Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
dr. Jerneja Jug Jerše (foto: STA)
dr. Jerneja Jug Jerše | (foto: STA)

Dr. Jug Jerše: Očetje Evrope so lahko zadovoljni

Evropska Unija | 09.05.2024, 11:13 Alen Salihović

Evropa 9. maja praznuje dan v spomin na začetek procesa evropske integracije. Letošnje praznovanje v Sloveniji mineva v znamenju 20-letnice članstva v Evropski uniji, pa tudi prihajajočih volitev poslancev Evropskega parlamenta. O tem smo se za popoldanski Pogovor o pogovarjali z vodjo pisarne Evropske komisije v Sloveniji dr. Jernejo Jug Jerše.

Očetje Evrope so lahko zadovoljni z nami ... 

9. maja 1950 je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil deklaracijo s predlogom za vzpostavitev nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi. Njegove zamisli so sprožile proces evropske integracije in leto pozneje je bila oblikovana Evropska skupnost za premog in jeklo, iz katere sta pozneje izšli Evropska gospodarska skupnost in EU.

»Mislim, da vizija mora biti še večja. Ko pogledamo zemljevid Evrope vidimo, da so vmes kakšne luknje in resnično si želimo, da bi bila Evropa poenotena. Menim, da so naši očetje Evrope lahko zadovoljni z nami, ker se trudimo in ker želimo in iščemo vedno globlje integracije,« je dejala dr. Juge Jerše.

Uspehi Evropske komisije

V pogovoru smo se nato dotaknili uspehov Evropske komisije v minulem mandatu. Spregovorila je o načrtu za okrevanje po pandemiji, ki ga je predstavila Evropska komisija, s poudarkom na obsežnih investicijah za krepitev gospodarstva in družbe. »Ta načrt je nekaj posebnega. Zakaj? Ker v proračunu Evropske unije ni bilo denarja, ko je prišla ta kriza, zaradi tega se je Evropska komisija skupaj z državami članicami in institucijami odločila, da ponudi vsem nekaj novega, da se ne bi evropsko gospodarstvo ohladilo ampak, da pomagamo ravno z dodatnimi investicijami.«

Odprli smo tudi razpravo o umetni inteligenci, digitalizaciji ter njunih vplivih na zakonodajo v EU. Poudarila je pomen programov, kot je Erasmus. Dr. Jug Jerše je izpostavila tudi pomen varnosti ter vpliv EU na svetovne dogodke. »Vsi se zavedamo, da je varnost, pa naj bo to prehranska, vojaška, kibernetska zelo visoko na listi vseh naših prioritet v življenju tako, da bomo videli, na kakšen način se bomo v prihodnje s tem spopadali, zaradi tega ker tudi Evropska unija nima vseh kompetenc, vendar vsi bi si želeli živeti v miru, mogoče pa je predpogoj, da živimo v miru, da se vemo uspešno organizirati,« je povedala.

Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...