Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Škofa Mariano Crociata in Anton Jamnik (foto: osebni arhiv)
Škofa Mariano Crociata in Anton Jamnik | (foto: osebni arhiv)

Evropski škofje so izvolili novega predsednika.

Cerkev po svetu | 23.03.2023, 10:59 s. Meta Potočnik

Komisijo škofovskih konferenc Evropske unije bo v naslednjem petletnem obdobju vodil Italijan Mariano Crociata, njen dosedanji prvi podpredsednik. V imenu Slovenske škofovske konference se srečanja v Rimu udeležuje ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik.

Novi predsednik se je ob izvolitvi zahvalil članom skupščine za izkazano zaupanje ter dejal, da »je to odločilen čas za Evropo in Cerkev. Enotnost in solidarnost sta potrebni bolj kot kdaj koli prej. Voditi nas morata skozi številne prehode, s katerimi se soočajo naše družbe«.

Ob tem je poudaril, da ima v mislih zlasti potrebo po pravičnem in trajnostnem okrevanju po posledicah pandemije, pri čemer je treba zagotoviti, da nihče ne bo zaostajal ter obnoviti poklicanost Evropske unije, da postane vir razvoja in obljuba miru za našo ljubo celino in svet.

Več pa tukaj.

Škof Mariano Crociata
Škof Mariano Crociata © comECE

© comECE

Cerkev po svetu
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...