Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Gustavo Gutiérrez (foto: Vatican Media)
Gustavo Gutiérrez | (foto: Vatican Media)

Umrl oče teologije osvoboditve

Svet | 24.10.2024, 10:45 Marta Jerebič

V 96-letu starosti je v Peruju umrl dominikanski teolog Gustavo Gutiérrez, ki velja za očeta teologije osvoboditve in besedne zveze »prednostna izbira za uboge v Cerkvi«.

Teološki tok, ki ga je Gutiérrez spodbujal, je bil eden najbolj polemičnih v Cerkvi v 20. stoletju. Napetosti z Rimom so bile visoke, kot je tudi sam priznal leta pozneje.

V 80-ih letih prejšnjega stoletja je Kongregacija za nauk vere, ki jo je takrat vodil kardinal Joseph Ratzinger, analizirala njegove teološke tokove in javno izrazila svojo zaskrbljenost. Posvarila je pred nevarnostjo zamenjavanja podob ubogih v Evangeliju s podobami Marxovih proletarcev.

V zadnjih letih njegovega življenja so se Gutiérrezovi odnosi z Rimom izboljšali, tudi zaradi papeža Frančiška, ki prihaja iz Latinske Amerike. Šest mesecev po njegovi izvolitvi je somaševal z njim v Vatikanu. Istega leta, torej 2013, je Gutierrez skupaj s takratnim vodjem Kongregacije za nauk vere, kardinalom Gerhardom Ludwigom Müllerjem objavil knjigo o teologiji osvoboditve.

Sveti oče pa mu je za 90. rojstni poslal pismo, v katerem je izpostavil njegovo »teološko služenje« in se mu zahvalil za »trud« in način, kako izprašuje vest vsakogar, da nihče ne bi ostal ravnodušen pred dramo revščine in izključenosti. 

Svet
Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media) Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media)

Umrl oče teologije osvoboditve

V 96-letu starosti je v Peruju umrl dominikanski teolog Gustavo Gutiérrez, ki velja za očeta teologije osvoboditve in besedne zveze »prednostna izbira za uboge v Cerkvi«.

Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay) Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay)

Takrat se je zame začel pekel ...

Milena je po burnem otroštvu, v katerem je bila neposredna priča bratove zasvojenosti in obupnih težav, ki jih je povzročal staršem, tudi sama v mladostniških letih zapadla v alkohol in droge. Ko ...

Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL) Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL)

Nisem ravno šaljivec, mrk pa tudi ne

Sredi Vidovskih hribov, na meji med Cerkniško občino in Rakitniško planoto, je zaselek Čohovo, kjer ima posest Franc Tekavec. Zanimiv mož številnih znanj, med katerimi je tudi destiliranje, ...

Jedilno olje (photo: pexels) Jedilno olje (photo: pexels)

Olje blizu okna

V današnji družbi zanimanje za pravilno prehrano raste. Pri vrhunskih športnikih je ključ do uspeha ravno uravnotežena prehrana, je poudaril redni profesor na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, ...