Jože Bartolj
Marko Zupan
Tone Gorjup

Srečanje slovenskih pravnikov

27.05.2010, 17:40 Matjaž Merljak

Na pravni fakulteti v Ljubljani (v četrtek in petek, 27. in 28. maja 2010) poteka prva konferenca slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije. To je že 19. strokovna konferenca v organizaciji Svetovnega slovenskega kongresa (SSK ).

Predsednik SSK, dr. Boris Pleskovič je uvodoma dejal: "Mi si želimo, da se čim več Slovencev vrne iz tujine nazaj, da jih čim več v tujini študira, da znanje kroži in da se tudi spletejo vezi, kjer lahko drug drugemu pomagamo."

Na konferenci so se zbrali pravniki iz vsega sveta, razpravljali pa so o pravnem položaju Slovencev v tujini, mednarodnih mehanizmih sodnega varstva, pravom med univerzalnim in partikularnim ter med naravnim in pozitivnim, dotaknili so se odprtih vprašanj EU, novih tehnologij, nove svetovne stvarnosti in pravni ureditvi, predstavili so tudi pravno prakso. Častni pokrovitelj je bil predsednik države dr. Danilo Tuerk, ki pa ni prišel na odprtje.

Dr. Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa
Dr. Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa © Matjaž Merljak

 

 

Prva konferenca slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije je potekala na Pravni fakulteti v Ljubljani in njen dekan, dr. Rajko Pirnat je uvodoma dejal, da se mora Slovenija odpirati v svet. V uvodnem predavanju: Izobraževanje pravnikov in Slovenci po svetu pa je izpostavil odpiranje vprašanja pravnega izobraževanja, zaprtost je bilo po njegovem vzrok za obe svetovni vojni. Kot je še navedel, se dolžina študija po bolonjski reformi podaljšuje, zato se je zavzel za enotni petletni študij prava, ki bo prinesel naziv magister prava. Omogočiti je treba tudi odhod študentov na kakovostno pravno fakulteto v tujino in Slovenci po svetu po njegovem pri tem lahko veliko pomagajo.

Gostje prve konference slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije
Gostje prve konference slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije © Matjaž Merljak
Navzoče na 1. konferenci slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije je pozdravil tudi pristojni minister za pravo, dr. Aleš Zalar. Dejal je, da je to idealna priložnost za izmenjavo mnenj. Pozornost je posvetil enemu izmed najpomembnejših mehanizmov sodnega varstva, to je Evropskemu sodišču za človekove pravice, katerega učinkovito delovanje mu je, ob znanih težavah s preobremenjenostjo sodišča, v posebnem interesu. Pri reformi je sodelovala tudi Slovenija, še posebej v času predsedovanja Slovenije Odboru ministrov Sveta Evrope.

Zbrane sta pozdravila tudi minister za rojake dr. Boštjan Žekš in predsednik parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu po svetu Miro Petek.

Vtisi udeležencev.

Rudi Vovk iz Avstrije je predstavil trenutni pravni položaj koroških Slovencev in se vprašal, kako lahko Slovenija na to reagira. To je dobra prilika za posvet, zlasti, da zamejci opozorijo na odprta vprašanja. Problemov v zvezi zamejci se jih je nabralo preveč, dobro bi bilo, če bi prišel jasen glas politiki, naj se problematike zaveda.

Udeleženci prve konference slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije
Udeleženci prve konference slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije © Matjaž Merljak
Dr. Angeliki Mlinar, prav tako iz avstrijske Koroške, se zdi iniciativa zelo pozitivna in ji je zelo zanimivo, govorila je o gospodarski viziji za preživetje koroških Slovencev, navezala na Rudija Vovka, ki je nakazal, da je pravno gledano položaj koroških Slovencev jasen, problem pa je, da se pravni predpisi ne uveljavljajo, to pa se kaže tudi v gospodarstvu.

Dr. Drago Štoka iz Italije vidi pomen vključevanja zamejstva, ker je to nekaj nujnega v današnjih časih, sploh glede na pravni status, ki ga imajo Slovenci v Italiji. Ti imajo zakon o zaščiti, ki pa se ne premakne nikamor. Slovenci kot narodna skupnost so zaščiteni tudi po mednarodnih pogodbah in narediti moramo vse, da se uresničijo.

Mariana Poznič je na konferenco prišla iz Argentine in je predstavila življenje rojakov ter pravno prakso v Argentini. Tako srečanje je lahko zelo pozitivno, še posebej za njih, ki so bolj oddaljeni. Opozorila je tudi na potrebe Slovencev v Argentini. Ljudje potrebuje pravno svetovanje iz Slovenije, ki ga ni lahko dobiti.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...