Slavi KoširSlavi Košir
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Neža in Damjan Pančur (foto: Rok Mihevc)
Neža in Damjan Pančur | (foto: Rok Mihevc)

Neža in Damjan Pančur o skladbi za Ritem srca in svoji ljubezenski zgodbi

Festival Ritem srca | 19.05.2024, 10:33 Petra Stopar

S festivalom sodobne krščanske glasbe Ritem srca sta že dobro desetletje tesno povezana Neža in Damjan Pančur. Neža je najprej nastopala kot solistka, zadnja leta pa je na odru skupaj z možem, ki je tudi glasbenik, producent in avtor. Na letošnji festival 21. maja prinašata skladbo z naslovom Ljubezen iz nebes.


To je pesem, v kateri si človek ne more predstavljati boljšega dueta, kot je zakonski par, ki govori o ljubezni in se zahvaljuje za to skupno pot, za spoznanje in za sopotnika, ki ga je življenje prineslo. Besedilo je vajino skupno delo?

Neža: "Tako je. V bistvu bi rekla, da je tekst čisto preprost in je prišel kar iz najinih ust in srca. Leon Oblak (avtor besedil, op. a.) je rekel, da je že zaseden, saj dela dva teksta, pa sva se kar midva lotila neke 'svoje štorije' z naslovom Ljubezen iz nebes."

Damjan: "Ideja je bila že osnovana, ampak potem sva rekla, da bova sama poskusila in je uspelo."

Ker delava skupaj, imava isto gonilno silo in naju to vedno povezuje. Ne zmanjka nama tem za pogovor. 

© Rok Mihevc

Besedilo, ki govori o ljubezni, lahko z malo, lahko tudi z veliko začetnico, ker se zanjo pravzaprav zahvaljujeta Njemu. Glasbeno ustvarjati skupaj. Ali je to razlog, da ljubezen raste? Ali je kdaj razlog za to, da pride kaj navzkriž v vajino kolesje? Glasbeno ustvarjanje je kar zahteven proces.

Damjan: "Ja, glasba ponavadi združuje, včasih so tudi navzkrižja, pogovori, prerekanja in tako naprej, ampak v tej zgodbi sva definitivno oba čutila, v katero smer je treba iti. Sva tudi sama v tej vlogi zelo domača."

Neža: "Oboje, se mi zdi. Ker delava skupaj, imava isto gonilno silo in naju to vedno povezuje. Ne zmanjka nama tem za pogovor. Pride pa tudi kakšna skladba, pri kateri morda meni ni kaj všeč ali pa njemu kaj ni všeč in potem je treba nekako uskladiti mnenja. Drugače pa, ko smo že pri besedilu skladbe Ljubezen iz nebes ... To bom morda prvič povedala: Damjana sem spoznala, ko sem prvič prišla k njemu v studiu snemat. To je bilo, 15 let, mogoče že skoraj 16 let nazaj in mi je bil takoj všeč. Potem sem se jaz nekako doma pogovarjala z Bogom o tem, da bom molila za svojega bodočega fanta. Če mi je namenjen, v redu, naj se skupaj nekako dobiva, če pa ne, pa ne in sem res en mesec vsak dan molila za njega oziroma za nekoga, ki bi mi bil namenjen, in me je uslišal."

© Rok Mihevc

Damjan, kakšen pa je tvoj pogled na tovrstno molitev?

Damjan: "Ja, tovrstna molitev je zalegla, ker jaz sem tudi imel nek notranji glas v sebi tisti čas, ki mi je govoril 'Fant, zdaj se pa zresni, zdaj je pa dovolj tega boemskega življenja in je to tista prelomnica, ki jo moraš narediti, da bo še nekaj iz tebe'. Dejansko sem se usedel, razmislil in čutil, da moram iti na to pot."

© Rok Mihevc

In ta pot je bila očitno prava, vidimo, po vseh teh letih zorenja, tudi vajinega skupnega dela, predvsem pa vajine družine, ob hčerkah. Je zdaj težje ali lažje ustvarjati, je navdihov več ali jih kdaj zmanjka?

Damjan: "Navdihov je definitivno več, ker se tudi veliko več dogaja okrog naju, ampak je pa časa toliko manj. Tako da se potem borimo s tem, kdaj kaj 'zaflikati', da lahko potem kaj nastane."

Neža: "Več motilcev je v tem procesu, ker imava studio v hiši in pridejo 'majhni motilci' (smeh), ampak po drugi strani pa vsaj jaz ne bi nikoli, vsaj v tej fazi, ko sta majhni, nikamor drugam studia preselila, ker mi je toliko bolj pomembno, da smo skupaj. Ker v nasprotnem primeru se ne bi praktično nič videli. Mi je res tako pomembno, da delava doma in da smo veliko skupaj, da tudi hčerki vidita, kako je delati, ustvarjati, kako je služiti kruh, tako da si tudi za njiju želim, da najdeta neko strast v svojem življenju in potem v tisti smeri delata."

Mi je res tako pomembno, da delava doma in da smo veliko skupaj.

© Rok Mihevc

Poznata tudi druge festivale. Oba sta že sodelovala na festivalu, recimo na festivalu Melodije morja in sonca, Damjan kot spremljevalni glasbenik, Neža kot pevka. Kako bi primerjala tak zabavni festival z našim Ritmom srca, ki biti tudi rad bil velik, a seveda z drugačno vsebino?

Neža: "Moram reči, da če je tam malo več poudarka na vizualnem in na blišču, je tukaj (pri Ritmu srca, op. a.) več poudarka na vsebini, in to mi je zelo všeč. Čeprav se tudi tu seveda uredimo, ampak prva je pa vsebina in tudi ljudje, ki pridejo poslušat, poslušajo vsebino in sprejmejo v bistvu vsakega nastopajočega z odprtim srcem in odprtimi očmi, ušesi. Lani je bila recimo skladba Po vodi pridi bos neverjetno sprejeta, ki je nastala tudi v našem studiu in bi si želeli več takšnih ljudskih skladb ..."

Vaš festival ima neverjeten odziv. Tudi publika je za moje pojme ena najboljših, kar sem jih uspel videti, občutiti.

Damjan: "Miha (Novak, op. a.) se je zavedal, da bo treba stopit na velik oder pred veliko ljudi in to tudi speljat, ampak to ga je samo še bolj 'podžgalo' in kot sem že prejšnja leta rekel: Vaš festival ima neverjeten odziv. Tudi publika je za moje pojme ena najboljših, kar sem jih uspel videti, občutiti."

Neža: "Pozna se ta krščanska skupnost, da nekako poskušamo živeti eden za drugega. Ne posamično, kot solo, ampak da smo skupnost."

Lepo, da to občutijo tudi izvajalci, da ni to le na strani tistih, ki poslušamo, občudujem in smo hvaležni za to. Damjan, na tvoja studijska vrata seveda trkajo glasbeniki iz takih in drugačnih glasbenih voda. Pa bi lahko dejal, da tisti, ki pridejo z naročilom za Ritem srca, da gre tukaj za glasbenike posebne vrste ali se to ne da primerjati?

Damjan: "Definitivno pridejo že v osnovi z drugačnim 'mindsetom' (miselno naravnanostjo, op. a.), če lahko rečem. Gre za duhovno stvar in tukaj je treba že v startu stvari malo drugače obravnavati, kot bi jih sicer v nekem klasičnem pop smislu, za neko popevko. Več je razmišljanja, več je poglabljanja v sam proces, kako pripeljati stvar do konca, da bo to res duševno ponotranjeno, ne samo, kot neka lepa pesem."

Kot zakonca sta edina, ki vaju lahko vprašam še za kak kratek namig, kako živeti v zakonu, da lahko poješ o ljubezni, za katero si hvaležen, da lepo živiš in deluješ skupaj kot vidva. En recept?

Neža: "Da si iskren. Da, ko si jezen, to daš ven iz sebe, in ko si vesel, daš tudi to ven iz sebe. Se pravi, iskrenost. Ni vedno vse popolno. Tako živiva."

Damjan: "Ja, v zavedanju, da so stvari minljive in da je treba spoštovati vsak trenutek, sploh tiste lepe."

Ritem srca 2024
Ritem srca 2024 © Radio Ognjišče

Festival Ritem srca
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...