Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Cerkev sv. Janeza Krstnika, Altenessen (foto: Matjaž Merljak)
Cerkev sv. Janeza Krstnika, Altenessen

Velika noč v Essnu

Slovenci po svetu | 04.05.2011, 08:34 Matjaž Merljak

Rojaki iz Evrope se za praznike odpravijo domov. Tudi iz Essna, ki je od Ljubljane oddaljen 1100 kilometrov. S tistimi, ki ostanejo, pa slovenski duhovniki pripravijo slovensko praznovanje. Kako je bilo za veliko noč v Essnu v Nemčiji, je tamkajšnji slovenski župnik Lojze Rajk povedal v oddaji Slovencem po svetu in domovini.

Na cvetno nedeljo so se pridružili nemškim faranom v župniji svetega Janeza v Altenessnu. K blagoslovu zelenja v teh krajih prinesejo predvsem pušpan. Na to nedeljo je bila sveta maša in blagoslov v Krefeldu.

Na veliki četrtek so se prav tako pridružili nemški župniji, enako na veliki petek, ko je bila ob 15h liturgija velikega petka.

Na veliko soboto je Lojze Rajk odšle v 125 kilometrov oddaljeni Eschweiler k blagoslovu jedil. Zraven so prišli tudi Poljaki. Blagoslovi jedil so bili tudi v Krefeldu, Oberhausnu in Essnu. Velikonočno vigilijo so imeli v Moersu.

Veliko članov zbora Slovenski cvet je za praznike odšlo v Slovenijo, praznično vzdušje pa je z igranjem na orgle ustvarila Danica Ban.

Velikonočna procesija v Essnu
Velikonočna procesija v Essnu © Arhiv slovenske misije v Essnu

Na veliko noč so se k procesiji zbrali v Essnu.

Lojze Rajk je rojake bodril, da naj v tujini ustvarijo vzdušje slovenskega praznovanja.

Sporočil je, da je essenski škof letos želel pri maši zadnje večerje na veliki četrtek imeti za "apostole", katerim je umil noge, zastopnike drugih narodnosti, ki imamo svoje misije. Slovensko skupnost je zastopal Rudi Zdovc. Po maši je škof vse povabil na pogovor. G. Zdovc je škofa povabil na tradicionalno binkoštno praznovanje.

Blagoslov velikonočnih jedil v Altenessnu
Blagoslov velikonočnih jedil v Altenessnu © Arhiv slovenske misije v Essnu

Essenski škof dr. F.-J. Overbeck in Rudi Zdovc
Essenski škof dr. F.-J. Overbeck in Rudi Zdovc © Arhiv slovenske misije v Essnu

 

Cerkev sv. Janeza Krstnika, Altenessen
Cerkev sv. Janeza Krstnika, Altenessen © Matjaž Merljak


Poročilo župnika v Essnu Lojzeta Rajka za junijsko številko Naše luči.

Kako smo praznovali dneve VELIKONOČNE SKRIVNOSTI?

Veliko naših župljanov je bilo v tem času v Sloveniji. Tisti, ki smo ostali tukaj, smo se vsak po svoje potrudili, da je bilo praznovanje v župniji čimbolj podobno onemu v dragi domovini.

Zaradi narave naše obsežne župnije je tudi praznovanje drugačno, kot v strnjenih župnijah.

Na cvetno nedeljo se vsako leto udeležimo blagoslova zelenja, procesije in maše skupaj z domačini – nemško župnijo svetega Janeza Krstnika v Altenessnu. Blagoslov je v kapeli doma ostarelih sv. Monike. Prostovoljke v župniji pripravijo šopke iz pušpana, saj tukaj ni oljčnih vejic. Le maloštevilni – v glavnem iz drugih narodnosti – prinesejo doma narejeno butarico. Skoraj vsak Slovenec je vzel oljčno vejico, katere smo prek Münchna dobili iz Istre.

Vsako procesijo spremlja »evharistična častna garda« v posebnih uniformah – 12 do 18 mož in fantov.

Popoldne je bila sveta maša tudi v Krefeldu. Po maši je bilo srečanje v dvorani. Alenka Schumacher je pripravila predstavitev bogoslužja in navad v velikem tednu.

Na veliki četrtek in na veliki petek smo se Slovenci zopet udeležili svetega bogoslužja skupaj z nemškimi farani.

Essenski škof dr. Franz-Josef Overbeck je letos za 12 »apostolov« pri umivanju nog želel imeti zastopnike iz izseljenskih misij. Slovence je zastopal g. Rudolf Zdovc. Po maši so bili povabljeni k mizi skupaj s škofom in vodilnimi iz škofije. G. Rudi se je s škofom veliko pogovarjal. Prišla je tudi beseda na naše vsakoletno binkoštno srečanje. Škof je izrazil željo in pripravljenost, da bo tisti dan popoldne med nami, če ga le ne bo kaj posebnega zadržalo.

Na veliko soboto smo imeli blagoslov jedil v Eschweilerju, Krefeldu, Oberhausnu, Altenessnu. Ob 19h je v Moersu bila slovesna vigilija. Letos je bil obisk precej manjši - 45 navzočih. Nekateri člani zbora Slovenski cvet so bili v Sloveniji, prav vsi preostali člani in članice pevskega zbora so bili menda nujno zadržani (?) Še dobro, da so se pri petju organistki Danici Ban pridružili ljudje iz skupnosti Krefeld. Po maši smo tudi tukaj blagoslovili jedila.

Na velikonočno jutro smo v Altenessnu ob 9.30 imeli vstajenjsko procesijo in sveto mašo. Tukaj nas je bilo zbranih 80. Sveta maša je bila v Essnu tudi v ponedeljek in v Oberhausnu.

Vesel sem, da smo se v času velikonočnih praznovanj zopet zbrali v večjem številu, saj to dokazuje, da nam Gospodovo vstajenje in njegovo sporočilo veliko pomeni.

Lepo se zahvalim vsem, ki ste za oljke in sveče dali svoj prispevek za gradnjo in vzdrževanje cerkva in župnišč v slovenski Istri. Zbrali smo 200€.

BINKOŠTNO SREČANJE je poleg letnega romanja v Kevelaer osrednji dogodek v naši župniji. V zadnjih letih imamo to srečanje v cerkvi in v župnijski dvorani sv. Gertrude na Rottstr., 45127 Essen. Letos so binkošti 12. junija. Začeli bomo s sv. mašo ob 15.45. Upamo, da bo esenski škof msgr. dr. Franz-Josef Overbeck lahko uresničil svojo obljubo, da bo takrat vodil sveto mašo in se nam pridružil tudi na prireditvi v dvorani. Med nami bo tudi msgr. Janez Pucelj. Tokrat na žalost ne bo kolektivno pel Slovenski cvet, ampak bodo skoraj vsi podpirali ljudsko petje. Pričakujemo iz domovine odličen obisk – nekdanjo ministrico za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo gospo Mojco Kucler - Dolinar, ki je navdušena zagovornica krščanskih in družinskih vrednot.

V dvorani bo za pravo slovensko in evropsko vzdušje skrbel ansambel Ittertaler – Frank Remih iz Hildna.

Vse, ki ste pripravljeni sodelovati pri postrežbi, lepo naprošeni. Oglasite se Štefki Pirc ali župniku.

Dragi rojaki od blizu in daleč, pridimo za binkošti skupaj.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.