Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tanja DominkoTanja Dominko
Molitev v sinodalni dvorani (foto: Vatican news)
Molitev v sinodalni dvorani | (foto: Vatican news)

Kako cerkveni voditelji sprejemajo in izvajajo odločitve?

Cerkev po svetu | 15.10.2024, 13:27 Marta Jerebič

Sinoda o sinodalnosti, ki v Rimu poteka od 2. oktobra, se je prevesila v drugo polovico. Delo se je v zadnjih dneh osredotočilo na to, kako cerkveni voditelji sprejemajo in izvajajo odločitve.

Svetovalni odbori laikov v pomoč škofom

Številne napačne odločitve v preteklosti v primerih spolnih zlorab mladoletnikov v Cerkvi so sprejeli škofje, ki so bili pri tem prepuščeni samim sebi ali pod pritiskom. Zato je več udeležencev sinode predlagalo, da škofije uvedejo svetovalne odbore laikov, ki bi pri odločitvah pomagali škofom oziroma vsem na pomembnih položajih. Enako transparentnost so izpostavljali za področje financ.

Slovenski delegat na sinodi celjski škof Maksimilijan Matjaž je o povezanosti med škofi in verniki povedal: »Tudi tukaj se zdi, da lahko naredimo korake naprej, da bi prišli do večje povezanosti, večje transparentnosti, tudi v Cerkvi v Sloveniji, pa še marsikje drugod je ta želja zelo prebujena: da bi bili res čisti, transparentni, da bi od nas odsevala moč evangelija, ki nagovarja ljudi tudi današnjega časa.«

Nasilje nad redovnicami

V sklopu te teme so udeleženci sinode govorili tudi o nasilju nad redovnicami, pri čemer ne gre samo za spolne zlorabe, ampak tudi zlorabe moči, vesti in duhovne zlorabe. Tajnica sinodalne komisije za informiranje, Sheila Pires, je na tiskovni konferenci izpostavila, kako redovnice trdo delajo, da bi dosegle najbolj ranljive, ko pa se same soočijo z zlorabo, o tem zaradi patriarhalnega odnosa družbe molčijo. Na sinodi so zato predlagali, da škofije oziroma škofovske konference uvedejo ustrezne sisteme oziroma postopke za reševanje te problematike.

Sodelovanje žensk in drugih laikov pri formaciji duhovnikov

V zvezi z ženskami so izpostavili še, da bi morale pri formaciji duhovnikov v semeniščih sodelovati tudi te in drugi strokovnjaki iz vrst laikov. Po besedah Piresove je udeležba žensk bistvena, ker lahko vidijo stvari, ki jih drugi ne, zagotavljajo uravnoteženo formacijo in bogatijo splošni program za bodoče duhovnike.

Cerkev po svetu
Oratorij Slovenija (photo: Oratorij Slovenija) Oratorij Slovenija (photo: Oratorij Slovenija)

In tema Oratorija 2025 je ...

Razglasitev teme Oratorija prihodnjega leta je za marsikaterega animatorja in udeleženca težko pričakovani dogodek. Zdaj je znana tudi tema leta 2025.

Prekmurski duhovnik in graditelj slovenstva Jožef Klekl (photo: splet) Prekmurski duhovnik in graditelj slovenstva Jožef Klekl (photo: splet)

Prenos posmrtnih ostankov Jožefa Klekla v Črenšovce

Tako kot so imeli v Benečiji - in v času fašizma po vsej Primorski - Čedermace, ki so poleg duhovniškega dela branili slovenstvo, ima tudi Prekmurje duhovnike, ki so podobno vlogo odigrali na ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, nekdanji profesor, pravnik in vloga rektorja, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...