Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Alen Salihović (foto: ARO)
Alen Salihović | (foto: ARO)

DEMOS - ključ do demokracije!

Komentarji | 04.12.2009, 14:10

Povsod po Evropi so v preteklih dneh in tednih obeleževali 20-to obletnico demokratičnih sprememb, v Sloveniji tega nismo storili, še več. Predsednik države Danilo Türk si je ob tej obletnici dovolil z državnim odlikovanjem odlikovati Tomaža Ertla - človeka, ki je kot nekdanji šef slovenske tajne politične policije oziroma Udbe grobo prestopil mejo človekovih pravic.

Spomnimo samo na eno od njegovih izjav iz leta 1988. Na razširjenem kolegiju Načelnikov uprav za notranje zadeve in načelnikov Centralne službe Državne varnosti je Ertl v svojem nastopu stopil v bran Zvezi komunistov. Dejal je, da je „prenova Zveze komunistov dala nekaj rezultatov. Predvsem mislim v tem smislu, da se komunisti vse bolj zavedajo resnosti položaja, da se komunisti zavedajo, da s takim oportunističnim neaktivnim delom ogrožajo svoj lasten obstoj in policije, ki jih v družbi imajo, da pa smo še daleč od tistega, da bi bila Zveza komunistov usposobljena v vsaki sredini ustrezno reagirati na tiste negativne tendence, ki se v tej družbi kažejo.“

Predsednik Danilo Türk je v začetku tedna Tomažu Ertlu podelil odlikovanje za izjemno delo in zasluge pri varnosti, obrambi in zaščiti Republike Slovenije v času akcije Sever - sicer bi bilo prav da rečemo Socialistične Republike Slovenija – ta je lata 1989 še bila. Na to odločitev so se odzvali poslanci SDS in trije člani četverice JBTZ. Poslanec SLS Gvido Kres Ertlu predlaga, da sam vrne državno odlikovanje in s tem vsaj delno popravi predsednikovo napako. Poslanec Vinko Gorenak pa je izstopil iz Združenja Sever, ker se je Türk pri podelitvi odlikovanja skliceval na predlog vseh članov omenjenega združenja, torej tudi Gorenakov.

Pred današnjo 20. obletnico Demos-a se je na prej omenjeno odlikovanje odzval tudi evropski poslanec in nekdanji podpredsednik Demosa, Lojze Peterle. „Odlikovanje nekdanjega prvega moža ključnega dela takratnega represivnega aparata pred temeljnimi obletnicami Slovenije na poti v demokracijo in osamosvojitev ni dober znak in lahko vodi v nove nepotrebne delitve,“ je prepričan Peterle.

 

Danes lahko zagotovo trdim, da je bil Demos edina koalicija, ki se je resnično zavzemala za samostojno državo, vsi drugi so govorili o nekih drugih demokratičnih procesih, v katerih bi še vedno sodelovali z nekaterimi državami nekdanje Jugoslavije. Demos je tudi edina koalicija, ki je izpeljala vse tisto, kar si je zadala. Si zato danes ne zasluži državne obeležite, si ne zasluži večera v soju žarometov, si ne zasluži, da se jim danes zahvalimo za pomemben korak demokratizacije.

Ne, v Sloveniji to ni mogoče. Po tem ko predsednik države odlikuje nekoga, ki je načrtno teptal človekove pravice, se mi postavi tudi vprašanje, kje je tukaj zavzemanje predsednika države za človekove pravice, kje je tista, sicer plagiatorska knjiga, ki govori o tem. Je predsednik države pozabil na to? Kot zgleda pa, k tej reklami, k tej odobritvi pomagajo tudi številni današnji politiki, ki to zagovarjajo. Škoda, da ne morem pričakovati Roške, ko je množica jasno in glasno povedala, da je teptanje človekovih pravic nesprejemljivo in tako podprla četverico JBTZ – Janša, Borštner, Tasič, Zavrl.

Prav bi bilo, da bi se zgodila – pa ne zaradi njih, ampak zaradi slovenskega naroda, ki je trpel pod težo komunizma in ta boj se nadaljuje tudi danes. Spomnimo, da je izraelsko ljudstvo za pot v obljubljeno deželo potrebovalo 40 let, čeprav bi jo lahko dosegli v nekaj tednih. Zakaj? Potrebno je bilo spremeniti njihovo miselnost, da se iz suženjstva prelevijo v svobodno ljudstvo – mi smo šele na polovici tega.

Dolga bo!

Komentarji, Politika
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...