Jože BartoljJože Bartolj
Andrej NovljanAndrej Novljan
Helena KrižnikHelena Križnik

Trdna družina daje varnost

Slovenija | 29.05.2010, 14:42

Družina je danes na prepihu, če ne že v globoki krizi. Na to kažejo številne razprave, ki iščejo nove poti za to temeljno celico naše družbe. Eden od kazalcev resnosti položaja so tudi številne ločitve, ki pustijo trajne posledice ne le na zakoncih, ampak tudi in predvsem na otrocih.

Leta 2008 so se v Sloveniji poročili 6703 pari, ločilo pa se jih je 2740. Pri tem naj povemo, da je Slovenija na dnu sklenjenih zakonskih zvez v Evropski uniji, zaskrbljujoče pa je tudi to, da se loči približno tretjina parov.

Predstojnik psihiatrične bolnišnice v Idriji Marko Pišljar se sprašuje, ali danes sploh še vzgajamo za stanovitnost in zvestobo

Po besedah psihiatra Marka Pišljarja so zakonci danes postavljeni pred povsem nove izzive in preizkušnje: čas, ki ga preživimo v službi, je daljši in zahteve večje, hkrati s tem pa se spreminjajo tudi naše vrednote. V ospredje se postavljajo imetje, uspeh, vitalnost in „instant“ sreča. Ljudje so bili sicer tudi včasih vpeti v svoj poklic, niso pa imeli takšnega medijskega okolja, kot je danes. Nove potrebe, ki jih pred nas postavlja informacijska družba, zamegljujejo primarne potrebe kot so družina, druženje staršev in otrok, medsebojno bivanje. To pa ni edini razlog za povečano število ločitev. Psihiater Pišljar je prepričan, da je ozadje te problematike večplastno. Med najpogostejšimi vzroki za ločitve navaja: nevzdržni odnosi med zakoncema, nezvestoba, nasilje, alkoholizem,... Poleg tega pa se danes soočamo tudi z razpadom zvez, ki niso posledica teh težkih konfliktnih situacij, ampak so izraz drugačnega pogleda na zakon.

Trajnost zakona, zvestoba odločitvi in dogovoru o skupnem življenju do smrti v sreči in nesreči, zdravju in bolezni, niso več moževa in ženina prva vrednota“, je prepričan Pišljar. Ločitev postane v zakonski zvezi, kjer Zvestoba ni vrednota, ena od odločitev zakoncev v zanju težkih razmerah. Njuna zveza tako ni več temeljno središče njunega bivanja, ki je sicer zaradi njune ljubezni in skupne poti, enkratno dejanje.

Več ločitev – več stisk in depresij

Stalnost pa po besedah psihiatra Pišljarja ne rabijo le otroci, ampak tudi odrasli, in to tako zelo, kot za svoje življenje potrebujemo vodo in svetlobo. V razvojni psihologiji pravijo, da v odnosu med otroci in starši potrebujemo stalnost objekta, ki sta mama in oče. To je namreč nujno za razvoj zdrave osebnosti. Otroku daje sposobnost zaupanja, mu omogoča, da se nauči dajanja in ljubezni, da pridobi samozavest in socialni razvoj. Stalnost staršev omogoča tudi čvrsto postavitev meja: kaj je dobro in kaj je slabo, je pa tudi nujna za doživljanje varnosti. To otrokom omogoča, da se v času odraščanja osamosvojijo.

Po drugi strani pa je zvestoba vrednota, ki opredeljuje stalnost odnosa med zakoncema, ki je po besedah Pišljarja izredno pomembna. Gre za zavestno odločitev zrele osebe, ki se zaveda izjemne vrednosti zakonske zveze, njenega smisla in hkrati odgovornosti. V tej luči ima odločitev tudi moralno težo. „V sodobni družbi sta stabilnost odnosa in zvestoba pogosto spregledani vrednoti“, pravi psihiater Marko Pišljar. V nobenem okolju se namreč ne poudarja vrednote zvestobe; vrednosti, ki jo daje trden zakonski odnos, je prepričan Pišljar. Pri tem pa ne gre le za potrebe, ki jih zakonca zadovoljujeta v zakonu, ampak za psihično oporo, ki jo zakonca drug drugemu nudita, gre za sobivanje in odločitev za skupno pot po skrivnosti njunega življenja, doživljanje svetlih strani življenja ter premagovanja težav in stisk, ki jih prinašajo konflikti, bolezni in nesreče.

Trden zakon nam po mnenju psihiatra Marka Pišljarja prinaša številne prednosti. Izpostavil je le nekatere: družina je uresničitev smisla mojega življenja – zmorem ustvariti družino. Družina je po njegovih besedah tudi temeljna celica, kjer se učimo človeške in državljanske vrednote, je nenadomestljiva šola. Poudaril je tudi varovalno vlogo družine pri obvladovanju vsakodnevnih težav in stisk. Sodobna družba se sooča s pogostejšimi pojavi tesnobe in depresije, je povedal Pišljar. Družina in zakon, kjer kraljujeta temeljno zaupanje in ljubezen, sta po njegovih besedah varno zavetje, ki ga potrebujemo. Člani družine so si drug drugemu trdna opora, pogosto pa tudi psiholog in psihiater, meni Pišljar. Razpadla družina pa tega ne more omogočiti, je še prepričan psihiater Marko Pišljar.

Slovenija
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...