Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Obisk SSO v Kanalski dolini (foto: Miran Mihelič)
Obisk SSO v Kanalski dolini

Obisk rojakov v Kanalski dolini

| 18.11.2010, 08:37 Matjaž Merljak

Delegacija izvršnega odbora Sveta slovenske skupnosti v Italiji je prejšnji teden obiskala kraje v Kanalski dolini in se z domačini najprej sestala na novem sedežu Slovenske skupnosti v Ukvah, potem pa obiskala še župana Aleksandra Omana v občini Naborjet.

Člani delegacije so se na pokopališčih v Žabnicah in Ukvah najprej poklonili pokojnim kulturnim delavcem: dr. Alojzu Dolharju, Jakobu Kandutu, Neži Tributsch, Zorku Hareju, Salvatoreju Venossiju in Francu Sivcu, ki imajo zasluge za ohranitev slovenske narodne zavesti in jezika v Kanalski dolini, lahko bi rekli kar pod Svetimi Višarjami.

Deželni predsednik Sso Drago Štoka se je županu Omanu zahvalil za dodelitev prostorov nekdanje mlekarne Slovenskemu kulturnemu središču Planika. Oba sta mnenja, da mora dežela ohraniti gorske skupnosti v sedanji obliki, saj te pokrivajo območje, poseljeno s Slovenci.

Večji del sestanka so posvetili prisotnosti tečajev slovenščine v tej dolini. Župan se je Slovenski skupnosti zahvalil za podporo pri njihovi zahtevi po dopolnilnem pouku v slovenščini. Učiteljica Alma Hlede, ki poučuje dopolnilni pouk slovenščine v vrtcih in osnovnih šolah, je z veseljem povedala, da zanimanje za ta pouk narašča in sedaj pouk slovenščine obiskuje že 200 otrok. Žal pa ni jasno ali bo država namenila sploh dovolj finančnih sredstev za njegovo ohranitev na tem nivoju. V kolikor bodo sredstva krčili, ne bodo imeli niti denarja za nabavo takih učbenikov, ki bodo upoštevali nujno povezanost živega narečja s knjižnim jezikom.

Pri Slovenski skupnosti Planika si prizadevajo, tako za spodbujanje tečajev slovenščine, kot za prireditve v njej. Tukaj je poudaril pomembnost sodelovanja Urada za Slovence po svetu in zamejstvu ter pretok slovenske kulture med obmejnimi občinami. Čudili pa so se škodljivi prednosti ideološki polarizaciji pri pisanju o razmerah v slovenskih kulturnih organizacijah v Primorskem dnevniku, pred skrbjo za enotno nastopanje v obrambi ogrožene slovenske kulture.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...