Jure SešekJure Sešek
Andrej JermanAndrej Jerman
Petra StoparPetra Stopar
Izidor Jelenc, Jože Podgoršek in Barbara Lombar Virant  (foto: KGZS )
Izidor Jelenc, Jože Podgoršek in Barbara Lombar Virant | (foto: KGZS )

Kaj obljublja novi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice

Slovenija | 25.10.2024, 16:56 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Jože Podgoršek je novi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice. Ob izvolitvi je povedal, da vodenje prevzema s ponižnostjo in veliko odgovornostjo. Zaveda se, da zbornico čakajo veliki izzivi.

Intenzivnejše sodelovanje s stroko

Podgoršek verjame, da bodo imeli tudi sogovornike, "voljne za sprejemanje naših predlogov, idej, pobud za spremembe na področju kmetijstva za boljši jutri." Napovedal je, da se bodo v nadaljevanju z drugim najmočnejšim partnerjem, Društvom slovenski kmet, usedli za mizo in poiskali kadre za bodoče vodenje zbornice. "Zagotovo si želimo bistveno bolj intenzivnega sodelovanja s stroko, velik poudarek bomo dali vsem strokovnim odborom, predvsem pa jih spodbujali, da sledijo svojemu poslanstvu," je še povedal in izrazil željo, da delovanje zbornice odprejo tudi javnosti.

Slovenski kmet si zasluži mesto v slovenskem prostoru, ki mu pripada.

Družinska kmetija kot temelj

Novo vodstvo si po Podgorškovih besedah med drugim želi postaviti družinsko kmetijo za temelj prehranske varnosti, želi vzpostaviti pogoje za stabilizacijo dohodka na teh kmetijah ter da bi skupaj s sogovorniki našli načine za pogostejše prevzeme mladih kmetov.

Predsednik KGZS Jože Podgoršek
Predsednik KGZS Jože Podgoršek © KGZS

Roman Žveglič: Zbornica začenja novo poglavje

Zdajšnji predsednik zbornice Roman Žveglič, ki se ga je v medijih omenjalo kot morebitnega Podgorškovega protikandidata, se na koncu ni podal v boj za nov mandat. Kot je povedal po izvolitvi novega predsednika, zbornica začenja novo poglavje. "Želim si, da bi se o kmetih in KGZS pisalo pozitivno, da bi bila sporočila iz zbornice pozitivna, naravnana v prihodnost za dobro slovenskega kmetijstva, slovenske hrane, slovenske živilsko-predelovalne industrije," je dejal.

"Če me vprašate, ali pričakujem kakšen političen pritisk na zbornico, pa bom najbolj vesel, če do tega ne bo prišlo. Drugače pa se bojim, da se bo ta podsistem zrušil in da bosta kmetijstvo in kmetijsko gozdarska zbornica ali naši hrbti polje za boj med največjo vladno in največjo opozicijsko stranko," je še dodal Žveglič. Podgoršek je medtem zagotovil da se politika niti z enim stavkom niti z eno idejo doslej ni vmešala v oblikovanje vodstva zbornice in je prepričan, da bo enako tudi vnaprej.

Žiga Kršinar: Vodstvo mora biti v rokah kmetov

Njegov protikandidat Žiga Kršinar, sicer predstavnik Društva SKZ - Slovenske kmečke zveze, pa je izpostavil, da se je za kandidaturo odločil "pet pred dvanajsto". Po njegovih besedah je želel s tem opozoriti na to, da bi moralo biti vodstvo KGZS v rokah kmetov samih. "Kandidiral sem kot predstavnik kmetov. Sam sem hribovski kmet, zaposlen na kmetiji, živim od dela svojih rok, svetniki pa so se odločili, kot so se odločili," je komentiral končni rezultat in dodal, da ni razočaran.

Mladi kmet Žiga Kršinar
Mladi kmet Žiga Kršinar © KGZS

Podpredsednika Barbara Lombar Virant in Izidor Jelenc

Podgoršek je od 56 prisotnih članov sveta prejel 36 glasov, Kršinar pa 17. Trije člani sveta so oddali prazne glasovnice. Člani sveta so iz svojih vrst poleg predsednika izvolili še oba podpredsednika. Med predstavniki fizičnih oseb je bila za funkcijo izvoljena Barbara Lombar Virant (Društvo slovenski kmet), med predstavniki pravnih oseb pa Izidor Jelenc.

V upravni odbor zbornice so bili za prihodnje štiriletno obdobje izvoljeni Radovan Štor, Goran Živec, Robert Golc, Bojan Cajhen, Marjan Kljun, Miloš Pohole, Anja Kastelic, Matej Renko, Primož Pevec, Gregor Kolar, Janko Rojko, Sonja Arlič, Marko Kreft, Robert Bonin, Matej Banovec, Martin Mavsar in Matevž Pretner. Za člane nadzornega sveta zbornice pa so člani sveta KGZS izvolili Cvetka Zupančiča, Franca Kosa, Davida Štoka, Igorja Vajda in Renata Širclja.

Podgoršek program predstavljal na terenu

Podgoršek je v krajši predstavitvi svoje kandidature spomnil, da so v Forumu za kmetijstvo in podeželje SDS, ki je močno slavil na volitvah v svet KGZS, svoj program za volitve v organe zbornice skupaj s kmeti snovali leto dni in ga predstavljali na terenu. "Zatrdim lahko, da s ponižnostjo sprejemamo ta volilni rezultat in seveda se zavedamo izjemne odgovornosti, ki smo jo dobili," je dejal. Napovedal je, da se bodo v forumu, ki ima 21 od skupno 57 svetniških mest, v prihodnje "skušali boriti za slovenskega kmeta in gozdarja". "Slovenski kmet si zasluži mesto v slovenskem prostoru, ki mu pripada, nenazadnje se ukvarja s pridelavo hrane, izvaja ključno dejavnost za to, da smo tudi v Sloveniji lahko siti," je podčrtal.

Slovenija
Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media) Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media)

Umrl oče teologije osvoboditve

V 96-letu starosti je v Peruju umrl dominikanski teolog Gustavo Gutiérrez, ki velja za očeta teologije osvoboditve in besedne zveze »prednostna izbira za uboge v Cerkvi«.

Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si) Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si)

Salezijanci preverili tudi svoje zdravje

V Veržeju so se nedavno zbrali sobratje salezijanci na Salezijanskih dnevih. Ti so namenjeni skupnemu druženju, molitvi, poglobitvi izbrane tematike in pogovorih o aktualnih temah salezijanske ...

Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL) Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL)

Nisem ravno šaljivec, mrk pa tudi ne

Sredi Vidovskih hribov, na meji med Cerkniško občino in Rakitniško planoto, je zaselek Čohovo, kjer ima posest Franc Tekavec. Zanimiv mož številnih znanj, med katerimi je tudi destiliranje, ...

Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay) Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay)

Takrat se je zame začel pekel ...

Milena je po burnem otroštvu, v katerem je bila neposredna priča bratove zasvojenosti in obupnih težav, ki jih je povzročal staršem, tudi sama v mladostniških letih zapadla v alkohol in droge. Ko ...

Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc) Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc)

Veliko palic, nobenega korenčka

Razvilo se bo zdravstvo dveh hitrosti. Tega se boji predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović. V oddaji Pogovor o je komentirala novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je ...