Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Udeleženci pohoda (foto: Alenka Veber)
Udeleženci pohoda

Uspel 3. 'izseljenski' pohod v Babnem Polju

| 26.05.2011, 07:48 Matjaž Merljak

Športno društvo Planjava Babno Polje je v soboto, 21. maja 2011, organiziralo že tretji spominski pohod po poteh babnopoljskega izseljenca Franka Trohe Rihtarjevega. Pohodnike - teh je bilo 260 - sta nagovorila župan občine Loška dolina Janez Komidar in slavnostni govornik prof. dr. Robert Brus. Na 18 km dolgi poti so pohodnike pogostili številni občani Loške doline in občine Cerknica.

Skrajno neprijazno vreme na drugem pohodu maja 2010 Društvu ni vzelo volje in poguma. Člani in številni prostovoljci so letos še nagradili že tako izjemno organiziran pohod. Osrednja nit je bila obuditev Trohovega daljšega dokumentarno-pripovednega besedila Življenje v širnem gozdu v okolici Snežnika (Slovensko-Amerikanski koledar, 1932).

Letošnji poudarek pešpoti Iz Babnega Polja do Goričic je predstavljal pomemben prispevek krajev pod Snežnikom ob Mednarodnem letu gozdov. Zato so organizatorji medse povabili tudi prof. dr. Roberta Brusa z Biotehniške fakultete v Ljubljani.

Program se je začel z sveto mašo, ki jo je daroval duhovnik Aleš Tomašević, nakar je sledil bogat kulturni program. Oblikovali so ga trije domači harmonikaši: Domen Šraj iz Kozarišč, Magda Mlakar iz Babne Police ter Luka Žnidaršič iz Podcerkve. Kot gostja pa se je predstavila tudi Damjana Praprotnik na citrah.

Pohod, ki nima športno tekmovalnega duha, temveč je bliže kulturno-etnološki prireditvi, je privabil v Babno Polje pohodnike iz vse Slovenije. Sprehodili so se od najhladnejšega naseljenega kraja v Slovenije do slikovite vasice ob Cerkniškem jezeru ter tako odkrivali eno izmed številnih zgodb slovenskih izseljencev, ki so konec 19. in v začetku 20. stoletja zapuščali domovino in šli v Severno Ameriko, misleč, da jim bo tam laže. In prav Troha je bil tisti izseljenec, ki je v svoji literarni zapuščini zapustil neprecenljivo pričevanje o življenju ljudi takrat, tako v domovini kot na oni strani Oceana.

Ustavili so se ob cerkvicah
Ustavili so se ob cerkvicah © Alenka Veber

Pohod v prelepi naravi
Pohod v prelepi naravi © Alenka Veber

Več fotografij 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.