Petra MalenšekPetra Malenšek
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
David z bratom in chabo kokoškami (foto: osebni arhiv)
David z bratom in chabo kokoškami | (foto: osebni arhiv)

Za rojstni dan si je zaželel valilnik

Sobotna iskrica | 21.10.2025, 08:36 Maja Morela

Petnajst letni David Hrup Mavsar je mladenič mnogoterih talentov, vendar poleg šole in treningov odbojke živi za svoj hobi. Redi namreč kokoške japonske pasme chabo, s katerimi se na tekmovanjih doma in v tujini poteguje za nazive prvakov. Z njim smo se pogovarjali v eni izmed Sobotnih iskric.

Pasma izvira z Japonske

Tam so jih gojili predvsem zaradi njihove estetske vrednosti. So za eno ali dve velikosti manjše od običajnih domačih kokoši, znesejo jajce malenkost večje od prepeličjega, s svojimi kratkimi nogami pa ne uničujejo dvorišča, zato so jih radi gojili na graščinah in jih imeli spuščene na vrtovih.

So za eno ali dve velikosti manjše od običajnih domačih kokoši, znesejo jajce malenkost večje od prepeličjega, s svojimi kratkimi nogami pa ne uničujejo dvorišča.

David ni doma na kmetiji, a je že kot majhen otrok čutil močno povezanost z živalmi. Sprva z mačkami nato s kokošmi, ki so jih imeli doma. »Ves čas sem bil v kurniku, starša sta mi skoraj prepovedala obisk tako pogosto. Ko pa je oče nekoč domov pripeljal race, sem med njihova jajca podtaknil kokošja in tako je raca izvalila piščančke. Takrat se je rodila ljubezen do teh živali in samo še nadaljevala.«. Naslednji korak je bil valilnik. Na Davidovo željo sta mu ga priskrbela starša. A začetek ni bil lahek, rezultatov dolgo ni bilo. »Sem mami rekel naj nese valilnik nazaj, ker ne dela, ali pa ga jaz ne znam upravljati. Potem pa mi je rekla: »Vse se da, če se hoče, poskusi še enkrat, morda ti uspe.« In potem mi je res.«

Vse se da, če se hoče, poskusi še enkrat, morda ti uspe.

David Hrup Mavsar
David Hrup Mavsar © Maja Morela

Družinska drevesa

David danes vodi pravo malo kokošjo farmo s približno sto kokošmi. Te so razdeljene v družine, vsak piščanček ima svojo številko obročka. Vodi skrbno evidenco, od katere kokoši jajce izvira, in spremlja razvoj piščancev vse do morebitne razstave. Izbrana jajca, ki končajo v valilniku, morajo biti prave velikosti, označena vsaka posebej. Po nekaj dneh David z bratom pregleda vsako jajce z lučko, da vidita, ali se v njem razvija piščanček. To lahko danes otroci poskusijo tudi s telefonsko svetilko, a brez pravega valilnika, temperature, vlage in obračanja jajc, se piščanček ne bo izvalil.

Na začetku sem bil ponoči buden, vsakih par minut sem preverjal, če se že kaj dogaja.

© osebni arhiv

Pričakovanje čudeža

Po 21 dneh se piščančki izvalijo. Tisti, ki imajo dobre pogoje, tudi dan ali dva prej. »Na začetku sem bil ponoči buden, vsakih par minut sem preverjal, če se že kaj dogaja.« Piščančki začnejo svojo pot na svet z drobnim »zobcem« na kljunčku, s katerim preluknjajo lupino. Ko se izkobacajo iz lupine, so mokri in potrebujejo čas, da se posušijo in dobijo svoj značilen puhast videz.

Kako David uredi svoje živali in koliko časa mu to vzame izveste v oddaji, ki jo najdete v avdio arhivu Radia Ognjišče.

Sobotna iskrica
Diakon Luka Anžič (photo: Vir: FB Župnija Ihan) Diakon Luka Anžič (photo: Vir: FB Župnija Ihan)

V Ihanu v diakona posvečen bogoslovec Luka Anžič

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je včeraj v Ihanu v diakona posvetil bogoslovca Luka Anžiča. V nagovoru je poudaril, da privolitev Gospodu »Tukaj sem« diakoni potem vsak dan manj izgovarjajo z ...

Zbrani na praznovanju (photo: MB) Zbrani na praznovanju (photo: MB)

Ko smo v pesmi kot eno

Pokojni salezijanski bogoslovec Ciril Ogorevc je v devetdesetih letih zbiral mladinske ansamble in posamezne pevce ter glasbenike z vseh koncev Slovenije, ki so delovali na področju ritmične ...