Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Del Beneške Slovenije (foto: Geopedia)
Del Beneške Slovenije

Zbližali Tolmin in Čedad

| 25.05.2011, 09:42 Matjaž Merljak

Na Hlevniku pri lovski koči so v torek, 24. maja 2011, slavnostno odprli cesto Volče - Solarji. Omenjena cesta je izrednega pomena za povezavo obmejnega območja Posočja in Beneške Slovenije, saj predstavlja najbližjo povezavo med Tolminom in Čedadom v Italiji. Pomen cestne povezave so dokazali tudi lokalni prebivalci z obeh strani meje, ki so se množično udeležili slavnostne otvoritve.

Devet kilometrov dolgo cesto sta namenu predala tolminski župan Uroš Brežan ter minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš. Zaradi čezmejne narave projekta so bili na otvoritev vabljeni tudi predstavniki iz dežele Furlanije − Julijske krajine iz sosednje Italije. Vabilu so se odzvali tudi predstavniki sosednje občine Dreka, njihov župan Mario Zufferli pa je zbrane goste pozdravil v slovenskem jeziku.

Občina Tolmin je bila pobudnica projekta. Projekt je bil v začetni fazi (od leta 1994 do 1997) sofinanciran s sredstvi Evropske unije, ki so bila dodeljena v okviru programa čezmejnega sodelovanja PHARE.

Pobudo za gradnjo ceste je leta 1994 dal tedanji tolminski župan Viktor Klanjšček. Med prvimi v Sloveniji so nato zaprosili za sredstva iz programa Phare in tako pridobili 122 milijonov tolarjev (okoli pol milijona evrov).

Tri leta kasneje so s tem denarjem uspeli urediti nov del trase ceste skozi dolino potoka Kamenca do lovske koče na Hlevniku. Za ta dela so porabili ves evropski in denar iz proračuna občine Tolmin, zato so morali dela zaustaviti.

Nadaljevali so jih skoraj celo desetletje kasneje, ko je Direkcija RS za ceste nadaljevala z deli na trasi s širitvijo vozišča, ureditvijo odvodnjavanja in izvedbo voziščne konstrukcije na vseh petih odsekih ceste Volče - Solarji.

Naredili novo cesto iz Volč do Solarij
Naredili novo cesto iz Volč do Solarij © Geopedia

Kot zadnjo so izvedeli rekonstrukcijo križišča z magistralno cesto Tolmin - Kobarid, ločilne otoke in cestno razsvetljavo. Občina Tolmin je sodelovala pri pridobivanju zemljišč, urejanju zemljiško-pravnih zadev, pri odkupu zemljišč ter pri nekaterih gradbenih delih.

Celotna naložba, ki jo je v ureditev magistralne ceste Volče - Solarji med leti 2006 in 2010 vložila direkcija za ceste, znaša več kot štiri milijone evrov.

Vir: USZS, STA, DRSC, spletna stran občine Tolmin


Sporočilo za javnost Urada VRS za Slovence v zamejstvu in po svetu z datumom 25. maj 2011

V uvodu je bila beseda dana županu Občine Tolmin gospodu Urošu Brežanu, ki je izpostavil pomen povezovanja Benečije in Slovenije, še posebej Tolminske. Poudaril je, da se tukajšnji ljudje še kako dobro zavedajo, da tudi na drugi strani meje živijo naši rojaki in z njimi tudi uspešno sodelujejo. V okviru uspešnega sodelovanja je župan Brežan izpostavil čezmejne evropske projekte, še posebej kolesarsko pot, ki bi naj povezovala območje z obeh strani in je še v pripravi. Sogovornik z druge strani meje je bil novoizvoljeni župan Občine Dreka, Mario Zufferli ki je goste nagovoril tudi v slovenščini in pri tem ponosno poudaril, da obe občini zelo dobro sodelujeta.

Kot slavnostni govornik je bil na prireditvi prisoten minister Žekš, ki je tokrat združil obe delovni področji, ki ju vodi. Kot je povedal, se ponavadi na nekaterih prireditvah pojavlja v vlogi ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, na drugih pa v vlogi ministra, pooblaščenega za vodenje Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko. »Tokrat pa mi je uspelo združiti obe obleki in se vam predstavljal v vlogi obeh«, je dejal minister Žekš. V svojem nagovoru je poudaril, »da je ta cesta izjemnega pomena pri povezovanju ljudi. Povezave najprej gradimo z infrastrukturo, kar smo dokazali tudi danes. Drugi vidik povezovanja pa je sama želja po povezovanju in sodelovanju. In tudi ta je v tem obmejnem področju že vidna.« V govoru je minister Žekš poudaril, da je že dr. France Prešeren poudarjal sožitje med ljudmi. »Meje so tiste, ki na tej točki še ostajajo v nekaterih glavah, a bomo tudi te s podobnimi dejanji počasi začeli podirati,« je zaključil minister Žekš.

Po tako spodbudnih besedah so vsi visoki gostje slavnostno prerezali trak, ki je zaznamoval še simbolno otvoritev ceste, ki je v uporabi že leto dni. Kot je v govoru pripomnil minister, »so se tudi v tem primeru Tolminci izkazali za zelo preudarne ljudi in so cesto slavnostno odprli šele po enem letu, ko so bili povsem prepričani o njeni kvaliteti«.

Pobudo za gradnjo devet kilometrov dolge cestne povezave je že leta 1994 dal takratni tolminski župan Viktor Klanjšček. Sredstva za gradnjo pa so takrat, kot prvi v Sloveniji, prejeli iz evropskih sredstev programa PHARE (okoli pol milijona tolarjev). Z deli so nato leta kasneje nadaljevali s pomočjo Direkcije RS za ceste in jih uspešno končali leta 2010. Celotna naložba, ki jo je v ureditev magistralne ceste Volče - Solarji med leti 2006 in 2010 vložila direkcija za ceste, znaša več kot štiri milijone evrov.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.