Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

5. junija kar trije referendumi

Slovenija | 22.04.2011, 07:50

Poslanke in poslanci so dokončno potrdili 5. junij za datum, ko bomo volivke in volivci na referendumu odločali o pokojninski reformi in o zakonu o arhivih. Že pred dnevi pa so odločili, da bo na ta dan tudi referendum o zakonu o preprečevanju dela na črno.

Po odloku o razpisu referenduma, ki ga predlaga odbor, se bo referendumsko vprašanje glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je sprejel državni zbor na seji 23. decembra 2010?

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je kot pobudnica za začetek postopkov za razpis referenduma v četrtek v državni zbor vložila skoraj 44.000 podpisov pod zahtevo za razpis referenduma. Po ugotovitvi parlamentarne zakonodajno-pravne službe je pravilno izpolnjenih obrazcev s podpisi volivk in volivcev vsaj 42.000.

Predsednik omenjene zveze Dušan Semolič je v predstavitvi mnenj dejal, da je veljavni zakon v marsičem še dober. Reforma še teče in dejanska upokojitvena starost se je povečala. "Kakšna panika, izkoriščanje, zloraba tega trenda, ki naj opravičuje dramatičen poseg, niso upravičeni," je poudaril. Seveda pa v zakonu ni vse dobro, zato je reforma potrebna, toda "zagotovo drugačna kot ta, ki se ponuja v tem zakonu". Med drugim je poudaril, da ni prav, da "se v sistem posega zgolj v imenu javnih financ in zaradi tega, da bi dobili poceni kredite". Ponujena reforma je po njegovi oceni krivična, ker "ne upošteva razmer na trgu dela".

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je dejal, da je referendum sicer legitimna oblika odločanja državljanov, postavlja pa se vprašanje "primernosti načina odločanja na referendumu o takih stvareh, ki so praviloma podvržene političnemu nabiranju točk, demagogij in manipuliranju z dejstvi".

Poslanec SDS France Cukjati je poudaril, da kdor pravi, da je reforma najbolj kratkoročen protikrizni ukrep, "ne ve, kaj govori, ali pa namerno zavaja". Če bo reforma sprejeta, po njegovem mnenju še dolgo ne bo prinesla pozitivnih učinkov, ko jih bo, pa bodo omejeni in začasni. Prav je, da predlagana reforma pade, saj ne temelji na načelih pravičnosti, preglednosti in socialne vzdržnosti, je prepričan Cukjati.

Poslanec SD Miran Potrč pa je dejal, da je že ustavno sodišče opozorilo, da je referendum o pokojninski reformi "zelo zahteven", odgovornost državljank in državljanov pa "ogromna". Zavzel se je za to, da se vsaj v času do pokojninske reforme prenehajo nesporazumi znotraj koalicije, pa tudi med koalicijo in opozicijo ter med politiko in sindikati.

Zakaj na referendum o arhivih?

Novelo zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih pa je državni zbor sprejel na začetku februarja, zakon pa spreminja dostopnost do arhivskega gradiva, ki vsebuje podatke obveščevalno-varnostnih služb. DZ je sicer zahteval prepoved referenduma, a mu ustavno sodišče ni ugodilo, zato je bil dolžan na predlog poslancev SDS in SNS razpisati referendum. Za SDS je bila odločitev ustavnega sodišča pričakovana. Kot so poudarili, je "nezakonito zapiranje arhivov nekdanje tajne politične policije SDV posmeh pravni državi". Prav takšno se jim zdi tudi "prilagajanje zakona o arhivih zaradi zaščite sporne preteklosti predsednika republike Danila Türka".

Zakaj na referendum o delu na črno?

Poslanke in poslanci so pred razpisom refernduma o delu na črno največ besed namenili omejitvi medsosedske pomoči oz. vprašanju, ali gre pri tem za boj proti sivi ekonomiji ali za teptanje tradicije. Marijan Pojbič SDS je v imenu predlagateljev referenduma dejal, da novi zakon glede na zdaj veljavnega v ničemer ne krepi preprečevanja dela na črno in se od njega loči le po tem, da posega v zasebno sfero posameznika. Ponovil je, da bo sosedska pomoč med ljudi prinesla razdor.

Minister za delo Ivan Svetlik je zatrdil, da se za referendumsko zahtevo skrivajo politične kalkulacije, ki gredo v smer oteževanja dela vlade in državnih ustanov. V zvezi s sosedsko pomočjo je opozoril, da bo neki profesionalec, če bo hotel pomagati, sosedu lahko ponudil popust. Lahko se bo vključil tudi v prostovoljno društvo in sosedu pomagal iz tega naslova.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...