Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Bližina v zadnjem obdobju življenja (foto: Slovensko društvo Hospic)
Bližina v zadnjem obdobju življenja | (foto: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

Novice | 04.05.2024, 08:10 Marjana Debevec

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi lahko vplivalo na datum njegove izvedbe. V Slovenskem društvu Hospic medtem poudarjajo, da so razprave o samomoru s pomočjo neprimerne, dokler nimamo urejenih drugih področij spremljanja umirajočih.

V Društvu Hospic poudarjajo, da so nesprejemljive razprave o evtanaziji v naši družbi, ko pa sploh še nimamo dobro urejene paliativne Hospic oskrbe. Vodja programa spremljanja Alenka Križnik je opozorila tudi na grozljive razmere v zdravstvu in socialnem varstvu.

»S tem, ko nimamo zagotovljene paliativne Hospic oskrbe za vse državljane pod enakimi pogoji, nimamo vzpostavljenega minimalnega ravnovesja, ki je potrebno za zaščito temeljnih človekovih pravic.«

Človek ne sme čutiti, da nam je v breme

Človek v zadnjem obdobju življenja po njenih besedah potrebuje predvsem podporo in da se ga ne obremenjuje z občutkom, da je komurkoli v breme. »Da se sledi njegovim željam in potrebam ter da se lahko mirno poslovi v okolju in na način, kot se njemu in njegovim bližnjim zdi najbolje.«

Društvo Hospic poskuša odstraniti tiste razloge, zaradi katerih bi ljudje lahko čutili potrebo po evtanaziji.

»Če ne bi nihče imel trdne drže v to smer, bi se tehtnica preveč nagibala v smer zagovarjanja aktivne pomoči pri samomoru oziroma evtanazije, in ne toliko v smer življenja, kar bi nevarno rušilo nevtralno ravnovesje, ki je potrebno, da se oseba lahko resnično svobodno odloča, kaj je zanjo najbolje,« je za naš radio še poudarila Alenka Križnik iz društva Hospic.

Se vračamo v nacizem?

Ob tem spomnimo na to, kako so se evtanazije začele izvajati v nacistični Nemčiji, kjer so obsežne usmrtitve duševno prizadetih in neozdravljivo bolnih izvajali z izrazom milostna smrt. V času ponovnega vzpona kulture smrti je dobro ozavestiti te pojave, ki vodijo v propad človeka in družbe kot celote.

Knjiga, ki govori o nacističnem izvajanju evtanazije
Knjiga, ki govori o nacističnem izvajanju evtanazije © Založba Beletrina

Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.