Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Matterhorn po grebenu Hörnli (foto: @PoliceValais)
Matterhorn po grebenu Hörnli | (foto: @PoliceValais)

Še tretja smrt na Matterhornu

Doživetja narave | 20.08.2024, 11:28 Robert Božič

Prejšnji teden se je vzpon na Matterhorn, 4474 m visoko ikonično goro na meji med Italijo in Švico, ki s svojo značilno piramidasto obliko predstavlja enega najvišjih, najbolj prepoznavnih in najbolj zaželjenih vrhov v Alpah, tragično končal za tri alpiniste. Najprej se je 14. avgusta s padcem čez 1000 metrsko severno steno ponesrečila naveza dveh plezalcev, dva dni kasneje pa je prav tako zaradi padca čez severno steno gore umrl še en planinec.

Šicarska policija skopo poroča, da je do obeh nesreč najverjetneje prišlo med sestopom z vrha gore po grebenu Hörnli. Ponesrečeni gorniki so se na vrh povzpeli po klasični smeri, vse tri žrtve pa so našli na ledeniku Matterhorn. V obeh primerih identitete in narodnosti ponesrečenih ne navajajo, dodajajo le, da v sodelovanju z državnim tožilstvom poteka preiskava obeh nesreč.

Svetujejo dobro pripravljenost in spremstvo gorskega vodnika

»O lepotcu nad prestižnim Zermattom ne gre izgubljati besed. Neprekosljivo lep od daleč in neizmerno strm in izpostavljen od blizu. Gora, na katero si enostavno želi vsak resen gornik. Tudi najlažji pristop je zahteven in ni smeri, po kateri bi se dalo lagodno sestopiti,« opozarjajo v gorskem vodništvu Štremfelj, kjer dodajajo, da gre za zahtevno in dolgo turo, na kateri morajo gorniki dobro obvladati tudi uporabo opreme za ledeniške ture.

Tudi švicarske oblasti svarijo, da sam vzpon na Matterhorn po grebenu Hörnli, v poletnih razmerah za izkušene gornike sicer ne predstavlja večjih težav, veliko večjo nevarnost pomeni sestop, kjer je potrebna velika previdnost in vzdržljivost. Prav zato svetujejo spremstvo gorskih vodnikov in dodajajo, da naj obiskovalcev ne zavede slika v živo s koče, ker se razmere lahko, ob spremembi vremena, lahko zelo hitro spremenijo v popolnoma zimske.

Avgusta zelo obiskane tudi slovenske gore

Tako kot v Zermattu, kjer avgusta beležijo višek gorniške sezone in tudi turističnih obiskov, sta avgust in prvi del septembra že tradicionalno čas, v katerem se v slovensko visokogorje odpravi največ obiskovalcev.

Samo v prvi polovici avgusta helikoptersko reševali že več kot 30 krat

Gorski reševalci opozarjajo, da planinci premalo spremljajo vremenske napovedi in se v gore odpravijo kljub opozorilom pred nevihtami: »Gre za dejavnik, na katerega mnogi velikokrat opozarjamo, a ga pohodniki pogosto ne jemljejo dovolj resno.«

Vzpon na Triglav
Vzpon na Triglav © Izidor Šček

Glede na veliko število nesreč v gorah in klicev pohodnikov, da so v brezizhodnih situacijah, policisti ponovno pozivajo k odgovornosti, previdnosti in premišljenim odločitvam.

Na turo v visokogorje se odpravite zgodaj

»Upoštevajte vreme, načrtujte turo, imejte ustrezno opremo in obutev, dodatna oblačila, dovolj vode, kondicijo, hodite vsaj v dvoje. Domače seznanite s turo, imejte napolnjen telefon in vklopljene lokacijske podatke. V poletnem času pa sledite načelu, da se v gore hodi zgodaj in da ste do popoldneva, ko se poletne nevihte rade razbesnijo, na varnem in po možnosti že v dolini. Opazujte nebo in oblake, ob bližajoči nevihti pa se izogibajte izpostavljenim točkam in objektom, poiščite varno zavetje in počakajte, da se razmere umirijo. Če se znajdete na robu police, je dobro, da se pripnete z vrvjo,« še svetujejo gorski reševalci.

Doživetja narave - gorniška oddaja na valovih Radia Ognjišče

Vsak petek ob 17.00 lahko v naši gorniški oddaji slišite preverjene informacije o stanju v visokogorju in predvidenem razvoju vremena v dneh prihajajočega konca tedna, ter se tako lažje odločite za gorniške ture. Oddaja je namenjena vsem, ki čutite in živite z naravo in v njej preživite lepši del svojega prostega časa. Gorništvo, planinstvo, alpinizem, pohodništvo, izletništvo, kolesarstvo, itd. Med vsem tem najde svoj prostor tudi amaterska astronomija in tematska oddaja o vremenu. Povabljeni v družbo zanimivih gostov: avanturistov, strokovnjakov, rekreativcev, piscev planinskih spominov in spremljanju oddaje tudi prek podkasta.

Doživetja narave
 24 mladih iz različnih evropskih salezijanskih inšpektorij je vstopilo v salezijanski noviciat v don Boskovem rojstnem kraju (photo: donbosko.si)  24 mladih iz različnih evropskih salezijanskih inšpektorij je vstopilo v salezijanski noviciat v don Boskovem rojstnem kraju (photo: donbosko.si)

Med salezijanskimi novinci tudi dva Slovenca

24 mladih iz različnih evropskih salezijanskih inšpektorij je pred malim šmarnom vstopilo v noviciat v don Boskovem rojstnem kraju. Med njimi sta tudi dva Slovenca, pišejo na spletni strani ...

Leon Kernel (photo: ARO) Leon Kernel (photo: ARO)

Mladi potrebujejo napor, da odrastejo

Leon Kernel je profesor, ki od leta 1996 uči na Srednji gozdarski in lesarski šoli ter višji strokovni šoli v Postojni. Je človek upanja, upanja v Boga in v moč Svetega Duha, ki deluje v vsakem ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...