Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

SSk glede krčenja sredstev SSO-ju in SKGZ-ju

| 20.04.2011, 21:14 Matjaž Merljak

Slovenska skupnost zaskrbljeno sprejema vest, da je Urad za Slovence po svetu in v zamejstvu potrdil krčenje sredstev SSO-ju in SKGZ-ju, krovnima organizacijama Slovencev v Italiji. Obenem ne razume, kako bo lahko krčenje sredstev, ki zgleda kot nekakšna kazen, doseglo učinek za večjo racionalizacijo pri uporabi sredstev. V končni fazi pa je taka odločitev v nasportju z izrecnimi obljubami predsednika vlade Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki je večkrat podčrtal, da Slovenija, kljub svojim finančnim težavam, ne bo krčila sredstev slovenski narodni skupnosti.

Slovenska skupnost izraža solidarnost obema krovnima organizacijama in meni, da opravljata temeljno vlogo povezovanja in sodelovanja znotraj bogate in razvejane slovenske civilne družbe v deželi Furlaniji Julijski krajini. Dobršen del slovenske narodne skupnosti se je v času Jugoslavije razvijal tudi brez pomoči takratnih oblasti v matici in ob odločilnem prispevku prostovoljnega dela, na katerem v glavnem temelji še danes. V tem smislu je in bo krčenje sredstev, še zlasti za tiste, ki že itak ne prejemajo nikakršnih honorarjev za svoje delo - zlasti v okviru SSO - slabo razumljeno. Njihova motivacija, da se še naprej udejstvujejo na različnih področjih, z edinim skupnim ciljem ohranjanja slovenske narodne skupnosti na svojem teritoriju, pa bo najbrž opešala.

Slovenska skupnost podpira in pozitivno ocenjuje vse dosedanje korake in prizadevanja, ki sta jih SSO in SKGZ storili v skupnem iskanju rešitev, pri marsikateri kočljivi težavi ter se pri reševanju težav organizacij naše civilne družbe, zlasti na področju kulture in prosvete, izkazali za primerni sogovornici vlade Republike Slovenije. Nerazumljivo je torej, da se vsa ta prizadevanja kaznujejo s krčenjem sredstev.

Slovenska skupnost poziva Urad za Slovence po svetu in v zamejstvu, da naj odločitev o krčenju sredstev SSO-ju in SKGZ-ju na novo premisli, saj bi bila potrditev teh nerazumljivih odločitev v tem trenutku lahko predstavljala dodaten težak udarec, z negativnimi posledicami, ki bi jih Slovenci v Italiji težko prenesli z razumevanjem.

Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...