Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Hrvaška zastava (foto: )
Hrvaška zastava

Hrvaški škofje za vstop v EU

Svet | 23.03.2010, 14:28

Hrvaški škofje so pred sklepom pristopnih pogajanj za vstop Hrvaške v Evropsko unijo svojim vernikom namenili pismo, v katerem pojasnjujejo svoj pogled na to vprašanje. V njem so predstavili zgodovino evropskega povezovanja po drugi svetovni vojni ter prispevke posameznih papežev pri nje.

Zatem so opozorili na probleme in izzive, s katerimi se srečuje Evropska povezava. V zadnjem delu pisma pa so spregovorili o odnosu Hrvaške do skupnega evropskega doma.

Evropska povezava je bila zgrajena na krščanskih vrednotah

Hrvaški škofje so svoje sporočilo vernikom na poti približevanja Hrvaške Evropski povezavi začeli z odlomkom pastoralne konstitucije v sedanjem svetu. „Veselje in upanje, žalost in tesnoba današnjih ljudi, posebno ubogih in kakorkoli trpečih, je hkrati tudi veselje in upanje, žalost in tesnoba Kristusovih učencev!“ Z dokumentom drugega vatikanskega koncila, ki govori o spremenjenih razmerah v svetu, o družini, kulturi, gospodarsko-socialnem in kulturnem razvoju, o ureditvi družbenega življenja in pospeševanju miru, so utemeljili svojo skrb za hrvaški narod na poti v evropsko družino narodov. V nadaljevanju so poudarili, da se je pobuda za povezovanje po drugi svetovni vojni rodila v zahodnem demokratičnem svetu in brez prisile. Evropska povezava je bila zgrajena na krščanskih vrednotah, in če želi Evropa ohraniti svojo „dušo“, se tem temeljem ne more odpovedati.

Hrvaški škofje opozorili na težave, pa tudi izzive, pred katerimi se je znašla Evropa

Škofje so opozorili, da pri graditvi Evrope niso sodelovali le vidni kristjani ampak tudi posamezni papeži od Pija XII. naprej. On je ob podpisu Rimske pogodbe leta 1957 dejal, da ta lahko postane kvas nove Evrope. Tudi njegovi nasledniki so pogosto poudarjali pomen povezovanja evropskih narodov na krščanskih temeljih. Papež Janez Pavel II.je v duhovnem smislu in tudi dejansko začel rušiti zid med Vzhodom in Zahodom. Njegov naslednik kardinal Ratzinger si je simbolično nadel ime Benedikta, ki je zavetnik Evrope. Hrvaški škofje so v nadaljevanju opozorili na težave, pa tudi izzive, pred katerimi se je znašla Evropa danes. Tehnološki razvoj in gospodarska rast vseh teh vprašanj ne moreta v celoti rešiti. Brez duhovnih vrednot Evropa, kot si jo zamišljamo, ne bo mogla obstati.

Hrvaška je bila od nekdaj del evropske civilizacije

Škofje so v zadnjem delu pisma ponovili, da se bodo prebivalci Hrvaške svobodno odločili za pristop k Evropski uniji. Na tej poti jih je krajevna Cerkev že doslej podpirala in bo s tem nadaljevala. Hrvaška je bila od nekdaj del evropske civilizacije in se zdaj vrača, kamor je vedno spadala. Pri tem mora ohraniti zavest lastne identitete, skrb za človeka in družino, spoštovanje nedelje ter krščanske simbole, ki govorijo o temeljih hrvaškega naroda. Škofje ob koncu pisma vernike spodbujajo, naj bodo dejavni oblikovalci političnega življenja in naj molijo za domovino, da bi znala v zgodovinskem trenutku sprejeti pravo odločitev.

Svet, Cerkev po svetu
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...