Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Pozor, šolska pot!

Slovenija | 28.08.2010, 08:00 Petra Stopar

V sredo, 1. septembra, bodo ulice znova preplavljene z učenci in dijaki. Prav z namenom zagotavljanja njihove varnosti na poti v in iz šole te dni poteka preventivna akcija z naslovom „Začetek šolskega leta“, ki bo trajala do 10. septembra. V njej sodelujejo prometno ministrstvo, policija ter Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Tradicionalna preventivna akcija je del aktivnosti ob začetku pouka v sklopu Obdobnega načrta za izvajanje Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa, ki ga koordinira Ministrstvo za šolstvo in šport. Po besedah direktorja direktorata za vrtce in osnovno šolstvo Borisa Černilca sta njihov namen in cilj „skupaj še z ostalimi ustanovami ter s starši in družinami otroke in učence izobraziti oz. jih pripraviti na to, da bodo kot aktivni udeleženci v prometu poznali vse pasti in nevarnosti, ki jih lahko čakajo, predvsem pa, da bodo znali upoštevati pravila, ki na cesti veljajo“.

Na prometnem ministrstvu so optimistično poudarili, da se je v zadnjih desetih letih varnost otrok na slovenskih cestah bistveno izboljšala. Po podatkih Evropskega sveta za varnost se Slovenija glede tega področja v evropskem merilu uvršča med najbolj varne države. „Leti 2008 in 2009 sta prvi zaporedni leti v desetletnem obdobju, da se je število smrtnih žrtev zmanjšalo za več kot 20 odstotkov“, je dejala Vesna Marinko. Ministrstvo je prepričano, da se bo pozitivni trend stanja varnosti cestnega prometa nadaljeval do konca leta.

Medtem je vodja sektorja prometne policije pri Generalni policijski upravi Ivan Kapun staršem svetoval, da čim več časa namenijo prometno-varnostni vzgoji otrok, kot vozniki pa naj bodo še posebej pozorni na njihovo nepredvidljivost. Glede policijskih preventivnih aktivnosti je povedal, da jih največ poteka ob samem začetku šolskega leta, „ko policisti nadzirajo tako voznike, kot prevoze šolskih otrok, poudarek je tudi na nadzor nad opremljenostjo otrok z rumenimi ruticami in drugimi odsevnimi telesi, ki pomenijo večjo vidnost otrok v prometu“.

Mateja Markl s Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa je poudarila, da bodo otroke na šolskih poteh na najbolj nevarnih mestih v Ljubljani in Mariboru tudi letošnje leto varovali prostovoljci. Za prvošolce je torej, kot običajno, obvezna rumena rutica, poleg tega pa še nasvet: „Starše bi radi spomnili, da je treba pred začetkom šole šolsko pot z otrokom prehoditi, ne glede na to, ali hodi otrok v peti ali šesti razred, torej ni nujno samo za prvošolčke in drugošolčke. Namreč, ob tej priliki se lahko ponovno pogovorita o najbolj nevarnih mestih in o ustreznem ravnanju, pa tudi o splošni kulturi, vedenju v prometu.“ Na poti v službo bomo kot vozniki lahko s pogledom ujeli tudi kak plakat, ki nas bo opozarjal na šolsko pot in morebitno prisotnost otrok na cesti.

Slovenija, Politika, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.