Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Franci Feltrin  (foto: ARO)
Franci Feltrin | (foto: ARO)

Vladne skrivalnice

| 02.04.2011, 08:36

Da se vlada gre skrivalnice, je že dolgo znano. Ko so ta teden mediji razkrili, da minister za finance pripravlja zakon, s katerim bo zaprl delniške knjige pred javnostjo, so se na to temo oglasili številni gospodarstveniki, investitorji in ekonomisti, ki poslujejo v nekaterih vplivnih slovenskih podjetjih in borznih družbah. Sprejem takega zakona pomeni, da se bo trgovalo pod mizo, to kar se stalno očita pretekli vladi Janeza Janše in njegovim simpatizerjem, ki trenutno še vedno upravljajo državne inštitucije in nekatera podjetja.

To je manever, s katerim bi sedanja politika obvladovala celoten kapital tudi v primeru, da bi naslednje leto izgubila volitve in bi se po volitvah oblikovala nova koalicija, v kateri ne bi bilo več SD. S tako zakonsko podlago bi stranka SD z lahkoto vladala v senci kapitala. V javnosti pa bi vodila socialno politiko preko svoji sindikalnih zaveznikov. Tako bi s sprejetjem sedanje zakonodaje in nagrabljenim kapitalom v celoti obvladoval trg kapitala in z njim gospodarstvo, plačno in socialno politiko države, ki bi jo v letu dni spravila na kolena.

Pred časom se je sedanja vlada, brez trohice strahu pred Evropsko skupnostjo, odločila, da bo pred javnostjo skrila vse dokumente, ki kakor koli ogrožajo njene posameznike in njen politični status. V Sloveniji je že v času že komunistične partije trg kapitala, kljub temu, da ga uradno ni bilo, deloval po političnih kanalih. Tako je ostalo vse do danes in zato je naš trg eden od najbolj netransparentnih v Evropi. To dokazuje predsednik vlade, ki zaradi strankine preteklosti, mora vladati v nasprotju s svojimi predvolilnimi obljubami – breme preteklosti je težko in bo vplivalo tudi na njegovo politično prihodnost.

Zelo nazoren je primer TEŠ 6, ki že vpije po korupciji. Saj je nerazumljivo, da obtožujejo nepravilnosti dva nekdanja vodilna delavca in se ob tem zapirajo vse dokumente. To je le še eden od dokazov, kako se slovenska politika oddaljuje od demokracije, kakršno smo si oblikovali v času pred dvajsetimi leti. Kljub očitkom, tudi iz vrst nekaterih vodilnih v Demosu, da Demosova koalicija ni imel programa, ne drži. Lahko rečem, da je Demosova vlada v letu dni naredila več kot sedanja, ki nas je pripeljala v čas modernega suženjstva, ko sme delodajalec postaviti na cesto na stotine delavcev brez plačila za storjeno delo, vlada pa si ob tem zatiska oči in ušesa. Tisti, ki so kradli, pa uživajo v svojem blagostanju, kako spijo, sicer ne vem in si niti ne predstavljam, da lahko brez tablet, toda vsekakor se ne bi smeli prosto sprehajati. Ve se, kje je njihovo mesto.

Vlada Boruta Pahorja je vlada, ki služi kapitalu in njihovim lastnikom. O tem ni več dvoma. Saj bi vlada bi, če bi bila prava vlada, morala zahtevati dosledno spoštovanje davčnih obveznosti od vseh pravnih oseb in gospodarskih družb, tako kot to zahteva od nas državljanov. Izgovor, da je to nemogoče, je iz trte izvit. Prav tako ni res, ko je predsednik vlade pred dnevi rekel, da smo s Slovenci izbrali drago državo, drži pa, da imamo nesposobne politične voditelje in državne uslužbence, ki te države ne znajo voditi.

Zadnja novica, ki je danes pronicnila skozi vladne špranje je, da je vlada sprejela tajni davčni dokument, s katerim bo obdavčila vsa kolesa. Najvišji davek je pri tem namenila gorskim kolesom, ker njihovi uporabniki uničujejo naravo. Na drugem mestu so športna in rekreativna kolesa, ki uporabljajo kolesarske steze, ki jih je je zgradila država. Kakšna bo višina davkov, ni bilo mogoče izvedeti, ker se je vlada dogovorila z davčno upravo, da naj najprej pridobi podatke in naj na teren pošlje davčne inšpektorje, da bodo zaustavljali kolesarje in od njih pridobili potrebne podatke. Pri tem so jim obljubili pomoč celo policisti. Minister za finance je povedal, da ima vlada še vrsto podobnih davčnih ukrepov, s katerimi želi napolniti izpraznjeno državno blagajno. A danes je prvi april, tako da se kar mirno vozite s kolesi – omenjeni tajni davčni dokument pa upam, da ostane za vedno le prvoaprilska šala. A kdo ve? Tudi omejevanje medsoseske pomoči se je do nedavnega zdelo kot šala, a bomo videli, kako bo. Upamo, da zmaga zdrava pamet.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.