Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Pokojni Janez Prevc iz Anglije

| 12.01.2010, 06:50 Matjaž Merljak

V nedeljski oddaji Slovencem po svetu in domovini smo predstavili pokojnega rojaka Janeza Prevca iz Anglije. Rojen je bil v Dražgošah in na lastne oči je doživel tragične januarske dogodke leta 1942.

Že v naši božični oddaji je župnik za Slovence v Angliji, Stanislav Cikánek, omenil, da je na božični sveti večer v večnost odšel Janez (Janko) Prevc iz Coventrya. Na 4. adventno nedeljo ga je obiskal na njegovem domu, še prej pa so slovensko sveto mašo v Nuneatonu darovali prav zanj. Takrat sta se še živahno pogovarjala, bil je pri polni zavesti, nekaj dni kasneje pa je mirno zaspal in se preselil k Bogu v večnost in prav gotovo zdaj tam z angeli poje: »Slava Bogu na višavah…« Prisluhnimo, kako je pokojni Janez Prevc zapisal o sebi ob 80-letnici življenja, to je pred štirimi leti.

Janez Prevc
Janez Prevc © Stanislav Cikanek
Rodil sem se 9. oktobra 1925 v Dražgošah na Gorenjskem. Imeli smo kmečko posestvo, družina je bila velika. Nas je bilo 11 otrok, 7 bratov in 4 sestre. Živeli smo spodobno in udobno. Vas Dražgoše je bila fara. Štela je 400 prebivalcev in 82 hiš s poslopji. Leta 1941 so Gorenjsko zasedli Nemci. Januarja 1942 so prišli v vas partizani. Bila je takrat huda zima. Naselili so se v šoli, župnišču, prosvetnem domu in v sokolskem domu. 10. januarja so prišli Nemci po Selški dolini s tovornjaki in topovi. Prišlo je do spopada in bitka je trajala tri dni. Nemci so prodrli v Dražgoše od juga, partizani pa so se umaknili čez goro in nas pustili usodi. Nemci so se kruto maščevali nad civilisti. Padlo je kar 42 Dražgošanov. Polovico so jih postrelili, polovico pa požgali v kleteh prosvetnega doma in župnišča. Med njimi sta bila tudi moja brata. Ostali smo pobegnili v gozd. Mamo so dobili doma in so jo z ostalimi vaščani preselili v Škofijske zavode v Šentvidu. Po petih tednih so jih izpustili, ker je župan prosil naj jih izpustijo, da bodo šli živet k sorodnikom. Nemci so po vsem tem vas zažgali in porušili, da je bila ena sama razvalina.

Preživeli smo potem bivali pri sorodnikih. Januarja 1943 sem bil vpoklican v nemško vojsko, star komaj 17 let. Umaknil sem se po raznih skritih potih čez mejo v Ljubljano, kjer so bili Italijani. Živel sem v Vajeniškem domu in se tam učil pleskarstva in soboslikarstva. Leta 1944 sem šel k Primorskim domobrancem v Trst. Ob koncu vojne 1945 sem se umaknil z drugimi v Italijo (Eboli), kjer sem bil zaposlen pri Angležih. Leta 1947 pa sem preko Nemčije prišel v Anglijo. Zaposlil sem se v rudniku premoga v Coventryu. Tu sem ostal 35 let. Sedaj pa sem že 23 let v pokoju, a še vedno po malem delam.

Moja žena Nežka je doma iz Podbrezij na Gorenjskem. Srečala sva se na Koroškem. V Anglijo je prišla leta 1960. Poročila sva se v cerkvi Sv. družine v Coventryu. Poročil naju je monsinjor Ignacij Kunstelj, takrat župnik za Slovence v Veliki Britaniji. Z Nežko sva si ustanovila prijeten dom in družino. V zakonu sta se nama rodila dva sina, Jani in Filip. Oba sta poročena. Tako sva z Nežko tudi stara starša dvema vnukoma. V Londonu imam tudi starejšega brata Gabrijela z družino. Za moj 80. rojstni dan so me presenetili. Ko sem stopil iz avta pred hišo sina Janija, so mi zaigrali muzikantje iz Slovenije. Jani in Filip sta jih povabila. Skoraj vsi so moja »žlahta«. Kar sedem jih je prišlo v Coventry samo zato, da so mi naredili presenečenje: štirje nečaki in dva pranečaka. Med njimi je bil le eden iz istega ansambla, ki ni v sorodstvu z menoj. V Janijevi hiši je bila cela zabava. Vsi so bili zadovoljni take muzike in petja.

Tako je ob 80-letnici zapisal Janko Prevc. Kot rečeno, je umrl na prvi sveti večer v starosti 84 let. Od njega so se poslovili s sv. mašo zadušnico v župnijski cerkvi Sv. Družine v Coventryu na praznik Gospodovega razglašenja – sv. treh kraljev, pokopan pa je bil na pokopališču St. Paul's Cemetery prav tako v Coventryu. Isti dan in uro pa je tudi slovenski župnik Cikánek zanj daroval sveto mašo v kapeli »Našega doma« v Londonu. Ob tem je še zapisal: "Našemu dobremu Janezu (Janku), ki je bil duša naše slovenske skupnosti, ki prihaja k slovenski sv. maši v Nuneaton (Chapel End), kjer je bil dolgoletni zakristan in bralec pri slovenskih mašah ter velik dobrotnik slovenskega duhovnika in naše misije, smo hvaležni za vse njegovo življenjsko delo in veliko zvestobo Cerkvi, slovenskim ljudem in še posebej naši slovenski skupnosti v Srednji Angliji. Zagotavljamo naše molitve za njegov večni počitek v Bogu. Njegovi ženi Nežki, sinovoma Janiju in Filipu ter vsej Prevčevi družini, kakor tudi Jankovim sorodnikom in prijateljem v Sloveniji in Angliji, izrekamo iskreno sožalje in v naši skupni veri tudi upanje, da se bomo nekoč vsi skupaj srečali z Jankom pri Bogu v večnosti."

Birma v Derbyu

Čeprav že malo pozno pa vendar z veseljem sporočamo, da je 27. novembra 2009 v župnijski cerkvi v Derbyu zakrament sv. birme prejela 13-letna Catherine Tyndyck. To je vnukinja naše dobre rojakinje in faranke Ivanke Krajškove po materi Roziki. Botra ji je bila kar teta Mary. Zakrament ji je podelil škof v Nottinghamu msgr. Malcolm.

Birma, Catherine Tyndyck, msgr. Malcolm
Birma, Catherine Tyndyck, msgr. Malcolm © Stanislav Cikanek

Potres v Turčiji in Siriji (photo: Slovenska karitas) Potres v Turčiji in Siriji (photo: Slovenska karitas)

Bi radi pomagali prizadetim ob potresu?

Slovenska karitas odpira račun za pomoč prizadetim ob potresu, ki je prizadel jugovzhodni del Turčije in severni del sosednje Sirije. Račun za pomoč prizadetim je odprl tudi Rdeči križ Slovenije.