Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Pogovor o: Spor med vlado in Fidesom je nepotreben

Slovenija | 25.08.2010, 20:57

Tokratno oddajo Pogovor o smo namenili aktualnemu dogajanju v zdravstvu. V studio smo povabili državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Ivana Eržena, pravnega svetovalca zdravniškega sindikata Fides, Bojana Popoviča in generalnega direktorja UKC Ljubljana Simona Vrhunca. Govorili smo tudi z generalnim direktorjem UKC Maribor Gregorjem Pivcem.

Nismo se mogli izogniti nesoglasju med vlado in zdravniškim sindikatom Fides glede ureditve plačila nadurnega dela. Zdravniki namreč poudarjajo, da ne bodo pristali na nižje plačilo nadur, ki ga zaradi varčevanja predlaga vlada. Slednja medtem vztraja, da novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju, zaradi katere zdravniki umikajo soglasja za delo prek polnega delovnega časa, ostaja. A prvi september, ko ne bi več dežuralo 3000 zdravnikov, se nezadržno bliža.

Predstavnik Fidesa Popovič je povedal, da gre za popolnoma nepotreben spor. Vlada in državni zbor sta po njegovem sprejela enostransko odločitev, zato je neodgovorno z nekaterimi sistemskimi vprašanji položaj še dodatno zapletati in tvegati, da v tednu dni ne bo prišlo do rešitve. Popovič je vladi tudi očital, da ni ponudila konkretnih predlogov: „Papirjev ali kakšnega konkretnega predloga vse do danes nismo videli.“ „Kar je vlada že storila skupaj s parlamentom je, da se uveljavitev spornih zakonskih določil, ki so sporna, premakne do 1. januarja. V tem času smo nameravali z ostalimi partnerji, predstavniki zdravnikov razreševati položaj in poiskati rešitev, kako bi z organizacijskimi ukrepi uredili določena dežurstva tako, da bi veljalo tudi v prihodnje,“ je na očitek odgovoril državni sekretar Eržen. Meni, da gre z opozarjanjem na to, da je za dogovor samo še nekaj dni časa, za izsiljevanje. „To ni sprejemljivo. S prvim septembrom se ne bo spremenilo nič.“ Meni, da je za dogovor še nekaj časa, za vnaprejšnje nezaupanje in nesprejemljivo podtikanje pa je označil to, da nimajo poštenih namenov. „Na ministrstvu za zdravje se še kako zavedamo, kako velik problem je, predvsem v nekaterih dejavnostih, kjer dežurstvo sicer ne bo ogroženo, bo pa prizadet redni program, da zdravnikov, ki bi to izvedli, enostavno ni dovolj. To želimo preprečiti, zato želimo razgovore še naprej voditi.“

Direktor največje zdravstvene ustanove v državi Vrhunec meni, da gre za nepotrebno nesoglasje, ki se bo na koncu lomilo na plečih uporabnikov zdravstvenega sistema. „Vodstvo kliničnega centra se je že večkrat v preteklosti opredelilo, da bi bilo poseganje v plače neproduktivno, ker navadno povzroči veliko slabe volje.“ A ne razume, da ob dejstvu, da za uveljavitev novele zakona ostajajo še štirje meseci, v tem času ne bi moglo priti do nekega dogovora po katerem bi prišlo do neke pametne rešitve. Opozoril je tudi na veliko pomanjkanje zdravnikov pri nas in da je velik obseg dela nekaterih prav posledica tega dejstva. „A pomanjkanje ni odvisno samo od tega, koliko zdravnikov imamo na 1000 prebivalcev v primerjavi z drugimi državami, ampak tudi od organizacije dela, tudi od tega, kakšne so druge bonitete zdravnikov pri nas v primerjavi z drugimi državljani, drugimi državami,“ je dodal Vrhunec.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.