Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Ali Putin že napoveduje boj za vrnitev na čelo Kremlja?

| 19.08.2010, 13:05

Rusija se je zadnje tedne soočala z več sto požari. Boj s plameni je bílo več tisoč gasilcev, kot pomožni pilot je ogenj gasil tudi ruski premier Vladimir Putin.

Nad gozdne požare v okolici Moskve se je podal za približno pol ure. Pilotu je pomagal zajeti več ton vode iz reke in jih nato odvreči nad ognjene zublje. Mnogi so se muzali, da je verjetno želel dokazati, da je "mož za akcijo", kot je to storil že večkrat v preteklosti. Javnosti so znane njegove slike ribiča "zgoraj brez", v medijih se je pojavljal tudi, ko je jezdil konja, izvajal judo prijeme in krotil tigra. Poleg tega jih ni malo, ki menijo, da gre za prefinjen začetek njegovega boja za vrnitev na čelo Kremlja.

Putin bi lahko dobil tretji predsedniški mandat

Prihodnje predsedniške volitve v Rusiji bodo leta 2012 in zdajšnji ruski premier velja za najverjetnejšega zmagovalca, če se bo seveda odločil za kandidaturo. Predsednik države je bil že med letoma 2000 in 2008, a se je moral zaradi ustavne omejitve, da je na tem položaju lahko le dva zaporedna mandata, umakniti. Po premoru, ki ga preživlja kot premier, bo imel na volitvah čez slabi dve leti novo možnost zasesti predsedniški stolček.

V to, da bo kandidiral, ne dvomijo njegovi kritiki. Že proti koncu leta 2008, ko je njegov neomajni podpornik, zdajšnji predsednik Dmitrij Medvedjev, predlagal podaljšanje mandata predsedniške funkcije s štirih na šest let, so opozarjali, da je tako le tlakoval pot Putinu nazaj v Kremelj.

Vladimir Putin je nedvomno pustil velik pečat v začetku novega tisočletja. Tega si takrat, ko je prvi ruski predsednik Boris Jelcin odstopil s položaja in ga imenoval za svojega naslednika, ni predstavljal nihče. Javnosti je bil namreč Putin takrat precej neznan. Slika osem let pozneje, ko je končal drugi mandat, je bila povsem drugačna. Kljub nekaterim črnim pikam, ki so zaznamovale obdobje njegovega predsednikovanja, je Putinu uspelo, da je postal najvplivnejši in najbolj priljubljeni ruski politik. Državo je popeljal v novo dobo. A ni jih malo, ki ob tem opozarjajo, da sta njegovo politično delovanje in marsikatera odločitev zavita v tančico skrivnosti.

Nekdanji agent KGB-ja je precej mirna oseba

Tudi sam je na prvi pogled precej zadržan in umirjen. Da je še preveč miren v kriznih situacijah, je pisalo v njegovi osebni mapi, ko je bil agent KGB-ja, kar so mu šteli za pomanjkljivost. A pojdimo po vrsti.

Vladimir Putin se je rodil 7. oktobra 1952 v zdajšnjem Sankt Peterburgu, takratnem Leningradu. Oče je bil delavec v tovarni in predan komunist. Na skrivaj verna mama je bila med drugim bolniška strežnica. Ded Vladimirja Putina je med drugim kuhal Leninovi družini, pozneje v eni od dač, ki je neke vrste vikend, Stalinu in nato še članom partije. A to ni vplivalo na njegovo otroštvo. V šoli se najprej ni odlikoval - ne po disciplini ne po uspehu. Precej zgodaj se je začel ukvarjati s športom. Navdušil ga je boks, a ko je končal z zlomljenim nosom, se je usmeril k specifično ruski borilni veščini, “samoobrambi brez orožja”, in nato še k judu. Sanjal je, da bo postal vojaški pilot ali mornar, a pod vplivom sovjetskih propagandnih filmov in literature se je odločil za obveščevalno službo. Za delo v KGB-ju je moral končati univerzo.

Na leningrajski pravni fakulteti je diplomiral leta 1975, istega leta je bil rektutiran v KGB. Dalj časa je služboval v vzhodnem Berlinu, takratni prestolnici Nemške demokratične republike. Po vrnitvi v Leningrad se je zaposlil na tamkajšnji univerzi, leta 1990 pa je postal svetovalec predsednika mestnega sveta. Od leta 1991 do 1996 je opravljal različne dolžnosti v mestnih oblasteh Sankt Peterburga in v tem času se ga je prijel vzdevek "siva eminenca". Ko se je preselil v Moskvo, je bil do avgusta 1999 vodja FSB-ja, agencije, ki je nasledila KGB. Jelcin ga je nato imenoval za predsednika ruske vlade. 31. decembra istega leta je Jelcin nepričakovano odstopil, Putin pa ga je začasno nadomestil. Na predsedniških volitvah marca 2000 je zmagal v prvem krogu in postal ruski predsednik. Marca 2004 je z 71-imi odstotki glasov dobil tudi drugi predsedniški mandat. Leta 2008 ga je nasledil Medvedjev in ga v manj kot dveh urah predsedovanja že imenoval za novega predsednika vlade.

Kaj je zaznamovalo oba Putinova predsedniška mandata?

Putinov prvi predsedniški mandat so zaznamovale reforme. Med drugim je odpravil volitve guvernerjev ruskih regij in pristrigel peruti oligarhom. Prva štiri leta na predsedniškem stolčku so zaznamovale tudi številne preizkušnje - vojna v Čečeniji, teroristični napad na moskovsko gledališče Dubrovka in šolo v Beslanu ter nesreča jedrske podmornice Kursk. A Rusi imajo Putina vseeno v čislih: državo je popeljal iz kaotičnih 90. let minulega stoletja, vnesel je gospodarsko stabilnost in ji vrnil nacionalni ponos, zato je v drugem mandatu bolj ali manj ležal na lovorikah.

Kritiki medtem predstavljajo drugo stran medalje. Poudarjajo, da pred desetimi leti ni prihajalo do umorov predstavnikov civilne družbe in da so bili mediji precej bolj svobodni kot zdaj.

A le redki se vznemirjajo, da je z gospodarsko stabilnostjo prišlo tudi do krčenja političnih svoboščin in demokracije. Glede na javnomnenjske raziskave je Putin trenutno daleč najbolj priljubljen politik v Rusiji. Zaznamoval je prvo desetletje 21. tisočletja in postal fenomen. Ni izključeno, da bo njegovo tudi drugo, morda pa celo tretje desetletje.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...