Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Štoka in Pavšič se zahvaljujeta za solidarnost

Slovenci po svetu | 28.04.2011, 17:41 Matjaž Merljak

Deželna predsednika Sveta slovenskih organizacij in Slovenske kulturno-gospodarske zveze Drago Štoka in Rudi Pavšič se zahvaljujeta vsem, ki so njunima organizacijama izrazili podporo in solidarnost. Posebna zahvala včlanjenim ustanovam in slovenskim organizacijam, ki so tudi javno podprle njuno prizadevanje, da bi prebrodili nastali položaj.

Predsednika Pavšič in Štoka sta v pogovoru z ministrom za Slovence v zamjstvu in po svetu Boštjanom Žekšem in državnim sekretarjem Borisom Jesihom izpostavila prizadevanja, da bi se znotraj organiziranih manjšinskih sredin našle primerne rešitve, ki bi usklajeno poiskale najprimernejše odgovore na potrebne izzive sedanjega časa. Krovni organizaciji se zavedata, da gre za zahteven proces, ki bo terjal dogovarjanje vseh zainteresiranih organizacij in ustanov, samega Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Dežele FJK.

V ta namen je na pobudo krovnih organizacij nastala delovna skupina z nalogo, da preuči in predlaga primerne rešitve tudi na podlagi obeh dokumentov, ki sta ju SKGZ in SSO izdelali pred nekaj meseci. Delovno omizje bo v ta namen opravilo pomembna preverjanja in nastajajoče predloge ocenilo z zainteresiranimi organizacijami. Delovna skupina in sama deželna predsednika se bodo operativno lotili tudi priprave na prvo zasedanje manjšinskega omizja pri predsedstvu vlade, ki naj bi se v kratkem sestalo v Rimu. Razpravo okoli teh vprašanj, ki izhajajo tudi iz spomenice, ki sta jo krovni organizacijI naslovili najpomembnejšim italijanskim vladnim in parlamentarnim inštitucijam, bosta SSO in SKGZ usklajevali ob sodelovanju javnih predstavnikov, ki sestavljajo manjšinsko zastopstvo.

SKGZ in SSO sta prepričani (tudi na podlagi zadnjega srečanja z ministrom Žekšem), da bodo na Uradu našli primerno rešitev, ki bo premostila nastalo finančno zagato, ki je toliko večja ob dejstvu, da bosta morali krovni (ob njiju še Društvo slovensko gledališče) kot ustanovni članici SSG odslej nakazovati slovenskemu teatru vsaka skoraj 30 tisoč evrov letne članarine.

 Predsednika krovnih sta se o teh vprašanjih prejšnji teden na sedežu Deželne skupščine pogovarjala s slovenskima deželnima svetnikoma Igorjem Gabrovcem in Igorjem Kocijančičem. Izpostavila sta tudi zaskrbljenost, ker deželna vlada še ni nakazala finančnih prispevkov številnim organizacijam, ustanovam in društvom na podlagi zaščitnega zakona. Deželna svetnika sta podprla prizadevanja obeh krovnih organizacij in napovedala, da bosta stopila v stik z deželnim odbornikom za manjšinska vprašanja Eliom De Anno, da bi skupno našli primerno rešitev, ki bi številnim organizacijam pomagali v nastalem položaju, saj se le-te morajo za redno dejavnost, socialne dajatve in plače zadolževati pri bankah in plačevati obresti, kar jih še dodatno finančno bremeni.

Slovenci po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...