Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

SSk glede krčenja sredstev SSO-ju in SKGZ-ju

| 20.04.2011, 21:14 Matjaž Merljak

Slovenska skupnost zaskrbljeno sprejema vest, da je Urad za Slovence po svetu in v zamejstvu potrdil krčenje sredstev SSO-ju in SKGZ-ju, krovnima organizacijama Slovencev v Italiji. Obenem ne razume, kako bo lahko krčenje sredstev, ki zgleda kot nekakšna kazen, doseglo učinek za večjo racionalizacijo pri uporabi sredstev. V končni fazi pa je taka odločitev v nasportju z izrecnimi obljubami predsednika vlade Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki je večkrat podčrtal, da Slovenija, kljub svojim finančnim težavam, ne bo krčila sredstev slovenski narodni skupnosti.

Slovenska skupnost izraža solidarnost obema krovnima organizacijama in meni, da opravljata temeljno vlogo povezovanja in sodelovanja znotraj bogate in razvejane slovenske civilne družbe v deželi Furlaniji Julijski krajini. Dobršen del slovenske narodne skupnosti se je v času Jugoslavije razvijal tudi brez pomoči takratnih oblasti v matici in ob odločilnem prispevku prostovoljnega dela, na katerem v glavnem temelji še danes. V tem smislu je in bo krčenje sredstev, še zlasti za tiste, ki že itak ne prejemajo nikakršnih honorarjev za svoje delo - zlasti v okviru SSO - slabo razumljeno. Njihova motivacija, da se še naprej udejstvujejo na različnih področjih, z edinim skupnim ciljem ohranjanja slovenske narodne skupnosti na svojem teritoriju, pa bo najbrž opešala.

Slovenska skupnost podpira in pozitivno ocenjuje vse dosedanje korake in prizadevanja, ki sta jih SSO in SKGZ storili v skupnem iskanju rešitev, pri marsikateri kočljivi težavi ter se pri reševanju težav organizacij naše civilne družbe, zlasti na področju kulture in prosvete, izkazali za primerni sogovornici vlade Republike Slovenije. Nerazumljivo je torej, da se vsa ta prizadevanja kaznujejo s krčenjem sredstev.

Slovenska skupnost poziva Urad za Slovence po svetu in v zamejstvu, da naj odločitev o krčenju sredstev SSO-ju in SKGZ-ju na novo premisli, saj bi bila potrditev teh nerazumljivih odločitev v tem trenutku lahko predstavljala dodaten težak udarec, z negativnimi posledicami, ki bi jih Slovenci v Italiji težko prenesli z razumevanjem.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...