Jure SešekJure Sešek
Andrej JermanAndrej Jerman
Petra StoparPetra Stopar
Dan suverenosti - spomin na odhod zadnjega vojaka okupatorske vojske (foto: )
Dan suverenosti - spomin na odhod zadnjega vojaka okupatorske vojske | (foto: )

Spomin na odhod zadnjega vojaka okupatorske vojske

Slovenija | 25.10.2024, 14:18 Tone Gorjup

Delegacija osamosvojitvene vlade in zveznega sekretarja za ljudsko obrambo sta 18. oktobra 1991 dorekli podrobnosti o umiku 2400 vojakov JLA iz Slovenije. Skladno s tem so se v Luki Koper zadnji vojaki vkrcali na trajekt 25. oktobra petnajst minut pred polnočjo. Zato vsako na obletnico odhoda zanjega okupatorskega vojaka iz naše države praznujemo dan suverenosti. Ob 33. obletnici tega pomembnega mejnika za našo državo bo nocoj med drugim slovesno v Ivančni Gorici in v Šempetru pri Novi Gorici. Že včeraj so praznovanje pripravili v Kamniku.

Prva maša za slovenske vojake

»Dejansko se je vojna končala 26. oziroma 25. oktobra, ko je iz koprskega pristanišča odšel najet trajekt z okupatorskimi vojaki jugoslovanske vojske. Dokler ne odide zadnji tuj, sovražen vojak iz neke države - samostojne, demokratične - kot je bilo v našem primeru iz Slovenije, država ne mori biti samostojna in suverena!« Tako je praznik, ki na spominja na uradni konec osamosvojitvene vojne, utemeljil vojni veteran in prvi vikar slovenske vojne dr. Jože Plut. Prav on je 4. julija 1991 daroval prvo mašo za slovenske vojake, ki so pripravljali blokado morebitnega prihoda oklepnikov agresorske vojske na Malem Hudem pri Ivančni Gorici.

Janša slavnostni govornik

To je razlog, da je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve za nocojšnjo slovesnost v sodelovnju z občino Ivančna Gorica izbralo pomnik na to mašo, ki stoji pri cerkvi Sv. Jožefa. Slavnostni govornik bo predsednik SDS in minister za obrambo v času vojne za Slovenijo Janez Janša. Pred slovesnostjo bo v cerkvi maša za domovino, uro prej pa bodo na novi tržnici v Ivančni Gorici občinska slovesnost v počastitev in zahvalo udeležencem civilne obrambe iz območja občine v času vojne za Slovenijo leta 1991 z dvigom slovenske zastave in odkritjem spominskih tabel na Barikadnem tetraedru.

Svoboda ni podarjena za večno

Na ravni Slovenije letos državne proslave ni, saj je običajno vsakih pet let, zato pa Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih društev Sever pripravljata slovesnost v Šempetru pri Novi Gorici. Na njej bo zbrane nagovoril predsednik Gibanja Svobode in premier Robert Golob. Že sinoči so praznovanje pirpravili pred Domom kulture v Kamniku. Na njem je zbrane v imenu organizatorjev pozdravil predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda Demitrij Perčič. Dejal je, da moramo svobodo, sploh v teh časih, še posebej ceniti in ohranjati, saj ni podarjena za večno. Izrazil je hvaležnost vsem, ki so se žrtvovali za samostojnost, prisotnim veteranom se je zahvalil za pogum in ljubezen do domovine.

Slavnostni govornik, župan Matej Slapar pa je spomnil na pomen dneva suverenosti za slovenski narod. Spominja nas na pogum, odločnost in vztrajnost, s katerimi smo si izborili pravico, da sami krojimo svojo prihodnost, je dejal Slapar.

Ob prazniku sta svoji poslanici pripravili predsednica države Nataša Pirc Musar in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Prva je ob dnevu suverenosti pozvala k zavedanju, da je ohranitev težko priborjene svobode ključna za varovanje narodne identitete in miru. Predsednica parlamenta pa je poudarila, da se je z odhodom jugoslovanske vojske končal desetletja dolg proces, ki ga je vodila želja po samostojni državi.

Slovenija
Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media) Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media)

Umrl oče teologije osvoboditve

V 96-letu starosti je v Peruju umrl dominikanski teolog Gustavo Gutiérrez, ki velja za očeta teologije osvoboditve in besedne zveze »prednostna izbira za uboge v Cerkvi«.

Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si) Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si)

Salezijanci preverili tudi svoje zdravje

V Veržeju so se nedavno zbrali sobratje salezijanci na Salezijanskih dnevih. Ti so namenjeni skupnemu druženju, molitvi, poglobitvi izbrane tematike in pogovorih o aktualnih temah salezijanske ...

Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL) Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL)

Nisem ravno šaljivec, mrk pa tudi ne

Sredi Vidovskih hribov, na meji med Cerkniško občino in Rakitniško planoto, je zaselek Čohovo, kjer ima posest Franc Tekavec. Zanimiv mož številnih znanj, med katerimi je tudi destiliranje, ...

Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay) Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay)

Takrat se je zame začel pekel ...

Milena je po burnem otroštvu, v katerem je bila neposredna priča bratove zasvojenosti in obupnih težav, ki jih je povzročal staršem, tudi sama v mladostniških letih zapadla v alkohol in droge. Ko ...

Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc) Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc)

Veliko palic, nobenega korenčka

Razvilo se bo zdravstvo dveh hitrosti. Tega se boji predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović. V oddaji Pogovor o je komentirala novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je ...