Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Tanja Dominko (foto: ARO)
Tanja Dominko

Od petka do petka: 14. - 21. januar 2011

| 23.01.2011, 08:08 Matjaž Merljak

Tokratni pregled domačih dogodkov, ki ga boste slišali ob 17h v oddaji Slovencem po svetu in domovini, je pripravila Tanja Dominko. Slišali bomo o molitveni osmini za edinost kristjanov, novem valu podražitev, nizki podpori vladajoči stranki, pa tudi kulturne in športne novice.

Tudi ta teden je odmevala novica o beatifikaciji Janeza Pavla II. Papež Benedikt je v nedeljo po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu izrazil svoje veselje ob novici, ki je obšla ves svet. Dejal je: „Izbrani datum je zelo pomenljiv. To bo 2. velikonočna nedelja, ki jo je prav on poimenoval za nedeljo Božjega usmiljenja in je na njen predvečer zaključil svoje zemeljsko življenje. Vsi, ki so ga poznali, ki so ga cenili in ljubili, se bodo zdaj z vso Cerkvijo veselili tega dogodka.“ Njegove besede je prevedla s. Brigita Zelič.

Povejmo še, da je bil Janez Pavel II., ustanovitelj Svetovnih dni mladih, imenovan za zavetnika svetovnega dneva mladih letos v Madridu. Mladi so sicer vedno gojili posebne vezi do poljskega papeža, ki jih je tudi sam nosil v srcu. Ene zadnjih besed Janeza Pavla II. so bile na trgu sv. Petra namenjene prav njim. Marta Jerebič: „Iskal sem vas, sedaj pa ste prišli k meni,“ je nekaj ur pred smrtjo 2. aprila 2005 dejal papež. Novica o napovedi beatifikacije je zato zelo odmevala na pripravljalnem srečanju za svetovni dan mladih v Madridu. Med udeleženci je bil tudi ustanovitelj kanadske katoliške televizije Sol in luč ter direktor svetovnega dneva mladih v Torontu leta 2002, p. Thomas Rosica. V pogovoru za ameriško agencijo CNS je povedal, da objava novice prav v tem času ni naključje. Prat tako izbira datuma beatifikacije, ni naključje. Poleg tega, da gre za nedeljo Božjega usmiljenja, je to tudi praznik sv. Jožefa oziroma praznik dela. Kot je dejal, komunisti in socialisti po svetu ta dan praznujejo s pohodi, govori in drugimi praznovanji, zato prav ustreza, da bo človek, ki je bil edinstveno orodje in glasnik pri padcu železne zavese in komunizma za blaženega razglašen prav na ta dan.“ Beatifikacijo Janeza Pavla II bomo 1. maja spremljali tudi na naših valovih.

V tem tednu smo začeli molitveno osmino za edinost kristjanov, ki bo trajala do 25. januarja. Njen namen je približati različne krščanske tradicije, obrede in običaje med seboj tako na bogoslužni kot tudi na pastoralni in teološki ravni. Letos poteka pod geslom Stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah. Sodelavec Papeškega sveta za spodbujanje edinosti med kristjani, p. Milan Žust, je povedal, da je na prvem mestu v prizadevanju za večjo edinost gotovo osebna molitev, pravi cilj pa bo dosežen le, če bomo to držo molitve in odprtosti gojili vse leto, je dodal. Ljubljanski nadškof Stres pa je za naš radio spregovoril o sodelovanju med krščanskimi Cerkvami in skupnostmi.

O molitveni osmini za edinost kristjanov je pri sredini splošni avdienci spregovoril tudi papež Benedikt XVI. V nagovoru je dejal, da si moramo prizadevati za preseganje preprek, ki še obstajajo med kristjani različnih veroizpovedi, sodelovati in se skupaj lotiti odprtih vprašanj. Avdience v dvorani Pavla VI. se je udeležil tudi zbor Carmina Slovenica, ki jih je papež pozdravil v slovenskem jeziku: „Lepo pozdravljam vse romarje iz Slovenije, še posebej dekleta in vse druge, ki sodelujete pri pevskem zboru Carmina Slovenica! Vaše ubrano petje vas večkrat popelje v svet. Želim vam, da bi sakralna glasba, ki ste jo uvrstili v vaš program, povedla vas in vaše poslušalce dalje v svet duhovnosti, v svet ljubezni do Boga in bližnjega. Naj bo z vami moj blagoslov!“

Poglejmo, katere teme so bile v tem tednu v ospredju domačega političnega dogajanja.

V ponedeljek je vlada nadaljevala s takoimenovano klavzuro, ki jo je imela že pred tednom dni. Tokrat naj bi predsedniki koalicijskih strank in nekateri ministri dosegli načelno soglasje o razvojnih prioritetah vlade. Prva prioriteta je konsolidacija javnih financ, druga izboljšanje plačilne discipline, tretja učinkovitejši pregon gospodarskega kriminala, kot četrto prioriteto vlade premier Pahor navaja izboljšanje pogojev za delovanje dobrih podjetij, na petem mestu izboljšanje delovanja trga dela, nadalje izpeljavo strukturnih ukrepov in socialno prilagoditev.

Ob tem povejmo, da ta sveženj ukrepov ni edini, saj je vlada sprejela že več paketov z namenom reševanja posledic krize.

V torek so se koalicijske stranke na kolegiju pri premieru posvetile nekaterim političnim vprašanjem, predvsem ravnanju Desusa. Stranka tako za zdaj ostaja del vlade, je po kolegiju povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec. Ne bo pa DeSUS pristal na to, da bi koalicija sklenila koalicijsko pogodbo s poslansko skupino nepovezanih poslancev oziroma nekaterimi njenimi člani.

Koalicija se je namreč dogovorila, da premier Borut Pahor z omenjeno poslanko skupino izpelje pogovore o morebitnem koalicijskem sodelovanju.

Premier pa je ta teden tudi sprejel odločitev, da finančni minister Franci Križanič kljub pozivu Računskega sodišča ostane na tem položaju. Več o tem je pripravila Urška Hrast.

Javnomnenjska podpora vladajoči stranki SD vedno bolj pada. Podpira jo le še slabih 10 odstotkov in pol sodelujočih v anketi Dela. Če bi bile volitve jutri, bi na njih zmagala največja opozicijska stranka SDS, saj jo podpira 26,7 odstotka vprašanih. V parlament bi se prebile tudi ostale parlamentarne stranke, z najvišjo podporo DeSUS, z najnižjo pa Zares.

Sicer sta vlada in parlament dobila najnižjo podporo doslej. Delo vlade je negativno ocenilo 44 odstotkov anketirancev, delo parlamenta pa kar 56 odstotkov vprašanih.

Nekdanji svetovalec premiera Pahorja Sebastjan Jeretič meni, da bo vlada vztrajala do konca mandata. Meni še, da bi SDS na čelu z Janezom Janšo na prihodnjih volitvah lahko dobila več kot 50-odstotno podporo, če se ne pojavi še tretja možnost.

Novo leto se je začelo z valom podražitev, ki bodo po žepu udarile predvsem potrošnike. Podražili so se kruh, pekovsko pecivo in tudi meso ter mesni izdelki. Nekateri pa se še bodo. Vseh podražitev surovin, energije in embalaže ni več možno kompenzirati v verigi, zato bo potrebno dvigniti cene za od sedem do deset odstotkov. Direktor Farm Ihan, ki so lastnice podjetja Meso Kamnik, Marko Višnar nam je povedal, kakšna je njihova odločitev.

Povejmo še, da se bodo po podražitvah kruha in mesa ter mesnih izdelkov po napovedih nekaterih proizvajalcev konec januarja v Sloveniji dvignile še cene jajc, s februarjem pa tudi cene mleka in mlečnih izdelkov ter olj.

Iz Gibanja za dostojno delo in socialno družbo so sporočili, da so v 12 dneh skupaj z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije, študentskimi in drugimi organizacijami zbrali preko 40.000 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o malem delu. Oglasil se nam je Marko Funkl iz omenjenega gibanja.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik ni dvomil, da bo zbranih potrebnih 40.000 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o malem delu. Poudaril je, da se je sposobnost zbiranja podpisov v Sloveniji že večkrat dokazala.

Slovensko hrvaški odnosi so bili ta teden spet na preizkušnji. Z novim letom je namreč začel veljati novi hrvaški pravilnik o mejah v ribolovnem morju. Ta predvideva, da gre meja po sredini piranskega zaliva, to pa pomeni, da je Hrvaška kršila peti člen arbitražnega sporazuma. Ta določa, da noben enostranski dokument ali dejanje po 25. juniju 1991 za naloge arbitražnega sodišča nima pravnega pomena in ne zavezuje nobene strani v sporu ter nikakor ne more prejudicirati razsodbe. Profesor mednarodnega prava dr. Marko Pavliha opozarja, da ti koraki kažejo na to, da se je Hrvaška od samega začetka pogajala s figo v žepu.

V petek je sicer generalni direktor za evropske zadeve na zunanjem ministrstvu Igor Senčar hrvaškemu veleposlaniku v Sloveniji Svjetlanu Berkoviću izrazil protest zaradi hrvaškega pravilnika o mejah v ribolovnem morju in mu predal protestno noto. Kljub tem dogodkom pa sta tako slovenski kot hrvaški odbor za zunanje zadeve ocenila, da so odnosi med državama odlični – je povedala predsednica slovenskega parlamentarnega odbora Janja Klasinc.

V celjski bolnišnici so v dobrega pol leta od uvedbe robotskega sistema da Vinci, ki so ga začeli najprej uporabljati v urologiji, doslej 54 bolnikov z rakom prostate s pomočjo tega sistema odstranili oboleli organ. Po besedah celjskega urologa Sandija Poteka je hospitalizacija teh bolnikov trajala tri dni, pri klasični odstranitvi pa traja 11 dni.

Poteko je na sredini novinarski konferenci v Celju povedal, da robotski sistem omogoča minimalno invazivnost.

V prihodnje bodo s pomočjo robotskega sistema operirali tudi bolnike, ki imajo raka na ledvicah, in trebušnih organih, program bodo razširili tudi na področje ginekologije.

V Sloveniji se te dni mudi pianist Jean Rodolphe Kars[žan rodôlf kars], ki je v glasbenih krogih znan po vrhunski interpretaciji del skladatelja Olivierja Messiaena [olivjeja mesjena]. Jean-Rodolphe je bil vzgojen v sekularni judovski družini, leta 1977 pa se je po močni duhovni izkušnji dal krstiti v pariški baziliki Srca Jezusovega na Montmartru. Na povabilo Skupnosti Emanuel je v teh dneh na oddihu v Sloveniji, sicer pa kot duhovnik deluje v francoskem Parray le Monialu [pare le monialu].Pred polno dvorano Zavoda sv. Stanislava je ugledni pianist najprej spregovoril o svoji življenjski zgodbi, potem pa predstavil pet skladb judovske hasidske glasbe ter dela Bacha, Chopina, Liszta in Messiaena.Več o zgodbi Jeana Rodolpha Karsa boste izvedeli v soboto ob 18.30h v oddaji Naš gost.

V dvorani Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani so v četrtek v okviru »večerov izza kongresa« predstavili novo knjigo predsednika Konference za Italijo Marjana Terpina »Paler iz Brd. Iz življenja Terpinovih v Števerjanu«. Gre za zapis o političnem življenju Slovencev v Italiji skozi oči dolgoletnega politika in kulturnega delavca z občutkom za pripovedovanje in predanim srcem za vsako slovensko stvar.

Na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti so prav tako v četrtek predstavili delovanje Pavlove hiše iz Potrne pri Radgoni na avstrijskem Štajerskem. To kulturno in družabno središče rojakov vodi mag. Susanne Weitlaner. Na predstavitvi je zapel mešani pevski zbor Pavlove hiše.

Pri športu velja omeniti, da so košarkarji Uniona Olimpije so v prvem krogu drugega dela evrolige v gosteh premagali Lottomatico s 64:63. Zadovoljstvo je izrazil trener Jure Zdovc.

V naslednjem krogu, 27. januarja, bo Union Olimpija v Stožicah gostila evropskega prvaka iz Barcelone.

Pripravila Tanja Dominko.

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...