Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Škof Maksimilijan Matjaž v dvorani Pavla VI. (foto: škof Matjaž)
Škof Maksimilijan Matjaž v dvorani Pavla VI. | (foto: škof Matjaž)

V Vatikanu zadnji teden zasedanja sinode

Cerkev po svetu | 21.10.2024, 11:26 Marjana Debevec

V Vatikanu se začenja zadnji teden zasedanja sinode, v katerem bodo predstavniki z vsega sveta obravnavali predlog sklepnega dokumenta, ki ga bodo potrjevali v soboto popoldne. Dokončni dokument naj bi v prihodnjih mesecih izdal papež Frančišek.

Iz Vatikana se nam je oglasil delegat za sinodo iz Slovenije celjski škof Maksimilijan Matjaž. Objavljamo njegov zapis o delu preteklega tedna in pogledu naprej.

"Tudi tretji teden zasedanja škofovske sinode o sinodalnosti je bil zelo intenziven. Po jezikovnih skupinah in na štirih generalnih kongregacijah smo obravnavali še zadnji del delovnega dokument, ki obravnava kraje, kjer živimo svojo vero.

Gre za župnije, škofije in različne druge povezave, kjer je potrebno uveljaviti načine občestvene Cerkve, da bi lahko bili vsi člani kar najbolj vključeni v njeno misijonsko poslanstvo. Ljudje so postali veliko bolj mobilni in klasična oblika župnije marsikje izgublja svojo ključno vlogo v verskem življenju.

Vedno manj duhovnikov - kakšne bodo župnije v prihodnje?

Zaradi upadanja števila duhovnikov in vernikov dobivajo župnije tako na podeželju kot v mestih drugačno obliko. Digitalni svet, ki ima vedno večji vpliv, postavlja pred oznanjevalce posebne izzive, saj zahteva nove pristope, daje nove možnosti, hkrati pa se zavedamo tudi veliko nevarnosti zlorab, ki jih omogoča.

Laiki in posvečeni bi morali biti bolj usposobljeni

Govorili smo o potrebnosti celostne in stalne cerkvena formacija tako laikov kot posvečenih, ki se bodo lahko soočili z novimi izzivi. Še posebej pomembna je formacija voditeljev krščanskih občestev in spremljevalcev različnih skupin.

Tukaj sem lahko predstavil primere dobrih praks na tem področju pri nas, ko smo na nacionalni ravni že začeli z razvijanjem programov za voditelje, kjer sodelujejo tako duhovniki kot strokovnjaki z različnih drugih področij.

Zavedamo se, da mora proces temeljne formacije, razločevanja in sprejemanja odločitev zajeti čim širši krog cerkvenega občestva, da lahko potem celotno občestvo postane nosilec oznanjevanja.

Verodostojnost Cerkve?

V tem tednu smo veliko govorili tudi o preglednosti in razvidni odgovornosti v Cerkvi, ki je pogoj za kredibilnost oznanjevanja. Na tem področju moramo veliko narediti tudi še pri nas, saj so razne finančne in moralne afere zelo ranile verodostojnost Cerkve kot institucije.

Potrebni so jasni in odločni koraki za prepričevanje vseh vrst zlorab ter pogumni ukrepi za zdravljenje le teh. V pogovorih se je pokazalo, da imamo v Cerkvah, ki so dalj časa živele v različnih diktaturah, s transparentostjo kar velike težave, saj je bilo v Cerkvi sovražnih režimih večkrat nujno, da se je delalo konspirativno.

Papež se je posebej srečal z ženskami, ki sodelujejo na sinodi
Papež se je posebej srečal z ženskami, ki sodelujejo na sinodi © Vatican media

Javna foruma

V tem tednu sta potekala tudi dva teološko-pastoralna foruma, kjer smo s pomočjo strokovnjakov poglabljali določene teme. Prvi je bil posvečen medsebojnemu odnosu med lokalno in univerzalno Cerkvijo, drugi pa izvajanju primata in hkratni krepitvi sinodalnih načinov delovanja Cerkve.

Tem in še drugim teološkim temama, ki jih je papež izvzel iz programa sinodalnih razprav, se sicer intenzivno posvečajo posebne študijske skupine, ki bodo svoje delo predstavile junija prihodnje leto. Med odmevnejšimi temami so prav načini izvajanje avtoritete škofa v sinodalni Cerkvi in duhovniška formacija.

Sklepni dokument že v obravnavi

V ponedeljek smo dobili v obravnavo že prvi osnutek zaključnega dokumenta. Prvi dan je posvečen njegovi predstavitvi in osebnemu študiju. Začeli smo ga s skupno sv. mašo na čast Sv. Duhu in osebnim molitvenim premišljevanje.

Pozno popoldne se bomo spet zbrali v delovnih skupinah, kjer si bomo med seboj podelili svoja spoznanja. V torek in sredo bomo nadaljevali obravnavo v generalni skupščini in delovnih skupinah, nato pa bo posebna skupina strokovnjakov, ki smo jo izvoli na začetku sinode, pripravila osnutek zaključnega dokumenta.

O njem bomo potem razpravljali v soboto in bomo o njem po posameznih poglavjih tudi glasovali. Pričakuje se, da ga bomo zvečer izročili svetemu očetu, ki bo na podlagi tega v prihodnjih mesecih izdal sklepni sinodalni dokument.

Uvod v delo je vedno molitev
Uvod v delo je vedno molitev © Vatican media

Naše delo bomo zaključil v nedeljo s slovesno sv. mašo na Trgu sv. Petra. Vse vas iskreno vabim, da še naprej podpirate naše delo z molitvijo in prošnjo, da bi bili odprti navdihom in darovom Svetega Duha, ki želi prenoviti našo Cerkev," je še zapisal slovenski delegat za sinodo celjski škof Maksimilijan Matjaž.

Škof Maksimilijan Matjaž v Vatikanu
Škof Maksimilijan Matjaž v Vatikanu © škof Matjaž

Cerkev po svetu
Duhovnik Sandi Koren (photo: splet) Duhovnik Sandi Koren (photo: splet)

V večnost je odšel duhovnik Sandi Koren

V večnost je danes ponoči odšel duhovnik Sandi Koren, je sporočil župnik v Mozirju Vinko Čonč. Dolgo so ga spremljale različne bolezni, astma, diabetes, leta 2018 so mu odkrili tumor v želodcu, ki ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...