Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Karitas: Za srce Afrike

| 04.08.2010, 10:29 Petra Stopar

V avgustovski oddaji je bila z nami sodelavka Slovenske Karitas Jana Lampe. Povedala je, da so z lanskoletnimi sredstvi, zbranimi v akciji Za srce Afrike, dokončali veliko projektov, med njimi porodnišnico v Ruzu v Burundiju. Afriški otroci so kljub revščini polni veselja in življenja, pravi.

Namen projekta je podpreti projekte v osrčju Afrike, predvsem v Ruandi, Burundiju, Zambiji in Malaviju, kjer so tudi področja, ki jih bo podprla letošnja akcija. Cilj je pomagati pri osnovnih življenjskih potrebah, na področju šolstva, zdravstva. „Z lanskoletnimi sredstvi smo v Burundiju v kraju Ruzo opremili porodnišnico z osnovno medicinsko porodniško opremo. Kupilo se je 50 postelj, porodne mize in drugi majhni instrumenti, ki so potrebni za osnovno delovanje. S pomočjo sredstev Ministrstva za zunanje zadeve smo tudi priskrbeli sončne celice, tako da je porodnišnica tudi elektrificirana in bo normalno delovala tudi ponoči. Iz teh sredstev se je uredila tudi zunanja okolica, vodovodna napeljava s pomočjo cisterne,“ opisuje Lampetova. Dodala je, da je porodnišnica tudi začela uradno delovati.

"V kraju Rwusabi v Burundiju, kjer deluje s. Vida Gerkman, smo obnovili streho na starem delu zdravstvenega centra in strop. Dvignil se bo dispanzer, povečal se bo laboratorij, uredila se bo čakalnica, ki bo tudi pokrita s streho." Lani so v Zambiji v Copperbeltu podprli program osveščanja mladih pred okužbo z virusom HIV in aidsom z naslovom „Hočem živeti“. Tu je sodelovalo 24 srednjih šol, „tako da smo s tem dosegli veliko mladih, kar je za izobraževanje zelo pomembno“, je pojasnila Jana Lampe. V Malaviju pa so podprli projekt mobilne ambulante in oskrbe bolnikov z aidsom, še posebej žena in sirot, kjer sodelujejo s Stankom Rozmanom. V Burundiju v Birizi se je dokončala tudi gradnja osnovne šole za 300 otrok.

Lampetova opozarja, da so v vsa gradbena dela vedno vključeni domačini in vse stvari se delajo glede na lokalne potrebe prebivalcev. Pri gradnji porodnišnice je bila tako vključena vsa lokalna skupnost: „Žene so nosile kamne in jih drobile, zidarji pa so imeli pri gradnji možnost zaslužka. Vodja porodnišnice je povedala, da se je v teh ljudeh nekaj premaknilo, saj vsi s ponosom gledajo na ustvarjeno.“

Darovanje za projekt Za srce Afrike poteka čez vse leto.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.