Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Jezus se je rodil med ubogimi (foto: Martina Konda)
Jezus se je rodil med ubogimi

Božič v Berlinu s Pello in predstavitev najstarejšega glasbila na svetu

| 04.01.2010, 09:33 Matjaž Merljak

Praznovanje božiča je vedno nekaj posebnega, vsebina je sicer vsako leto ista, pa vendar drugačna in tako je bila tudi letošnja polnočnica v Berlinu prav posebno doživetje. Pri nas je gostovala glasbena skupina Pella, neobičajen kvartet treh ženskih in moškega glasu. Prav posebno doživetje pa je bilo prav gotovo srečanje z najstarejšim glasbilom na svetu.

Neandertalsko piščal je oživil še pred kratkim prvi trobentač, solist ljubljanske opere, gospod Ljuben Dimkaroski. Med nami pa je bil tudi operni pevec, naš dragi prijatelj gospod Marko Fink, ki se nahaja v Berlinu na povabilo Staats Oper Berlin in že pridno vadi z ansamblom za premiero v februarju. Polnočnico pa je preživel med nami in nas počastil z nekaj prelepimi pesmimi.

Gospodu Finku smo prisluhnili med sveto mašo in njegov čudoviti glas nas je napolnil s posebnim spoštovanjem do umetnosti, vsega lepega – svetega. A ne le mi, tudi gospod Fink je užival v lepi sveti maši in tudi v koncertu Pelle, zlasti so mu bile všeč makedonske pesmi in seveda čudežna piščal - glasbilo v rokah - ustih umetnika Ljubena Dimkaroskega.

V četrtek, pred slavnostno sveto mašo, mašo polno pričakovanj smo prisluhnili koncertu Pelle, ki se je začel z zvoki piščali, glasbenega instrumenta s katerega maestro Dimkaroski zvabi kar dve oktavi in pol. Sledil je šopek slovenskih in makedonskih narodnih, namreč člani Pelle so makedonski zdomci – izseljenci v Sloveniji in so tako tesno povezani z obema kulturama. Tako nekako kot mi, ki živimo izven meja naše domovine Slovenije. Slovenci v Berlinu se radi srečujemo v prostorih slovenske katoliške skupnosti, cerkev svete Elizabete, ki je postala po zaslugi župnika Dorija Slovenska cerkev, pa je vsaj enkrat na leto premajhna za vse - na sveti večer. In tako je bilo tudi letos, tudi v veliko zadovoljstvo našega župnika Dorija.

Pella, Marko Fink, Berlin, božič 2009
Marko Fink in Pella za božič v Berlinu © Martina Konda

Čudovita polnočnica s povabljenimi in dobrodošlimi gosti, krasnimi pevci. Praznovanje se je nadaljevalo se v veliki dvorani spokojno in dostojno ob pecivu in kuhanem vinu, krasni postrežbi, nasmejana Jožica in Zlatko sta imela za vsakega nekaj, gospod Fink pa je z otroško radostjo raziskoval piščal, gospod Ljuben pa je s posebnim žarom - nekako misijonarsko pojasnjeval; pevke: Metoda, Majda in Vesna pa so bile tokrat v drugi vrsti. Ustvarjalke - umetnice Metoda Postolski - Košir je pesnica, pisateljica, oblikovalka, pravljičarka, Majda Kušar – Pezdirc je bila do nedavnega aktivna športnica, bila pa je tudi članica državne košarkarske reprezentance, zdaj pa se je predala umetnosti, najmlajša Vesna Mladenova je že na pogled umetniška duša. Leži ji oblikovanje mejkapa, ukvarja se s filmom, sicer pa končuje magisterij ekonomije.

Ljudje na tujem imamo vsi neko skupno usodo. Slovenci na tujem se povezujemo tudi v okviru Slovenskega svetovnega kongresa. Predsednik Konference Slovenskega svetovnega kongresa za Nemčijo je od letošnje pomladi gospod Boštjan Dvoržak in njegova velika želja je bila pripeljati Pello, ki jo je spoznal v Ljubljani, v Berlin. Ob pomoči sponzorjev: župnika Dorija in predsednika župnijskega sveta, gospoda Bačovnika, družine Seličanec in mnogih prijateljev, mu je to tudi uspelo.

Odlični koncerti, vsak večer drugačen in vsak nekaj posebnega. Gospod Fink je dejal, da doživlja Dorija kot kulturnega menedžerja, socialnega delavca. Naš Dori je vsekakor odličen organizator, svetovljan. Novopečenega predsednika konference slovenskega svetovnega kongresa za Nemčijo, dr. Boštjana Dvoržaka je podprl pri organizaciji zahtevne prireditve in po potrebi tudi pomagal, a le v ozadju. Tako je bil lahko resnično vsak večer drugačen in vsebini praznika prilagojen. Dan samostojnosti - Štefanovo slovenski državni praznik, ki je padel na soboto, pa smo kar dobro zalili in ga počastili skupaj s predstavniki makedonskega veleposlaništva v Berlinu. Diplomati so prišli tudi na koncert njihove - naše Pelle? Sicer smo Slovenci in Makedonci v Berlinu ves čas lepo prijateljevali, to gostovanje pa nas je se bolj povezalo. Skupina je obiskala obe veleposlaništvi: slovensko in Makedonsko, ki naj bi naslednje leto spomladi pripravili gostovanje glasbenikov in predstavitev neandertalske piščali v Nemčiji. Piščal se se posebej lepo sliši v muzejih antičnih zbirk, saj Pella ne le da odlično - štiriglasno izvaja slovenske in makedonske ljudske pesmi - makedonske v priredbi Dimkaroskega - Pella ima tudi primerne kostime.

Bilo je veliko hvaležnosti in ljubezni, rodila so se nova prijateljstva v prazničnih dneh in vsem, ki se srečujemo v prostorih slovenske katoliške misije v Berlinu je lepo in smo srečni ljudje. Tudi naš župnik Dori je poln hvaležnosti.

Berlin, božič 2009, Marko Fink, Ljuben Dimkaroski
Ljuben Dimkaroski med igranjem na neandertalsko piščal ter Marko Fin © Martina Konda


Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...