Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Poljski predsednik Bronislaw Komorowski (foto: Wikipedia)
Poljski predsednik Bronislaw Komorowski

Bronislaw Komorowski – novi poljski predsednik

| 11.08.2010, 15:57

Miren, strokoven in pripravljen na dialog. Takšen naj bi bil novi poljski predsednik Bronislaw Komorowski. Potem ko je v začetku julija v drugem krogu volitev premagal izzivalca Jaroslawa Kaczynskega, brata dvojčka prejšnjega predsednika Lecha Kaczynskega, ki je umrl v letalski nesreči, je prejšnji teden tudi uradno stopil na čelo države.

Komorowski je ob prisegi obljubil, da bo varoval ustavo, združeval Poljake ne glede na njihovo politično pripadnost in moderniziral infrastrukturo v državi. Ali mu bo uspelo, bo pokazal čas, dejstvo pa je, da tako njegovi nasprotniki kot tudi njegovi privrženci menijo, da gre za voditelja brez karizme in da se je na predsedniški stolček povzpel predvsem zaradi priljubljenosti svoje stranke.

Po izobrazbi je zgodovinar in je oče petih otrok

Komorowski je bil rojen leta 1952 v bližini Vroclava. Tja so se zatekli njegovi starši, ko so jih sovjetske sile po drugi svetovni vojni izgnale iz današnje Litve. Pozneje so se preselili v delavsko četrt Varšave. Ima aristokratske korenine in naj bi bil povezan celo z belgijsko kraljevo družino, a ni odraščal v bogastvu, saj so jim komunisti zasegli vse premoženje. Po izobrazbi je zgodovinar in je med drugim služboval kot učitelj. Bil je tudi dejaven skavt in na enem od skavtskih srečanj med drugim spoznal svojo ženo. Imata kar pet otrok.

Pomagal je pri pripravi protikomunističnih protestov

Politično kariero je začel v 60. letih prejšnjega stoletja. Med drugim se je boril za človekove pravice in je pomagal pripravljati različne protikomunistične proteste. Zato je bil večkrat aretiran in obsojen. Po razglasitvi vojnega stanja v državi leta 1981 je celo pristal v internacijskem taborišču.

Sam je priznal, da je bil v preteklosti radikalec in je med drugim nasprotoval ideji t.i. okrogle mize - zgodovinskemu dogovoru, ki sta ga takratni komunistični režim in prepovedani sindikat Solidarnost dosegla leta 1989 ter z njim odprla pot za miren prehod v demokracijo na Poljskem. Za razliko od številnih Poljakov se ni udeležil prvih svobodnih volitev junija istega leta.

Po nekaj mesecih je spremenil ton in postal pomemben sodelavec prvega nekomunističnega premierja v takratnem sovjetskem bloku Tadeusza Mazowieckega. Komorowski o tem obdobju pravi, da je dobil priložnost, da se spremeni v človeka kompromisa in zmernosti. V 90. letih prejšnjega stoletja je bil prvi civilist na položaju namestnika obrambnega ministra, v letih 2000 in 2001 je tudi vodil ta resor.

Od leta 1991 kar šestkrat izvoljen za poslanca

Leta 2001 se je priključil novoustanovljeni desno-liberalni Državljanski platformi in velja za pomembnega zaveznika zdajšnjega poljskega premierja Donalda Tuska. Od leta 1991 je bil na kar šestih zaporednih parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca. Leta 2007 je bil imenovan za predsednika spodnjega doma poljskega parlamenta, sejma.

Oktobra bi se moral na predsedniških volitvah pomeriti z Lechom Kaczynskim in javnomnenjske raziskave so mu napovedovale zmago. A po aprilski tragediji pri Smolensku, ko je Poljska izgubila velik del politične, vojaške in družbene elite, je moral skladno z ustavo nenadoma prevzeti naloge predsednika države. Na predčasnih volitvah se je pomeril z bratom dvojčkom pokojnega predsednika, Jaroslawom, a čeprav je ostal favorit, se je na zdajšnji položaj zavihtel šele v drugem krogu.

Podporniki vladajoče Državljanske platforme priznavajo, da jih kandidatura Komorowskega na volitvah ni navdušila. Omenili smo že pomanjkanje karizme. Še dodatno so njegovi priljubljenosti škodovale pogoste nerodne izjave in tudi napačne odločitve. Ob začetku predsedniške bitke je bilo tako znotraj njegove stranke celo slišati mnenja, da bi bilo dobro poiskati novega kandidata, a je premier in vodja Državljanske platforme Tusk takšne pomisleke hitro utišal. Prav slednji je sicer več let veljal za najverjetnejšega predsedniškega kandidata te stranke, a se je v začetku leta temu odpovedal in na strankarskih volitvah marca je bil za kandidata izbran Komorowski.

Poljska s Komorowskim in Tuskom na vrhu začenja novo obdobje

Njegova izvolitev na čelo Poljske bi lahko po mnenju analitikov prinesla obdobje političnega miru, stabilnosti in povezanosti. Čeprav ima predsednik države tam bolj ceremonialno vlogo, lahko daje veto na zakone. Lech Kaczynski je večkrat izkoristil to moč. A Komorowski bo zagotovo ostal lojalen Tusku, kar daje upanje, da bo z njegovo izvolitvijo konfliktnega in težavnega sobivanja trenutne poljske vlade z uradom predsednika države, ki je zaznamoval mandat Lecha Kaczynskega, le konec.

Vlada se je ob tem znašla tudi pod velikim pritiskom, saj predsedniški veto ne bo več izgovor. Pripraviti bo morala jasen načrt za reševanje proračunskega primanjkljaja, strukturne reforme in zmanjšati birokracijo v podjetjih. Analitiki poudarjajo, da ima vladajoča Državljanska platforma zdaj priložnost, da predstavi svoje ideje in konkretno ukrepa. S Komorowskim na predsedniškem položaju se torej po mnenju mnogih začenja povsem drugačno obdobje. Glede na to, da bodo v letu dni na Poljskem parlamentarne volitve, bo previdni premier Tusk verjetno naredil vse, da bo njegova stranka spet izvoljena. To po koncu komunizma ni uspelo še nobeni drugi administraciji.

Vir: BBC, STA

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...