Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Meta PotočnikMeta Potočnik

Nagrada naj Mariborčan tudi Nadškofijski Karitas Maribor

Sociala | 21.01.2011, 08:25 Marta Jerebič

Revija Mariborčan je letos že 14. zapored podeljevala nagrade naj Mariborčan tistim dogodkom, podjetjem in ljudem, ki so po oceni javnosti in novinarjev posebej zaznamovali minulo leto. Za dobrodelnost jo je podelila Nadškofijski Karitas Maribor.

Nadškofijska karitas Maribor preko mreže 91 Župnijskih karitas na širšem področju Nadškofije Maribor letno pomaga preko humanitarno socialnih in socialno varstvenih programov čez 30.000 ljudem v stiski.

V 20 letnem delovanju je Nadškofijska karitas Maribor vzpostavila močno mrežo 1528 sodelavcev in prostovoljcev Karitas, ki pomenijo prvo pomoč in so v letu, ki je za nami razdelili čez 600 ton različne humanitarne pomoči. V preteklem letu je Karitas usmerila vse svoje moči pomoči družinam in posameznikom, otrokom in starejšim, ki so med drugimi najbolj ogrožene skupine pri nas. Največje stiske so se nanašale na pomanjkanje sredstev za najnujnejše preživetje (hrana, oblačila, obutev, plačilo najemnine, ogrevanja, elektrike, …).

Opazno je večje število tistih, ki prvič potrkajo na vrata Karitas zaradi izgube zaposlitve (firma, samozaposlitev – s.p.) in niso prejeli pravičnega plačila za opravljeno delo. Vse več je prošenj za zakonito prijavo, in pojavlja se vse večji problem funkcionalne nepismenosti v kontekstu uveljavljanja pravic iz SZV in drugih socialnih transferjev.

Najbolj pogoste so stiske zaradi zdravstvenih težav, velikih poračunov, ter stiske enostarševskih družin, starejših ter drugih socialno ogroženih skupin, ki potrebujejo materialno, finančno ter predvsem strokovno socialno pomoč. Tukaj so pomembni socialno varstveni programi, ki jih Nadškofijska karitas Maribor ob sofinanciranju Ministrstva za delo družino in socialne zadeve, Mestne občine Maribor, Zavoda za zaposlovanje, Zavoda za zdravstveno zavarovanje, Evropskega socialnega sklada, Fundacije Fiho in dugih izvaja v kontekstu Sprejemališča in Zavetišča za brezdomce, Ambulante za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja, Terapevtsko pripravljalnega centra, Materinskega doma Mozirje in Žalec ter informacijsko svetovalne pisarne.

Najpomembnejši korak, ki je bil storjen v letu 2010 je odprtje Ljudske kuhinje Betlehem. Vsak dan prejme topel obrok – kosilo do 68 resnično revnih, socialno ogroženih oseb.

 

Sociala
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...