Pozivi k umiku družinskega zakonika

Slovenija | 01.04.2010, 11:58 Petra Stopar

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok predlaga, da tako vlada kot Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide iz parlamentarnega postopka umakneta predlog novega družinskega zakonika. Kot poudarja vodja iniciative Aleš Primc, zakonik, ki omogoča posvojitve otrok v istospolno zvezo, jemlje otroku temeljno pravico do mame in očeta. V SDS-u so medtem pripravili dopolnila k zakoniku.

Zagotoviti demokratično obravnavo

Civilna iniciativa predsednika vlade Boruta Pahorja in matični parlamentarni odbor poziva, da družinski zakonik umakneta iz obravnave, saj predlogu „nasprotuje velika večina državljank in državljanov ter velik del strokovne javnosti“. Zakon je po navedbah iniciative tudi v pravnem smislu izredno slabo pripravljen, kar je ugotovila zakonodajno-pravna služba Državnega zbora. Glede na ugotovitve je namreč nesprejemljivih približno 45 odstotkov členov zakonika, pri čemer naj bi bila ugotovljena tudi neskladja z Ustavo RS, drugimi zakoni ter znotraj zakonika.

Civilna iniciativa predsednico Odbora za delo Andrejo Črnak Meglič poziva, naj na torkovo sejo povabi vse predstavnike, ki se ukvarjajo z vprašanji, povezanimi z zakonikom. „Na civilno iniciativo se je namreč obrnilo kar nekaj predstavnikov zainteresirane javnosti, ki so bili s strani predsednice tega odbora obveščeni, da naj na seji ne bi mogli sodelovati,“ je povedala predstavnica iniciative Andreja Hergula. Če bo predsednica kljub temu vztrajala pri svojih odločitvah, jo javno pozivajo, naj prevzame odgovornost za svoja „nedemokratična dejanja, ki jih bodo ljudje skupaj s spornim predlogom družinskega zakonika na referendumu zavrnili“, so zapisali v iniciativi.

Interesi otroka pred interesi odraslih

V poslanski skupini SDS so medtem pripravili dopolnila k 28 členom zakonika. Poslanec France Cukjati je ob predstavitvi znova dejal, da je za njihovo stranko zakonska zveza skupnost moškega in ženske in da je pomen zakonske zveze v osnovanju družine. Zato nasprotujejo črtanju takšne definicije družine (zapisana je bila že leta 1976 v zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerij) iz novega družinskega zakonika. „Mnoge stvari v državi temeljijo na tem pomenu. Npr. zdravstvena skrb, ginekološko varstvo žensk in deklet, skrb za nosečnice, porodniški dopust in podobno. Skrb za biološki potencial naroda.“

V SDS-u predlagajo dopolnilo, da zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti ostane. „Se ga pa dopolni v vse mogoče smeri v korist partnerjev, ne pa tudi tako, da bi se zanemarjali koristi otroka,“ je dejal Cukjati in glede posvojitev zatrdil, da pravica do otroka ni ustavna pravica odraslega, da bi šel na upravno enoto in zahteval otroka. „Obstaja pa pravica otroka, da je posvojen v kar najboljše okolje.“ Cukjati je še pojasnil, da so do zdaj socialne službe oziroma socialne delavke pri izbiranju posvojiteljev gledale na to, v kakšno družino so dodelile otroka, zdaj pa se v SDS-u, glede na stališča vlade in razprav, bojijo, da tega samoumevnega stališča ni več. Prav zato predlagajo, da družinski zakonik vsaj okvirno definira izhodiščne elemente, po katerih bi se izbiralo najboljšega posvojitelja.

V največji opozicijski stranki so prepričani, da je le zakonska zveza moškega in ženske ustrezna za posvojitev tujega otroka. Posvojitev otroka zakonca se jim ne zdi sporna, prav tako posvojitev otroka partnerja, tudi istospolnega, če s tem partner pridobi roditeljske pravice in dolžnosti. V SDS-u so proti, da pravico do posvojitve tujega otroka dobi zunajzakonska skupnost. Zakonska zveza, ki bi posvojila otroka, bi po predlogu največje opozicijske stranke morala izpolnjevati nekaj osnovnih načel, in sicer, da bi bila stabilna, urejena in bi razpolagala s primerno materialno osnovo. Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in invalide bodo na dopolnila pripravili ustrezne odgovore.

Slovenija, Politika, Sociala