Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Janez Petek 90-letnik

| 25.10.2010, 08:22 Matjaž Merljak

Imenovanja so pomembna in v ponos Slovencev v Argentini, ki imajo danes tri visoke cerkvene dostojanstvenike: Andreja Stanovnika nadškofa v Corrientesu, Lojza Urbanča škofa v Catamarci in pomožnega buenosaireškega škofa Vinka Bokaliča. Pomembni pa so tudi življenjski jubileji ljudi, ki so bili prizadevni pionirji pri organiziranju slovenskih skupnost v emigraciji. Mednje brez dvoma sodi tudi lazarist častiti gospod Janez Petek.

Janez Petek se je rodil v Rafolčah pri Lukovici 30. julija leta 1920. Po vojni je odšel iz Slovenije in nadaljeval študij bogoslovja v Španiji. V duhovnika je bil posvečen leta 1947 v Sieni. V Buenos Airesu se je naselil leta 1950. Skupaj z drugimi slovenskimi lazaristi je prišel v Slovensko vas v Lanusu, kjer je že bilo nekaj sto Slovencev v pričakovanju duhovnika. Misijonska družba je tedaj določila tudi njega, da se je lotil zahtevnega dela organizacije središča, ki je z leti postalo pomembno župnijsko in izobraževalno središče ne le za Slovence, ampak za gosto naseljeno okolico.

Janez Petek je bil predstojnik Baragovega misijonišča, prvi vikar v župniji, ki jo je vodil msgr. Janez Hladnik, nato tudi prvi župnik Marije Kraljice v središču slovenskega naselja. Vendar to ni bil čas imenovanj, ampak obdobje dela. G. Petek je bil ves čas pobudnik, organizator in vodja zahtevnih načrtov. Poleg gradnje župnijske hiše in cerkve v petdesetih prejšnjega stoletja, se je naslednje desetletje lotil gradnje najprej župnijske osnovne šole, nato Baragovega misijonišča, srednje šole, Doma sv. Vincencija za ostarele in dodatnih šolskih poslopij (telovadnica, bazen in nekoliko oddaljeni veliki kompleks za poletne dejavnosti v naravi in duhovna srečanja). Več desetletij je bil uradni predstavnik osnovne in srednje šole Marije Kraljice, pisec prispevkov v župnijskem glasilu, duhovni vodja društva Slovenska vas in cenjen spovednik.

Praznovanje 90-letnice Janeza Petka, ob njem vsi trije slovenski škofje
Praznovanje 90-letnice Janeza Petka, ob njem vsi trije slovenski škofje © Svobodna Slovenija

O njegovih lastnostih, vrlinah, prizadevanjih, o njegovem pastoralnem in organizacijskem delu so na več praznovanjih spregovorile osebnosti s področij, kjer je deloval. Začetek praznovanja devetdesete obletnice g. Petka je bilo srečanje, ki so ga pripravili nekateri vaščani in so se ga udeležili tudi sobratje iz župnije, redovnice in duhovniki, ki izhajajo iz Slovenske vasi. Tedaj je o g. Petku spregovoril delegat mons. dr. Jure Rode, podjetnik in kulturnik Tone Oblak, direktor srednje šole Marije Kraljice Franci Stanovnik, kulturni referent društva Slovenska vas Peter Rot, in vsi trije prej omenjeni slovenski škofje. Med drugim so tudi sklenili, da se bodo vsako leto po letni škofovski konferenci srečali z rojaki v Slovenski vasi.

V naslednjih tednih je bilo še nekaj srečanj, ki so se ga udeležili nekdanji argentinski državni poslanec Alberto Aramouni, slavljenčevi sorodniki, predstavniki društva v Slovenski vasi in prijatelji. Janez Petek zadnja leta živi v domu sv. Vincencija v Slovenski vasi.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.