Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Slovenci iz Italije na obisku v Evropskih institucijah (foto: Klemen Žumer)
Slovenci iz Italije na obisku v Evropskih institucijah | (foto: Klemen Žumer)

Slovenci iz Italije EU o problemu šolstva in dvojezičnosti

Slovenci po svetu | 19.05.2011, 07:19 Matjaž Merljak

V Evropskih institucijah v Strasbourgu in Bruslju se je drugi majski teden mudila močna delegacija Slovenske Skupnosti (SSk), edine slovenske politične stranke v Italiji, ki združuje Slovence živeče v Furlaniji-Julijski krajini. Predstavnikom evropskih inštitucij je od 11. do 14. maja predstavila problematiko dvojezičnih napisov in šolstva za slovensko skupnost v Italiji. Sprejeli so jo tudi podpredsednik Evropskega parlamenta ter poslanci vseh političnih barv iz osmih evropskih držav.

Ob obisku, ki ga gosti Evropski poslanec iz Slovenije Lojze Peterle, so se najprej v prostorih evropskega parlamenta v Strasbourgu srečali s poslanci vseh treh največjih političnih skupin v Evropskem parlamentu, s podpredsednikom evropskega parlamenta in evropskimi poslanci iz 8 držav EU, med drugim tudi Slovenije in Italije.

Damijan Terpin, deželni tajnik in vodja SSk, se je zahvalil za možnost obiska in povedal: »Zelo smo zadovoljni, da smo lahko danes v Evropskem parlamentu celo podpredsedniku László Tőkésu in številnim poslancem iz Italije, Slovenije, Slovaške, Francije, Nemčije, Danske, Madžarske in Romunije predstavili nekatere ključne probleme s katerimi se srečujemo Slovenci v Italiji. Videli smo, da nas Evropski parlament podpira in zagotovo bomo skupaj sodelovali še v naprej.«

Terpin se je na posebnem srečanju Mariu Mauru, vodji italijanskih evropskih poslancev v ELS/PPE, zahvalil za njegovo intervencijo pri italijanski ministrici za šolstvo Gelminijevi in ga obvestil, da sta bila s poslancem Peterletom uspešna, saj je italijansko ministrstvo za šolstvo že izdalo ukrep, ki ohranja število osebja na slovenskih šolah, ne glede na racionalizacijo, ki se izvaja v vsem preostalem delu italijanskega šolskega sistema.

Glede omizja za implementacijo zaščitnega zakona, ki bo v kratkem zaživelo pri predsedstvu italijanske vlade je Terpin pojasnil, da bo na navedenem omizju med glavnimi temami tudi uresničevanje 26. člena zaščitnega zakona, ki govori o olajšanem načinu za izvolitev poslancev in senatorjev iz slovenske manjšine.

Tomaž Špacapan, deželni tajnik in vodja Mladih SSk, je na rednem mesečnem sestanku skupine evropskih poslancev za manjšine in jezike (Intergrupa za manjšine) predstavil problematiko dvojezičnosti, s posebnim poudarkom na težavah v tržaški pokrajini. »Mladi smo v tržaški pokrajini poslikali vse enojezične table, ki bi morale biti dvojezične in na kartografiji Furlanije Julijske krajine jasno identificirali kritične točke, kjer ni dvojezičnih napisov, kljub zakonskim predpisom in mednarodnim sporazumom (Zaščitni zakon 38/2001).«

V imenu delegacije, ki jo sestavljajo predstavniki obeh podmladkov SSk - »Mladi za Mlade« s Tržaške in »Prihodnost« z Goriške ter zastopniki slovenskih višješolcev - je Špacapan tudi dejal: »zelo sem zadovoljen, ker je bil naš obisk v Evropskem parlamentu dokaz, da se mladi pri nas spet zanimajo za politiko in da so mladi sestavili tako raznoliko skupino v podporo problematikam slovenske manjšine v Italiji« ter dodal »Ponovno bi se rad zahvalil v prvi vrsti slovenskemu poslancu Peterletu in poslancu južnotirolske Dorfmannu, ki sta omogočila ta naš obisk in to, da smo lahko na evropski ravni predstavili dva ključna problema za našo manjšino: vprašanje vidne dvojezičnosti, ki kaže prisotnost manjšine na teritoriju in šolstvo brez katerega manjšina ne more obstajati in se razvijati.«

Študentje in dijaki Vida Forčič, Matia Mosenich in Barbara Ferluga so poslancem predstavili problem krčenja šol, ki jih ima slovenska manjšina od leta 1954 sicer zagotovljene po mednarodnih pogodbah ter kot glavni problem slovenskih šol v Italiji izpostavili pomanjkanje njihove avtonomije, ki posledično ovira njihovo učinkovito upravljanje. Deželni slovenski šolski direktorat je odvisen od italijanskega deželnega direktorata namesto, da bi bil avtonomen in odgovoren le Ministrstvu za šolstvo. Mladi so predlagali rešitve, ki jih bo skupina evropskih poslancev proučila.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.