, predsednik društva Slovenija v svetu.

Praznovanje se je začelo s sveto mašo, ki jo je daroval pater Edvard Kovač ob asistenci stalnega diakona Cirila Valanta. Nadaljevalo se je s kulturnim programom. Predsednica Društva, Ana Stegu Vičič, se je v uvodnem govoru zahvalila za podporo vsem prisotnim in izrazila navdušenje nad prvim sodelovanjem Društva in Ljubljanske opere. Spomnila se je vseh zaslužnih Slovencev v Parizu, ki so pomembno prispevali k samostojnosti Slovenije pred 20 leti, ko je bilo Društvo edino shajališče tukajšnjih Slovencev in edini kraj ohranjanja slovenstva. Izrazila je tudi srčno povezanost s « tremi Slovenijami »: izseljensko, zamejsko in domačo. Vsaka od njih s svojo drugačnostjo v matično domovino vnaša svoje barve in s tem prispeva k njenemu blagostanju.

Veleposlanica Veronika Stabej je v svojem govoru izpostavila temeljne vrednote, ki smo se jim zavezali z vzpostavitvijo samostojne države: svobodi, demokraciji in odprtosti do drugačnih. Ključni temelj osamosvajanja je bila enotnost med nami. Slovenija je lahko ponosna na dosežke zadnjih 20 let: mednje spada tudi uraden vstop v evropsko družino, ki smo ji v kulturnozgodovinskem smislu pripadali od nekdaj. Odprt je prostor za dialog in nove ideje, prihajajo nove perspektive, upravičeno nam raste samozavest. V nadaljevanju je navedla del poslanice predsednika RS, dr. Danila Türka, nas seznanila z zadnjimi aktualnimi dogodki med Slovenijo in Francijo ter svoje sporočilo sklenila z iskreno zahvalo Društvu za ohranjanje slovenske kulture in identitete.

Marko Kobal, veleposlanica  Veronika Stabej, pianistka Jelena Boljubas
Marko Kobal, veleposlanica Veronika Stabej, pianistka Jelena Boljubas © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

Kulturni program je z Zdravljico in pesmijo Slovenec sem uvedel Marko Kobal, operni pevec iz Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana. Sledile so recitacije slovenske poezije in proze, večji del v slovenščini, med katerimi so bili posebej dragoceni odlomki iz zbranih del nekdanje pariške profesorice slovenskega jezika, dr. Antonije Bernard. Književna dela so predstavljale Špela Trdina, Lucija Skrlj-Fernandes in Mateja Bizjak Petit, ki je brala svojo poezijo. Program je vešče in dinamično povezovala Natacha Vičič, predstavnica druge generacije Slovencev v Parizu.

Baritonist Marko Kobal nas je navdušil s slovenskimi samospevi in uglasbeno slovensko poezijo, nato pa z arijama iz Verdijeve in Giordanove opere. Za izvedbo Mozartove Laci darem la mano s pevko Shéhérezade ju je občinstvo nagradilo s stoječimi ovacijami. Vse je potekalo ob klavirski spremljavi odlične pianistke iz ljubljanske opere Jelene Boljubas. Shéhérezade je s svojim petjem sodelovala tudi kasneje v družabnem delu srečanja. S slovenskimi narodnimi pesmimi na klavirju nas je razveselil še Alexandre Radigue, devetleten predstavnik tretje slovenske generacije v Parizu.

Med sveto mašo
Med sveto mašo © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

V naslednjem delu praznovanja smo veselo nazdravljali naši državi in pretresali pretekle predstavitve Slovenije v Franciji. Posebej zanimiva je bila za to priložnost pripravljena spominska miza s kopijami časopisnih člankov iz slovenskih in francoskih časopisov iz obdobja 1990/91, ki so obudili spomine na pomembne ljudi, izjave in dogodke iz časa osamosvajanja.

Kovali smo tudi načrte za prihodnje slovenske dogodke v Parizu; upajmo, da jih bo s pomočjo Društva in našega veleposlaništva vsako leto več. S hvaležnostjo organizatorjem praznovanja in požrtvovalnim posameznikom, ki so pripravili raznovrstne dobrote, se spominjamo tega dneva in vzklikamo: „Še na mnoga leta!“

Glasbeni gostje v Parizu
Glasbeni gostje v Parizu © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

Meta Klinar, Lektorica slovenskega jezika na institutu INALCO v Parizu

Slovenci po svetu, Slovenskih 20
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.