Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Samostan v Celju, v katerem je umrl Bernard Mariborski (foto: fsr.rkc.si)
Samostan v Celju, v katerem je umrl Bernard Mariborski

Pred 300 leti se je rodil kapucin Bernard Mariborski

Cerkev na Slovenskem | 06.06.2011, 15:15 Marta Jerebič

V Mariboru se je 6. junija 1711 rodil kapucinski pridigar in jezikoslovec Bernard Mariborski s pravim imenom Ivan Anton Apostel. Med drugim je sestavil priročnik za previdevanje bolnikov. Leta pa 1760 je sestavil nemško-slovenski slovar s 55 tisoč besedami.

Ivan Anton, ki si je z gorečim pridiganjem prislužil naslov „Apostel“ je bil rojen v meščanski družini v Mariboru. Pridružil se je kapucinom in dobil redovno ime Bernard. Po duhovniškem posvečenju leta 1736 v Celovcu je bival v različnih samostanih štajersko-ilirske province in se uveljavil kot pridigar in lektor. Do razpustitve kapucinskega samostana v Mariboru 1784 je živel v tem mestu, zatem je odšel v celjski samostan, kjer je pred koncem istega leta umrl.

Bernard Mariborski se je v samostanskih knjižnicah seznanil z raznimi rokopisnimi slovarji in tudi sam začel zbirati gradivo za nemško-slovenski slovar. Pri tem je med prvimi začel zapisovali tudi vzhodnoštajerske in prekmurske besede. Do leta 1760 je uredil rokopis slovarja, ki obsega kar 55 tisoč besed. Bernard Mariborski se je zanimal tudi za glagolico in cirilico. Pri tem je širil zmotno izročilo o tem, da je imel pri oblikovanju glagolice svoj delež tudi Sveti Hieronim. Bernardov rokopisni slovar je med drugim uporabljal jezikoslovec in duhovnik Oroslav Caf, pred letom 1871 pa se je za njim izgubila vsaka sled.

Cerkev na Slovenskem
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...