Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Petra Gorše (foto: ARO)
Petra Gorše

Slovenija – moja domovina

Naš pogled | 14.06.2011, 14:50 Petra Stopar

„Si predstavljate, kaj bi se zgodilo, če bi samo za en dan Slovenci o Sloveniji mislili samo dobro?“ Kako bi si vi odgovorili na to vprašanje, ki si ga je v pogovoru z nami postavil igralec Gregor Čušin, eden od pobudnikov prihajajočega vseslovenskega dne molitve in posta za domovino? Danes se je začela devetdnevna priprava na ta dan, ki bo prihodnjo sredo.

Kristjani na Slovenskem smo povabljeni, da 22. junija molimo in prosimo za reševanje problemov v naši družbi, gospodarstvu, politiki, družinah in še kje. Pobudniki molitve in posta za domovino so prepričani, da lahko z molitvijo in postom najdemo izhod iz krize, v kateri je Slovenija, zopet odkrijemo najbolj plemenito v nas, se osvobodimo brezupa in brezčutnosti ter se odpremo za pozitivne rešitve: za to, kar je lepo, dobro, pravično in resnično, so še zapisali. Obeta se nam torej nekakšen pozitiven korak, za katerega so resda pobudniki verniki, a to ne pomeni, da se dnevu na kakšen drugačen način ne morejo pridružiti tudi vsi ostali državljani. Gre namreč za vsakega posameznega Slovenca in Slovenko, gre za starega, mladega, za ljudi vseh družbenih slojev, vsi mi bomo del prihodnosti, ki nam prihaja naproti. Zato, kakorkoli že, z molitvijo, postom ali le z dobro mislijo, stopimo skupaj za naš narod, našo državo, za katero je moral marsikdo veliko žrtvovati, da jo imamo. In čeprav Slovenci trenutno ne moremo biti ravno ponosni na politično in gospodarsko situacijo, še več, požene nam strah v kosti, se lahko pohvalimo z marsikatero drugo danostjo. Prva med njimi je seveda narava – čudovite gore, mogočni gozdovi, prostrana polja, skrivnostni Kras in živahna Obala. Marsikje po svetu so tej deželi nadeli oznako 'košček raja' na Zemlji. Zveni kot reklama za Slovenijo. Pa vendar, zakaj tako ne mislimo tudi mi? Morda zato, ker vsaka zunanja lepota ne pomeni nič, če človek nima miru v sebi in če so njegove misli prepredene z vsakdanjimi skrbmi, vprašanji o tem, ali bo zmogel naprej? Danes najbrž o tem razmišlja toliko Slovencev kot še nikdar.

Dvajseto obletnico slovenske samostojnosti je pričakalo 2.050.189 prebivalcev. To je dobrih 50.000 več kot leta 1991, ob razglasitvi neodvisne države. Življenjska doba se daljša, postajamo vse starejši - število stoletnikov se je v dvajsetih letih povečalo s 26 na 192. Dve tretjini prebivalcev je s svojim življenjem dokaj zadovoljnih. Med prebivalci je več žensk kot moških. Rodnost je vrh dosegla v letu 2008, ko se je rodilo 21.817 otrok. Število sklenjenih zakonskih zvez upada, več je tudi ločitev. Po ugotovitvah statistike smo Slovenci zelo varčen narod. Leta 2009 se je Slovenija po stopnji varčevanja gospodinjstev Slovenija med državami EU uvrstila na sedmo mesto. Povprečni prebivalec Slovenije je pred dvema letoma za nakup hrane porabil mesečno 114 evrov, za obleko 36 evrov, za telefonske storitve 25 evrov.

To je le nekaj od podatkov, s katerimi je ob 20. obletnici samostojne Slovenije postregel statistični urad. S čim pa nam bo postreglo najvišje državno vodstvo? Sama si najbolj želim, da bi naši potomci živeli v varni in pošteni državi. Za to si bom po svojih močeh in na svoj način prizadevala tudi sama, pa naj bo to korektno novinarsko poročanje ali pisanje glasbe.

Naš pogled
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.