Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Lidija Čop (foto: ARO)
Lidija Čop

Poslovni angeli

Komentarji | 06.12.2010, 14:13

Kot mnoge stvari v Sloveniji, ki še niso dozorele do te mere, da bi se lahko z njimi primerjali z gospodarsko razvitimi okolji je tudi tako imenovano angelsko investiranje. Žal pa pri nas manjka oz. je šibak ravno tisti segment, ki je v razvitih gospodarstvih eden najpomembnejših v tehnološkem razvoju.

Dejstvo je, da poslovni angeli v nacionalnih gospodarstvih igrajo zelo pomembno vlogo. So prvi filter in hkrati iskalnik novih tehnoloških zamisli ter podjetniških idej. Pogosto so postavljeni v vlogo nekakšnih iskalcev talentov. Njihov osnovni namen je lastni denar, znanje in izkušnje vložiti oz. zamenjati za delež v projektu, ki so ga ocenili za perspektivnega in zaupajo v sposobnosti ljudi, ki projekt vodijo. V končni fazi pa želijo to dejanje ponoviti ob izstopu iz projekta, ko unovčijo svoj delež.

In kdo so poslovni angeli – menda so povsem navadni ljudje. Z dobrimi idejami in trdim delom so si v preteklosti pridobili dragocene izkušnje in praviloma tudi vidnejše premoženje. S svojim znanjem, izkušnjami in denarjem kot angeli bedijo nad tistimi, ki so na začetku potencialno uspešne podjetniške kariere, in tistimi, ki uvajajo tržno zanimive inovacije, pa za to nimajo dovolj izkušenj in denarja. Tako kot veliko novosti, tudi ta oblika poslovnega partnerstva izhaja iz Amerike. Začelo se je s financiranjem Broadwaya in drugih predstav, kmalu pa so se prispevki bogatih Američanov vključili tudi v dobre poslovne ideje, kjer so videli možnost za rast.

Poslovni angeli ne nudijo pomoči, torej niso dobrodelna organizacija, temveč gre za koncept, kjer poslovni angeli vstopijo v podjetje takrat, ko banke še nočejo, saj je v takšnem obdobju najbolj tvegan - kar 9 od 10 takšnih podjetij v prvih nekaj letih namreč propade. Poslovni angeli s svojim znanjem in izkušnjami podjetju pravzaprav pomagajo rasti. Seveda pa gre pri tem tudi za določeno stopnjo tveganja, in investitorji se tega zavedajo že pred vstopom v podjetja. Sicer pa je v zadnjem času v Evropi trend bolj zanesljive oblike vstopa, ko več investitorjev vstopi v več projektov na enkrat in na takšen način svoje tveganje bolj razpršijo.

Danes, ko se soočamo s povečano konkurenčnostjo, globalizacijo in gospodarsko krizo, malim podjetjem s svojo prilagodljivostjo poznavalci pripisujejo veliko prednost pred velikimi. Vendar pa je slabost novoustanovljenega mikro ali malega podjetja predvsem v tem, da večinoma poleg dobre ideje, prilagodljivosti in motiviranosti nima izkušenj in kapitala. Tradicionalni viri financiranja, na primer banke, so za malega podjetnika še vedno zelo pomemben vir financiranja, le redke pa novoustanovljenim podjetjem brez preteklih referenc in poroštev odobrijo znatnejša sredstva za financiranje razvoja in poslovanja. In prav na začetku podjetniške poti ali razvoja inovativnega izdelka na proti lahko stopijo poslovni angeli, ki poleg kapitala večinoma zagotavljajo tudi znanje. V Sloveniji se še vedno zelo redko odločamo za takšno obliko financiranja. Morda zaradi administrativnih ovir ali pa le zaradi nepoznavanja možnosti.

Medtem ko tradicionalni viri podjetnikom ponujajo predvsem dolžniško financiranje, se poslovni angeli vključijo lastniško. To pomeni, da za svoj vložek ne pričakujejo rednega obročnega plačevanja glavnice, pač pa pričakujejo in zahtevajo nadpovprečno visok donos, tudi do 30 odstotkov in več.

Gre torej za obliko vlaganja, ko si poslovna partnerja delita dobiček, če projekt uspe, in na drugi strani tudi izgubo, če ta propade. Poslovni angel podjetniku postane mentor in svetovalec. Na voljo mu da svoj finančni in socialni kapital. Poslovni odnos med podjetnikom in poslovnim angelom pa je začasne narave, partnerstva se po navadi sklepajo za največ sedem let. Po tem obdobju želi poslovni angel izstopiti iz podjetja in svoj delež prodati z dobičkom.

Uspešni slovenski podjetniki in drugi posamezniki so se leta 2007 združili v klub Poslovni angeli Slovenije, ki trenutno šteje 34 članov. Na leto pregledajo več kot 100 podjetij, nato pa jih 15 do 20 predstavijo investitorjem, od tega pa le eno ali dve podjetji izberejo in vanj vložijo sredstva in znanje. A o morebitnih zgodbah o uspehu bomo lahko govorili šele, ko bodo svoje poslovne deleže ali cela podjetja poslovni angeli tudi prodali kar pa se bo zgodilo predvidoma od pet do sedem let po vložku.

Poslovni angeli so torej pri nas še precej neuveljavljena oblika financiranja novonastalih podjetij, a tudi ta možnost se pojavlja kot ena koristnejših, saj podjetnik tako pridobi kapital, hkrati pa mu poslovni angel nudi tudi znanje, ki ga je pridobil iz svojih lastnih izkušenj. Dobro je torej vedeti, da omenjeni klub obstaja in da se kot podjetniki ob zagonu novega podjetja lahko obrnemo tudi na tovrstno pomoč, na drugi strani pa kot uspešni podjetniki z dolgoletnimi izkušnjami sami postanemo poslovni angel in s tem omogočimo mladim in elana polnim podjetnikom z ambicioznimi idejami in podjetniškimi rešitvami k njihovemu in posledično tudi našemu uspehu.

Komentarji
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.