Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

ZNP Pahorju očita ignoriranje ob šikaniranju novinarjev

Slovenija | 19.07.2010, 17:01

Premier Borut Pahor se je v ponedeljek srečal s predstavniki novinarskih aktivov. Ti so mu predstavili pripombe na razmere na področju medijev, ki jih bo vlada skušala upoštevati pri novi zakonodaji. Srečanja se zaradi ignoriranja pozivov Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) ni udeležil njen predsednik Igor Kršinar.

Kršinar Pahorju očita ignoranco pri snovanju medijske zakonodaje in neukrepanje ob šikaniranju novinarjev. Ob tem izraža upanje, da bo vlada ZNP vključila v pripravo medijske zakonodaje. Dogovor, ki so ga tisti, ki so bili na sestanku s predsednikom vlade in ministrico za kulturo dosegli, pravi, da bo vlada v zakon vključila določbe, ki bi zagotovile večjo preglednost pri lastništvu medijev. Prav tako naj bi vključila določbo, po kateri bi bilo za imenovanje odgovornih urednikov nujno obvezujoče soglasje 65 odstotkov navzočih novinarjev.

Pahor sestanek z novinarji ocenjuje kot koristen. Premier je prepričan, da je svoboda medijev temeljnega pomena za demokratičnost družbe. Igor Kršinar, predsednik Združenja novinarjev in publicistov pa je premieru poslal odprto pismo, v katerem ga opozarja na "dosedanje ignoriranje pozivov za sodelovanje pri snovanju medijske zakonodaje. Doslej so ga namreč že večkrat prosili za ukrepanje zaradi nevzdržnih razmer v slovenskih medijih, a jim ni prisluhnil. Kršinar je še prepričan, da stanje na področju medijev ni problematično zgolj zaradi neurejenih lastniških razmer v medijih, "ampak predvsem zaradi odnosa vladajoče politike in lastnikov do novinarjev".

Sporočilo predsednika Združenja novinarjev in publicistov Igorja Kršinarja predsedniku vlade
Borutu Pahorju objavljamo v celoti

Današnjega sestanka predstavnikov novinarskih aktivov in organizacij pri Vas na temo razmer na področju medijev in priprave medijske zakonodaje se nisem udeležil, ob čemer Vas in javnost opozarjam na vaše dosedanje ignoriranje pozivov ZNP za sodelovanje pri snovanju medijske zakonodaje in vaše neukrepanje ob šikaniranju novinarjev.

Združenje novinarjev in publicistov Vas je že večkrat prosilo za ukrepanje zaradi nevzdržnih razmer v slovenskih medijih, a nam žal niste prisluhnili. Prvič smo se na Vas obrnili v primeru ekspertne skupine za pripravo nove medijske zakonodaje, kamor je Ministrstvo za kulturo povabilo predsednika Društva novinarjev Slovenije, ne pa tudi Združenja novinarjev in publicistov, ki ga je takrat vodil Peter Jančič. Posledica tega je, da naše združenje v postopku sprejemanja medijske zakonodaje ni imelo možnosti sodelovati in ni bilo sproti seznanjeno o osnutkih posameznih zakonov, ki zadevajo tudi novinarje, ki so člani našega združenja. Prav tako nismo bili uradno seznanjeni z osnutkom zakona o medijih, zato žal ne poznamo njegove vsebine in v okviru našega združenja nismo imeli možnosti opraviti strokovne razprave, na podlagi katere bi lahko predlagali svoje rešitve. Tudi izjava novinarskih aktivov kaže, da novinarske organizacije niso bile vključene v razpravo o novi medijski zakonodaji ter da je stanje na področju medijev v Sloveniji katastrofalno.

Stanje na področju medijev ni problematično zgolj zaradi neurejenih lastniških razmer v medijih, ampak predvsem zaradi odnosa vladajoče politike in lastnikov do novinarjev. Kot predsednik vlade ste bili z naše strani opozorjeni tudi na najbolj problematično dejanje, ki se je zgodilo v času Vaše vlade, ko je direktor STA Bojan Veselinovič iz uradno krivdnih razlogov prekinil delovno razmerje razrešenemu odgovornemu uredniku STA Borutu Mešku. V praksi je to pomenilo, da je novinar Borut Meško, medtem ko je bil na preiskavah na Onkološkem inštitutu zaradi raka, ostal brez delovnega mesta, socialnega in zdravstvenega zavarovanja. In medtem ko se je spopadal z zahrbtno boleznijo, je moral tožiti delodajalca, to je STA, agencijo v 100-odstotni državni lasti, oziroma direktorja Bojana Veselinoviča, ki ga je na ta položaj imenovala Vaša vlada 26. marca 2009.

Žal je novinar prej umrl, kot bi lahko dosegel pravico na delovnem sodišču. Razmere v slovenskih medijih sicer podrobno opisujemo v naših poročilih, zato Vas vljudno vabimo, da se seznanite z letnim poročilom za leto 2009 in vmesnim poročilom za leto 2010, ki sta objavljeni na spletni strani znp.si.

V zvezi z izjavo o zahtevah novinarskih aktivov je bilo stališče ZNP naslednje:

"Združenje novinarjev in publicistov meni, da je izjava aktivov novinarjev, poziv Ministrstvu za kulturo, dobro izhodišče za nadaljnjo obravnavo te kočljive problematike. ZNP predlaga, da se o tem opravi javna razprava med novinarji in širšo javnostjo ter da ministrstvo za kulturo pri pripravi medijske zakonodaje prisluhne vsem novinarskim organizacijam. ZNP izjave ne more podpisati, ker je čas dopustov in ne moremo zbrati kvalificirane večine ter pred tem opraviti temeljite razprave, ki je za tako pomemben korak potrebna. Ker so avtorji med sestavljanjem izjave upoštevali naše pripombe in v končni različici izjave ni zapisanega nič spornega, izjavo zato načelno podpiramo."

V upanju, da nas boste odslej vključili v pripravo medijske zakonodaje in bolje prisluhnili našim opozorilom o stanju na področju medijske svobode v Sloveniji, Vas lepo pozdravljam, Igor Kršinar, predsednik Združenja novinarjev in publicistov

Več o odstavitvi Boruta Meška

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...