Petra StoparPetra Stopar

Obiski ministra Žekša v Južni Ameriki

| 29.04.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Od 8. do 20. aprila 2010 je trajal obisk prof. dr. Boštjana Žekša v Argentini, Urugvaju in Braziliji. To je bil njegov prvi obisk v mandatu v teh državah. Med obiskom je bil minister zelo dejaven.

V spremstvu svoje žene Ane, vodje kabineta Anje Lorenzetti in svetovalke Polonce Flego je priletel v četrtek, 8. aprila. Že naslednji dan je obiskal Rožmanov dom in se srečal z njegovimi domovalci. Zvečer istega dne pa je odprl razstavo posvečeno slovenskemu arhitektu Viktorju Sulčiču.

Glavni opravek sobotnega dne je bila udeležba na vseslovenskem srečanju v okviru praznovanja 200. obletnice majske revolucije. Na razstavne prostoru Majske avenije si je minister ogledal razne stojnice in razstavne panoje slovenskih društev. Pogovarjal se je tudi z rojaki, ki so prihiteli na ta praznik. V večernih urah je prisostvoval zaključnemu nastopu in se tudi javno zahvalil Argentini za vedno dobrosrčen sprejem slovenskih vseljencev. Po končanem praznovanju pa je povabil na večerjo predsednike vseh slovenskih ustanov v Argentini.

V nedeljo dopoldne je minister Žekš odšel na obisk prekmurskega društva Bernal, kjer sta ga sprejela predsednik Juan Banko in Ester Cmor, ki tamkaj vodi prekmurski arhiv. Zvečer je obiskal Slomškov dom v Ramos Mejíji.

V ponedeljek, 12. aprila, je bilo na programu srečanje z argentinskim ministrom za znanost, tehnologijo in proizvodne inovacije dr. Linom Barañaom in z direktorico CONICET, Marto Gracielo Roviro. Isti dan se je srečal tudi s profesorico Mojco Jesenovec, vodjo lektorata slovenskega jezika na Filozofski fakulteti Univerze v Buenos Airesu. Pozno popoldne je pohitel na obisk Slovenskega podpornega društva Triglav, kjer ga je s sodelavci sprejel predsednik Fernando Leskovec.

 

Obisk ministra Žekša v Argentini
Obisk ministra Žekša v Argentini © Svobodna Slovenija

Zvečer je bil v rezidenci veleposlanika RS poseben sprejem v čast obiska ministra. Vabljeni so bili učitelji, profesorji, znanstveniki in intelektualci slovenske skupnosti. Tam je minister tudi nagovoril vse navzoče in se jim zahvalil za trud in delo v okviru skupnosti. Veleposlanik prof. Avguštin Vivod pa je vpeljal še predstavnike novoustanovljenih slovenskih društev. Večer je popestril nastop Slovenskega okteta.

V torek, 13. aprila, je bil na vrsti obisk Mendoze. Tam se je srečal s predsednikom in odborniki Društva Slovencev. Ni manjkal koncerta Slovenskega okteta v dvorani Elina Alba. V sredo je minister obiskal Malargüe in tamkajšnji observatorij Pierre Auger. Spremljal ga je dr. Danilo Zavrtanik, predsednik Univerze v Gorici, ki tesno sodeluje s tem observatorijem.

Že v petek, 16. aprila, pa je ministra dr. Žekša sprejel sosednji Urugvaj. Tam je imel srečanje z odborom in člani Prvega slovenskega prekmurskega društva v Montevideu.

Sobota 17. je pomenila vrnitev v Buenos Aires in dopoldanski obisk osnovnošolskega tečaja Franceta Balantiča v Našem domu v San Justo. Po sprejemu in nastopu otrok je sledilo kosilo v domu.

Popoldan pa je bila na vrsti obisk srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka v Slovenski hiši. Tam se je nato srečal z zveznima predsednikoma Slovenske dekliške organizacije in Slovenske fantovske zveze in krajevnimi predsedniki obeh mladinskih organizacij ter zastopniki združenja visokošolcev.

Posebno pomembna točka tega dne je bilo srečanje z Medorganizacijskim svetom povojne slovenske skupnosti v Argentini. Zbrane je nagovorila predsednica Zedinjene Slovenije, Alenka Jenko Godec.

 

Obisk ministra Žekša v Argentini
Obisk ministra Žekša v Argentini © Svobodna Slovenija

Uvodoma je poudarila dosežke, ki so bili v odnosu Slovenija - Slovenci po svetu že doseženi - zakon, strategija, svet pri predsedniku vlade - in se za vse to zahvalila. Zahvalila se je tudi Uradu, ki organizira seminarje za učitelje, novinarje, kulturne animatorje in arhivarje; sofinancira projekte, široko podpira delovanje ustanov. Navedla je, da emigracija predstavlja 20 odstotkov slovenskega naroda in da je v dobi globalizacije proces medsebojnega dopolnjevanja na gospodarskem kulturnem in duhovnem področju bistven. Močna emigrantska skupina lahko igra odločilno vlogo v uveljavljanju Slovenije v svetu. Razni primeri gospodarske izmenjave to še potrjujejo. To so gotovo predvidevali ustavodajni možje, ki so s petim členom slovenske ustave zagotovili podporo emigraciji, je še dejala Alenka Jenko Godec.

Dejala je še, da slovenske ustanove v Argentini, čeprav zastopajo različne rojake glede na čas prihoda ali izvor, med seboj sodelujejo. Zato mislijo, da je smotrno, da v Sloveniji iščejo in se naslanjajo na ustanove, ki jih bolje razumejo in so jim bliže po zgodovini in izvoru. Smatrajo, da bi bilo škodljivo združevati jih proti njihovi volji. Rojaki v Argentini imajo pred očmi jasen cilj, ki je skupen vsem Slovencem po svetu: ohranitev slovenstva in slovenskih vrednot danes in tudi za prihodnje rodove.

Po uvodnem pozdravu predsednice Alenke Jenko Godec je minister Boštjan Žekš pozdravil navzoče predsednike društev. Sledila so vprašanja in odgovori. Posebej je treba poudariti sproščeno ozračje in odkrit razgovor, v katerem je potekalo to srečanje.

Že v nedeljo je minister s svojim spremstvom odpotoval v Brazilijo, kjer je imel v večernih urah v srečanje s Slovenci v Braziliji v prostorih konzulata Republike Slovenije v Sao Paulu. V ponedeljek 19. je minister zaključil bogat (in gotovo naporen) obisk južnega ameriškega kontinenta in se preko Zuricha vrnil v Slovenijo.

Včasih morda gledamo na te obiske visokih slovenskih gostov kot nekaj formalnega. A ti osebni stiki, ta neposreden vpogled v življenje in delovanje naših skupnosti je bistvenega pomena, ne le za medsebojno spoznanje in boljše razumevanje, temveč predvsem za boljše sodelovanje v iskanju skupnih ciljev ohranjanja slovenskih vrednot in slovenske prisotnosti v najbolj oddaljenih krajih sveta.

Hvala, gospod minister, dr. Žekš, za vaš obisk - zaključujejo v Svobodni Sloveniji.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.