Jože BartoljJože Bartolj
Andrej NovljanAndrej Novljan
Helena KrižnikHelena Križnik

Poletni VIP test sredstev za sončenje za otroke

Slovenija | 21.06.2010, 14:45

Rezultati VIP testa sredstev za sončenje za otroke, ki sta ga izvedla Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) in Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR), so pokazali, da vsa sredstva vendarle niso vredna zaupanja, so pa med njimi tudi takšna, ki ščitijo bolje, kot proizvajalci obljubljajo na embalaži.

Med testiranimi izdelki je dobro oceno prejelo tudi najcenejše sredstvo na testu, kar nekaj sredstev za sončenje, ki naj bi po zagotovilih proizvajalcev bila vodoodporna, pa le-te v resnici ne zagotavljajo.

Kot so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije so skupaj z mednarodnim inštitutom in partnerskimi evropskimi potrošniškimi organizacijami tudi letos testirala in medsebojno primerjala 15 sredstev za sončenje. V tokratnem VIP testu so vzeli pod drobnogled izdelke, na katerih je označeno, da so namenjeni otrokom oziroma celotni družini.

Vodja primerjalnega testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije Boštjan Okorn je ob tem povedal, da so kriteriji ocenjevanja zadnjih nekaj let nespremenjeni, sredstva za sončenje pa se morajo najprej izkazati pri zaščiti pred sevanjem UVA in UVB žarkov, skladno z označbami na embalaži posameznega izdelka.

Vsi proizvajalci za zaščito UVB še naprej uporabljajo številske oznake (SPF), zraven pa mora biti dodana tudi oznaka, v kateri razred zaščite sredstvo sodi. Kot so še povedali na ZPS, so za otroke in družine primerna sredstva z visoko ali zelo visoko zaščito, torej s faktorjem SPF 30 in več.

VIP test razkriva, da le eno sredstvo za sončenje pred sevanjem UVB ščiti slabše, kot je zapisano na embalaži, pri enem izmed testiranih izdelkov pa instrumenti na namazani in obsevani koži niso zaznali sprememb. Med učinkovitimi in kakovostnimi sredstvi za sončenje za otroke je tudi izdelek slovenskega proizvajalca, pomenljivo pa je, da so se med slabše ocenjenimi znašle nekatere znane in močno oglaševane blagovne znamke, ki jim potrošniki načeloma zaupajo.

Pri ZPS letos niso zaznali odstopanj med obljubo proizvajalca in dejansko zaščito sredstva pred sevanjem UVA, je pa krovna slovenska potrošniška organizacija v okviru preverjanja vodoodpornosti sredstev za sončenje ugotovila, da dva izdelka ne izpolnjujeta kriterijev testa. Cene kakovostnih sredstev za sončenje se gibljejo med nekaj manj kot 30 evri za liter, lahko pa tudi presežejo 100 evrov za liter.

Kot so povedali v ZPS, je tokratni test ponovno pokazal, da tudi nekateri najcenejši izdelki zagotavljajo dobro zaščito. Seveda pa rdečice na koži tudi najboljša sončna krema ne more preprečiti, če je otrok ves dan pod žgočim soncem.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Slovenija
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...