Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Konferenca zdravnikov se zaključuje

| 11.06.2011, 07:07 Matjaž Merljak

Danes se bo zaključila tridnevna 7. konferenca slovenskih zdravnikov iz sveta in Slovenije. Glavni organizator je bil Svetovni slovenski kongres (SSK). Udeleženci iz različnih delov sveta so razpravljali o obvladovanju infekcijskih bolezni ter infektologiji in medicini v izrednih razmerah.

Strokovni odbor pri Svetovnem slovenskem kongresu je v sodelovanju s Slovenskim zdravniškim društvom in Zdravniško zbornico Slovenije že pred leti oblikoval predlog za tovrstna srečanja z namenom, da bi čim širšemu krogu slovenskih zdravnikov omogočili seznanitev z najnovejšimi dosežki na področju različnih vej medicine in preko slovenskih vrhunskih strokovnjakov ter znanstvenikov, ki delujejo v tujini, omogočili čim hitrejši pretok znanja v slovenski prostor. Na drugi strani pa takšna srečanja odpirajo tudi vrata naši zdravstveni dejavnosti navzven, saj bo srečanje omogočilo zdravnikom, ki delujejo v Sloveniji, vzpostavitev tesnejših stikov s kolegi, ki delujejo v vrhunskih ustanovah v tujini, kar se je doslej že izkazalo kot za koristno in učinkovito. Prepričani smo, da ima srečanje ne le nacionalni zdravstveni, marveč tudi širši družbeni pomen.

Častni pokrovitelj je Borut Pahor, predsednik Vlade Republike Slovenije, ki pa ni prišel na otvoritev. Prav tako ne minister za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjan Žekš. Razlog: dolga seja vlade. Pozdravit je prišel le zdravstveni minister Dorjan Marušič.

Bojana Beovič
Bojana Beovič © Matjaž Merljak
Predsednica organizacijskega odbora je izr. prof. dr. Bojana Beovič, dr. med.. Povedala je, da je namen teh srečanj: izmenjava znanj in neposredna izmenjava izkušenj. Dodatna vrednost te konference je, da gre za izmenjavo izkušenj slovenskih zdravnikov. Izbrane teme so bile splošne, saj se pojavljajo na vseh bolniških oddelkih in po vsem svetu. Veseli bi bili, da bi se kdo, ki živi v tujini, odločil za vrnitev v Slovenijo. A naša država ne omogoča dobrih pogojev za vrnitev. A poleg primernega dohodka bi morali takemu zdravniku omogočiti tudi primerno mesto.

Patricija Ečimovič
Patricija Ečimovič © Matjaž Merljak
Svoje vtise in mnenja je za našo oddajo Slovencem po svetu in domovini predstavila tudi dr. Patricija Ečimovič, dr. med., ki dela na Irskem in sodeluje v organizaciji Zdravniki brez meja. Kot je rekla, so bile tematike dobro izbrane, saj gre za aktualne stvari. Pomembno je, da obstaja povezava med ljudmi, ki so šli v tujino in tistimi, ki so ostali doma. Znanje, še posebej v zdravstvu, mora krožiti. Sama skuša ves čas razmišljati, kaj lahko stori dobrega za domovino. Na Irskem je tradicija ohranjanja stikov s tistimi, ki so odšli po svetu, zelo velika in je veliko pripomogla k državi. Tudi Slovenija mora to izkoristiti.

Emma T. Urbančič
Emma T. Urbančič © Matjaž Merljak
Prof. Emma T. Urbančič je višja medicinska sestra in poučuje več predmetov in prakso na univerzi italijanske bolnice v Buenos Airesu v Argentini. Na konferenci je že tretjič, bila je že v letih 2003 in 2006. Govorila je potrebi poznavanja kulturnih razlik za mentalno zdravje ljudi. Medicinske sestre so ves čas z bolniki in zato je prav, da pozna bolnika in njegovo družino. Povezana je z medicinskim sestrami iz Ljubljane in z Jesenic. Ponosna je, da lahko s svojim znanjem pomaga k zdravstvu v Sloveniji.

Bojana Žvan
Bojana Žvan © Matjaž Merljak
Doc. dr. Bojana Žvan, dr. med., višja svetnica, prim. iz UKCLJ je bila vodja tovrstne konference pred dvema letoma in meni, da so taka srečanja zelo pomembna, saj smo Slovenci v svetu zelo uspešni. Če Slovenca postaviš v svet, je gotova garancija, da bi uspel. Želeli pa bi, da se ti zdravniki vrnili, ali vsaj njihovi otroci. Zato bi morali ljudi animirati, da bi se vrnili, saj zdravnikov primanjkuje. Odpadajo redni programi, manjka pa tudi kadra za izredne situacije.

Alojz Pleskovič
Alojz Pleskovič © Matjaž Merljak
Izr. prof. dr. Alojz Pleskovič, dr. med, strokovni direktor kirurgije UKCLJ meni, da je to zelo pomemben dogodke, kjer se sreča s kolegi in izmenja mnenja. Želi si, da bi bilo teh prireditev več in da bi bile bolje obiskane s strani domačih strokovnjakov.

Ob začetku konference je SSK izdal tudi zbornik s prispevki sodelujočih v programu. Na voljo je v pisarni Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.