Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Nadškof Stanislav Zore, veliki mufti BiH Husein Kavazović, škof Andrej Saje in mufti Nevzet Porić (foto: Katoliška Cerkev)
Nadškof Stanislav Zore, veliki mufti BiH Husein Kavazović, škof Andrej Saje in mufti Nevzet Porić | (foto: Katoliška Cerkev)

Škof Saje in nadškof Zore sprejela muftija Kavazovića ter Porića

Slovenija | 18.10.2024, 12:37 Marta Jerebič

Predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Saje, in ljubljanski nadškof Stanislav Zore sta se včeraj udeležila slovesnosti ob 30. obletnici Mešihata v Republiki Sloveniji. Pred tem sta v prostorih ljubljanske nadškofije sprejela velikega muftija Bosne in Hercegovine, Huseina Kavazovića, in muftija Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzeta Porića.

Škof Saje je izrazil veselje nad zglednim sodelovanjem. Med drugim je izpostavil lansko Skupno izjavo verskih skupnosti glede uvajanja samomora s pomočjo v slovensko zakonodajo.

Mufti Kavazović pa se je zahvalil za pomoč, ki jo je Katoliška Cerkev preko Karitas namenila Bosni in Hercegovini ob zadnjih poplavah, ki so hudo prizadele prebivalce te države. Obžaloval je, da so te dni pokopali 19 žrtev: "Materialna škoda je seveda velika, ampak to se da popraviti. Ne da se popraviti izgubljenih življenj." Ob tem je oba škofa povabil na obisk v Sarajevo. 

Mešihat je organizem, podoben naši škofovski konferenci, in muslimanom omogoča samostojno organizacijo verskega življenja pri nas. 

Islamska skupnost je sicer novinarjem že v začetku tedna predstavila delovanje muslimanov v Sloveniji. Ob tej priložnosti se je Meta Potočnik z muftijem Nevzetom Porićem pogovarjala o medverskem dialogu, o stikih s Katoliško Cerkvijo, o izobraževanju njihovih teologov in trenutno vročem vprašanju obrokov brez svinjine v slovenskih šolah. Več pa na tej povezavi.

Slovenija
Duhovnik Sandi Koren (photo: splet) Duhovnik Sandi Koren (photo: splet)

V večnost je odšel duhovnik Sandi Koren

V večnost je danes ponoči odšel duhovnik Sandi Koren, je sporočil župnik v Mozirju Vinko Čonč. Dolgo so ga spremljale različne bolezni, astma, diabetes, leta 2018 so mu odkrili tumor v želodcu, ki ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...