Jure SešekJure Sešek
Andrej JermanAndrej Jerman
Petra StoparPetra Stopar
Zasedanje v sinodalni dvorani (foto: Vatican media)
Zasedanje v sinodalni dvorani | (foto: Vatican media)

Sinoda se končuje... ali v resnici začenja?

Novice | 26.10.2024, 11:03 Marjana Debevec

V Vatikanu se zaključuje zadnji korak sinodalne poti, ki se je začela pred tremi leti. Predstavniki krajevnih Cerkva z vsega sveta bodo popoldne po členih potrjevali predlog sklepnega dokumenta, ki ga bo v prihodnjih mesecih dokončal in objavil papež Frančišek. Sinodo bodo sklenili jutri dopoldne s sveto mašo na Trgu sv. Petra.

Predstavniki z vsega sveta so imeli v tem mesecu zahtevno nalogo: pregledati so morali predloge, ki so jih pripravile različne skupine krajevnih Cerkva in ki naslavljajo konkretne izzive. Vsak dan so začeli z molitvijo, potem pa delali po skupinah. Razpravljali so o pomenu odnosov tako znotraj naših skupin, župnij, škofij, v hierarhiji, kot tudi o odnosu Cerkve navzven.

Ko so govorili o poteh Cerkve, so izpostavili pomen usposabljanja za poslanstva in procese odločanja, pa tudi nujnost preglednosti in odgovornosti. Tretja točka pa so bili kraji, kjer živimo našo vero, kot so župnije, skupine, škofije.

Težko je kar preklopiti v drugo držo

Eden od osrednjih poudarkov je bila vloga laikov, nam je pojasnil župnik v Velenju Janko Rezar. »Že v izhodišču sinode se želi v sinodi prebuditi tega duha: torej Cerkev, ki je poslana oznanjati v svetu. Tukaj pa ne gre samo za klerike.

Klerikalizem nas je dostikrat malo omejil v tem smislu – tako laike kot duhovnike, češ naloga vas duhovnikov in škofov je, da pridigate, da oznanjate, mi pa poslušamo. Sinoda pa želi ravno to prebuditi: da smo po krstu vsi poklicani tudi k misijonskemu poslanstvu, k oznanjevanju,« je poudaril Rezar.

Po njegovih besedah je po več stoletjih, ko smo bili navajeni ene drže, težko kar preklopiti v drugo držo. Prav zato pa je poleg prebujanja te zavesti potrebna formacija laikov za različne vloge in poslanstva.

Papež v pogovoru z udeleženci sinode
Papež v pogovoru z udeleženci sinode © Vatican media

Škof ne kot osamljen voditelj, ampak kot pastir med brati

Veliko so govorili tudi o sodelovanju med duhovniki in laiki, v katerem vsak ohranja svoje poslanstvo, vendar vedno bolj postajajo podobni skupnostim bratov in sester v Kristusu.

Podobno je z vlogo škofa, ki se kljub kritikam nekaterih posameznikov, češ da se zmanjšuje primat škofa, ohranja v polnosti, vendar ne kot posameznika, ki vodi škofijo, ampak kot pastirja, ki živi v občestvu s svojimi sodelavci.

Več o sinodi pa v prihodnjih dneh.

Novice
Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media) Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media)

Umrl oče teologije osvoboditve

V 96-letu starosti je v Peruju umrl dominikanski teolog Gustavo Gutiérrez, ki velja za očeta teologije osvoboditve in besedne zveze »prednostna izbira za uboge v Cerkvi«.

Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si) Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si)

Salezijanci preverili tudi svoje zdravje

V Veržeju so se nedavno zbrali sobratje salezijanci na Salezijanskih dnevih. Ti so namenjeni skupnemu druženju, molitvi, poglobitvi izbrane tematike in pogovorih o aktualnih temah salezijanske ...

Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL) Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL)

Nisem ravno šaljivec, mrk pa tudi ne

Sredi Vidovskih hribov, na meji med Cerkniško občino in Rakitniško planoto, je zaselek Čohovo, kjer ima posest Franc Tekavec. Zanimiv mož številnih znanj, med katerimi je tudi destiliranje, ...

Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay) Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay)

Takrat se je zame začel pekel ...

Milena je po burnem otroštvu, v katerem je bila neposredna priča bratove zasvojenosti in obupnih težav, ki jih je povzročal staršem, tudi sama v mladostniških letih zapadla v alkohol in droge. Ko ...

Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc) Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc)

Veliko palic, nobenega korenčka

Razvilo se bo zdravstvo dveh hitrosti. Tega se boji predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović. V oddaji Pogovor o je komentirala novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je ...