Marko ZupanMarko Zupan
p. dr. Robin Schweiger (foto: ARO)
p. dr. Robin Schweiger

9. obletnica Jezuitskega združenja za begunce Slovenije

Cerkev na Slovenskem | 15.03.2011, 22:52 Matjaž Merljak

V soboto, 19. marca 2011, na praznik sv. Jožefa, bo Jezuitsko združenje za begunce Slovenije obhajalo 9. obletnico ustanovitve te nevladne organizacije. Direktor p. dr. Robin Schweiger je v oddaji Gradimo odprto družbo predstavil prehojeno pot in spregovoril o prihodnjih izzivih.

P. dr. Robin Schweiger je dejal, da na prehojeno pot gleda z veliko hvaležnostjo, da lahko pomagajo in služijo ubogim med nami, ki so potrebni naše pomoči.

Migracije - legalne in ilegalne - postajajo vedno večji izziv za Cerkev in tudi za civilno družbo. Ljudje zapuščajo svoje dežele zaradi različnih vzrokov: ekonomskih, političnih, zaradi krivic, nepravičnosti ... nekateri tudi zaradi okoljskih katastrof. Kot pravi bo slednjih vse več.

"Vesel sem, da lahko Jezuitsko združenje za begunce Slovenije na svoj način pomaga ljudem v naši državi na mnogotere načine: da jih spremljamo, jim služimo in zagovarjamo njihove pravice," je dejal p. Schweiger.

Povedal je, kako je nastala zamisel, da se je vodstvo slovenskih jezuitov odločilo podpreti ta urad v Sloveniji ter s kakšnimi stvarmi in problemi so se morali soočati na začetku delovanja: "Na začetku je bilo veliko pogovorov in iskanj, kako in na kakšen način pomagati tem ljudem, ustvarjati je bilo potrebno tudi ekipo, tudi prostovoljcev, dogovarjati se z ministrstvo za notranjem zadeve in policijo o delu združenja in iskati finančna sredstva za delo."

Prvi direktor združenja je bil p. Marijan Šef, p. dr. Robin Schweiger pa je zanj odgovoren od leta 2006. V tem času si je prizadeval za psihosocialno pomoč in osveščanje javnosti o begunski tematiki preko člankov in radijske oddaje Gradimo odprto družbo. Mnogi ljudje na visokih položajih ne vedo, kaj se dogaja med ljudmi. Sad zadnjih let je tudi, da je v Centru za tujce je nastala soba za tišino, kjer lahko ljudje različnih veroizpovedi molijo, meditirajo ... Ob tej sobi se je odprla tudi pastoralna pomoč, saj so tudi katoličani v centru za tujce.P. dr.Robih Schweiger je povedal tudi, kako Evropa vpliva na dogajanja v različnih državah in kaj pričakuje v prihodnje: "EU je v primežu med poslanstvom dežurnega gasilca neke trenutne krize in med dolgoročnim iskanjem rešitve na razne dolgotrajne konflikte - še posebej v Afriki." Zato bo vedno bolj aktualen izziv 'Burden sharing' - delitev bremena med različnimi državami.

Ob koncu intervjuja je še dejal, da naj se Slovenci spomnimo, da so tudi naši rojaki nekoč šli s trebuhom za kruhom v tujino pred sto in kasneje pred dobrimi 60-imi leti, zato imejmo čut za sočloveka in ne pozabimo na stisko bližnjega.

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Evropska Unija, Oddaje
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...