Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Marija Pomagaj z Brezij (foto: http://brezje.rkc.si)
Marija Pomagaj z Brezij

Prihodnjo nedeljo se v Celje odpravite pravočasno

Cerkev na Slovenskem | 03.06.2010, 18:00

Na praznik Svetega Rešnjega telesa in krvi, smo v oddaji Naše škofije predstavili Mednarodno razstavo Evharistični čudeži, ki je na ogled v Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični. Veliko časa smo namenili Slovenskemu evharističnemu kongresu in milostni podobi Marije pomagaj, ki bo od petka do nedelje romala proti Celju.

Predstavili smo seminar za odovele in slišali, kako je na Sveti Gori potekalo srečanje dveh Goric. Oglejte si nov film o duhovnih poklicih, ki so ga ob letu duhovništva pripravile sestre frančiškanke Marijine misijonarke.Misijonska molitvena zveza pa bo molila za misijonarko s. Mirjam Praprotnik.

Na pot proti Celju se odpravite pravočasno

Največ časa smo odmerili navodilom vsem, ki boste prišli na Slovenski evharistični kongres. Koordinator vseh nalog Franci Trstenjak je opozoril, da je najbolj pomembno, da se verniki, ki bodo ta dan prišli v Celje, natančno držijo navodil. Posredovali jih jim bodo njihovi vodje, dobili pa jih bodo tudi v pisni obliki. Tisti, ki se bodo na pot odpravili z avtom, naj se odpravijo prej, da se bodo izognili gneči. Od 8. ure naprej bodo na stadionu tudi spovedniki, tako da se bodo lahko tudi z zakramentom sprave pripravili na ta veličastni dogodek. Franci Trstenjak vabi vernike, da se držijo dogovorjenih ur in se na pot odpravijo pravočasno.

Vse bolne, ki ne bodo zmogli kratke poti od avtobusa do stadiona, bodo vozili posebni kombiji. Z železniške postaje pa bodo vse udeležence prepeljali posebni avtobusi, prav tako ob koncu. Če se bo kdo opravil peš na železniško postajo, naj povemo, da bo za pot do tja potreboval pol ure.

Milostna podoba Marije Pomagaj bo romala v devet župnij

Na tej povezavi najdete natančen program romanja milostne podobe.

Seminar za odovele in ločene

V Domu duhovnosti v Kančevcih bo prihodnji konec tedna, od 11. do 13. junija, potekal seminar Sama, sam z otroki, ki ga bosta vodila psihologinja Dušica Grgič in brat Primož Kovač. Osnovni namen seminarja je v tem, da se ponudi roka pomoči vsem tistim, ki so zaradi razveze ali smrti so zakonca ostali sami z otroki.

Na letošnjem seminarju za razvezane, pa se bodo udeleženci posvetili otrokom. Četudi se zdi razveza kot najboljša rešitev, je za otroke zelo boleča. Potrebni so pozornosti prav od staršev kljub njihovi ranjenosti.

Po razvezi staršev so otroci kot most, ki si prizadeva starša povezati. Roditelj pri kateremu ostanejo otroci, je pogosto obremenjen z lastno izgubo, z jezo in zamerami, vezanimi na roditelja, ki je odšel. Ostane sam z veliko stisko in odgovornostjo za otroke in preživetje. Povsem na novo mora organizirati življenje in varstvo otrok. Sam si mora ustvariti pogoje za nadaljevanje »družinskega življenja« Roditelj, ki odide pa je prav na začetku bolj usmerjen v novo življenje in morda na družino, ki si jo na novo ustvarja. Pogosto izgubi stik z otroki, katere je zapustil, nima podatkov o njihovem življenju, ni stika z roditeljem, pri katerem so otroci ostali. Velikokrat se ne znajde v novi starševski vlogi. Otrokom pa vse to, kar preživljata tudi starša, povzroča še dodatne stiske in težave ob vsem, s čemer se že sami morajo spoprijemati.

Tovrsten seminar je možnost, da ljudje, ki jih je življenje postavilo pred težko preizkušnjo vdovstva ali razveze, stopijo korak naprej v sprejemanju svoje življenjske situacije in znova naberejo moči in poguma za vsakdanje življenje.

Vse podrobnejše informacije o seminarju, pa lahko dobite na telefonski številki 02/554 11 38.

Srečanje obeh Goric

Ob tradicionalnem, letos 23. srečanju koprske in goriške (nad)škofije je bil v nedeljo, 30. maja 2010, na Sveti Gori pri Gorici sveta maša. Pri bogoslužju so poleg koprskega škofa msgr. Metoda Piriha in goriškega nadškofa msgr. Dina de Antonija somaševali tudi duhovniki iz obeh (nad)škofij. Letošnje srečanje bo potekalo pod geslom Leto duhovništva – v molitvi pred Marijo, saj v vesoljni Cerkvi obhajamo leto duhovništva. Bogoslužje bo potekalo v slovenskem, italijanskem in furlanskem jeziku, evharistična molitev pa v latinskem.

Film o duhovnih poklicih – zaželeno ga je kopirati

Sestre frančiškanke Marijine misijonarke so v letu duhovnikov in priprav na slovenski evharistični kongres s pomočjo dobrotnikov in prijateljev pripravile sklop kratkih filmov, ki nosijo skupni naslov Duhovni poklic in predstavijo duhovniški, redovniški, diakonski in misijonarski poklic.

Nastal je sklop petih filmčkov, ki jih lahko gledamo kot celoto 28 minut ali posamično in so vzpodbuda za pogovor z mladimi o duhovnem poklicu, ki naj bi sledil po predvajanju filma o poklicu duhovnika, redovnika, redovnice, diakona in laiškega misijonarja. Filmi so torej namenjeni mladim in so zgrajeni na močnih pripovedih nastopajočih. „Kako smo jih izbrali? Nismo naredili bitke talentov, ampak smo se odločili, da izberemo predstavnike izmed 900 ljudi, ki živi pri nas duhovni ali misijonski poklic. Pomembno nam je bilo pristno pričevanje, ki odpira temo za pogovor, o določenem poklicu ali o vseh 35 redovih na Slovenskem ali kako živeti duhovni poklic in se zanj odločiti. Potrebno pa je bilo pripoved spraviti v filmsko sliko, v simbolično zelo poenostavljeno pripoved, kar ni lahko,“ je povedala s. Romana Kocijančič in se zahvalila vsem: „ki so pri filmu sodelovali in bili pripravljeni odpreti srce svojega doma! Naj ne pozabim povedati, da je filmčke in DVD zaželjeno kopirati.“

Filmčke najdete na spletni strani: fmm.si/2010/film-o-duhovnih-poklicih/

Misijonska molitvena zveza moli za s. Mirjam Praprotnik

Člani Misijonske molitvene zveze bodo papeževo misijonsko potovanje na Ciper gotovo velikodušno podprli z molitvami. Ves čas pa nadaljujejo z molitvijo za uspeh evharističnega kongresa, 13, junija v Celju, na katerem bo razglašen za blaženega naš prvi mučenec Alojz Grozde.

Člani Misijonske molitvene zveze vsak dan molijo desetko za misijonarje določene celine, dodajajo pa vsak teden molitev za enega misijonarja, ki ga izberemo. Tokrat se obračajo k misijonskim poljanam v Albaniji. V Draču že 18 let deluje sestra Mirjam Praprotnik, hči krščanske ljubezni-usmiljenka. Na Balkanu je že 50 let. Najprej je dve leti živela v Beogradu in nato 30 let delala v Peči. Rodila se je leta 1924 v Naklem pri Kranju. Sestram redovnicam je vstopila leta 1960 in v Beogradu napravile večne zaobljube leta 1965. Leta 1992 je s Kosova odpotovala v Albanijo.

»Je zdravnica in ena tistih Slovenk, o katerih vedo veliko na tujem, doma pa žal premalo, čeprav je častna občanka Naklega in jo je odlikoval papež Janez Pavel II,« so se o njej leta 2008 razpisali časopisi, saj so jo tedaj mnogi predlagali za Slovenko leta.  

Takrat so časopisi o njej pisali: »Veliko let že deluje v misijonih, med ljudmi, ki so najbolj potrebni pomoči. Tam ima brezplačno ambulanto, kamor se zatekajo številni reveži, pa lekarno, kjer ljudje, ki jih življenje tepe, ne dobijo le zdravil, ampak tudi hrano in toplo besedo, številni mladi pa pomoč, da lahko končajo šolanje.  

Kot priznanje za dolgoletno vzorno človekoljubno delo v Albaniji, je leta 2004 dobila avstrijsko "nagrado PaN v spomin na Petra Mahringerja."

Pri vseh teh člankih v časopisju pa sestra Mirjam ostaja v popolni predanosti svojemu misijonskemu poslanstvu in v službi najrevnejšim. Ravnatelju Misijonskega središča piše: »Velikokrat si želim, da bi Vas pot še kdaj zanesla sem k nam v Drač na obisk. Prepričali bi se, kako težke so še vedno gospodarske in socialne razmere v tej deželi, ki po vsem bogastvu, s katerim jo je Bog obdaril, lahko bila med najbogatejšimi in najlepšimi evropskimi državami ... Vzrok za gospodarsko, socialno, kulturno in duhovno revščino je treba iskati najprej v 500 letnem turškem gospostvu, ki nikoli ni bilo za resnični napredek ljudi, in v 50 letni komunistični diktaturi, ki je bila prav v Albaniji najbrutalneje izvajana in je uničila človeka tako, da so vrednote postavljene na glavo … Ob svojem poklicnem delu zdravnice se vedno borim tudi z materialno revščino pri ljudeh v stiski. Vedno sem se trudila delati po dveh načelih: strokovno pomagati vsakomur, ki je bolan, brez ozira na karkoli drugega, in tistim, ki so materialno ogroženi poskušati po svojih močeh in možnostih tudi materialno pomagati.«

Z materialnimi sredstvi sestri Mirjam pomaga tudi Misijonsko središče in ljubljanska Karitas. Člani Misijonske molitvene zveze, sestra Mirjam, vam stojimo ob strani z našimi molitvami in prosimo, naj bo vaše delo obilno blagoslovljeno. Veselimo se vašega poslanstva in za vas molimo.

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...