Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Lokalna trajnostna samooskrbnost

| 18.05.2010, 16:10 Blaž Lesnik

Po napovedih strokovnjakov se bližamo višku svetovne naftne proizvodnje. Po njem se bo cena nafte samo še višala. Eden od zaščitnih ukrepov pred tveganji v zvezi z naftno odvisnostjo je povečanje lokalne trajnostne samooskrbnosti. Tokratne okoljske minute smo posvetili tej temi.

V Sloveniji samooskrbnost s hrano dosega le 40 – 45%, še veliko manjši pa je delež samooskrbnosti z obnovljimi viri. Je lokalna trajnostna samooskrbnost anahronizem iz preteklih časov ali družbeni model prihodnosti? Takšno vprašanje so si zastavili tudi pri Umanoteri, Slovenski fundaciji za trajnostni razvoj, ki v začetku meseca pripravila delavnico o trajnostni samooskrbnosti v okviru projekta Plan B za Slovenijo.

Cene nafte se s trendom naraščanja spet bližajo rekordnim številkam – pri nas seveda tudi zaradi trošarin. Po napovedih strokovnjakov se obdobje poceni goriva izteka, bližamo se višku svetovne naftne proizvodnje (»Peak Oil«), po katerem se bo povečeval razkorak med količino načrpane nafte in povpraševanjem po nafti.

Živimo v dobi velike odvisnosti od nafte, zato bo le tisti, ki se bodo uspeli pravočasno in dobro prilagoditi, napovedane spremembe uspešno prestali. Pri tem imamo v mislih vse ukrepe, ki pomagajo k zmanjšanju transporta, k uporabi lokalno razpoložljivih virov energije in surovin in k povečanju energijske učinkovitosti v procesih proizvodnje in porabe. Lokalna samooskrbnost v paketu povezuje vse te ukrepe, zato je lahko ustrezen odgovor na izzive, ki so pred nami.

Pa ga kot takega prepoznavamo ali nanj gledamo kot na nekaj preživelega? Kakšno pozornost posvečamo samooskrbnosti v Sloveniji?

Če se bomo izzivov prihodnosti prav lotili, bomo znali uživati pridelke iz svoje zemlje, uporabljati surovine in izdelke iz neposredne bližine ter izkoriščati energijo, ki jo imamo na voljo v obnovljivih virih naše dežele. Zakaj bi tisto, kar imamo, morali uvažati in voziti iz drugih, pogosto tudi zelo oddaljenih krajev in dežel.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...