Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Kardinal Louis Sako (foto: Vatican Media)
Kardinal Louis Sako | (foto: Vatican Media)

10 let po pogromu nad kristjani na planoti Ninive. Koliko se jih je vrnilo domov?

Svet | 09.08.2024, 12:31 Marta Jerebič

V Iraku so se minule dni spomnili desete obletnice pogroma nad kristjani in jazidi. Zaradi nasilja Islamske države je v noči med 6. in 7. avgustom 2014 svoje domove na planoti Ninive zapustilo 120 tisoč kristjanov. Po besedah bagdadskega kaldejskega patriarha, kardinala Louisa Saka, se jih je nazaj na območje doslej vrnilo zgolj 60 odstotkov. Mnogi so se odločili, da raje ostanejo v Kurdistanu ali pa odidejo v tujino.

Dogodki pred desetimi leti so bili kolektivna tragedija za iraško ljudstvo. Svoje domove je moralo zapustiti 120.000 iraških kristjanov, jazidi pa so doživeli poskus iztrebljanja. Več kot 3.000 moških, žensk, fantov in deklet je bilo ubitih, približno 6.800 pa jih je Islamska država ugrabila. Združeni narodi so ta napad priznali kot genocid.

Ideologija IS ostaja močna

Islamska država je bila sicer poražena, vendar njena ideologija ostaja močna, in to ne samo v Iraku, je v pogovoru za Vatican News opozoril kardinal Sako.
»Ljudje nimajo veliko zaupanja v prihodnost. Vsi se nenehno sprašujejo, kdaj bomo končno imeli sodobno, demokratično in civilno državo, v kateri bodo imeli vsi državljani enake pravice in dolžnosti. Zato mnogi zapuščajo Irak, ne samo kristjani,« je dejal kardinal Sako

Danes manj kot pol milijona kristjanov

Nekdaj je bilo v Iraku milijon in pol kristjanov. Danes jih je manj kot pol milijona. Statistični podatki, kažejo, da je bilo med letoma 2003 in 2023 v Iraku ubitih približno 1.275 kristjanov. Islamska država in drugi skrajneži so v tem obdobju bombardirali 85 cerkva in samostanov v Bagdadu, Mosulu in Basri, 23 tisoč domov kristjanov in drugih pripadnikov okupiranih manjšin.

Nikoli pojasnjem požar na krščanski poroki

V zadnjih letih se je že zdelo, da se je eksodus kristjanov ustavil ali vsaj upočasnil. A je po požaru na poročnem slavju v Karakošu septembra lani, v katerem je umrlo več kot 100 ljudi, 200 je bilo ranjenih, odšlo veliko krščanskih družin, je dejal kardinal Sako. Vlada je trdila, da je bil požar nesreča, vendar nihče ni nikoli verjel tej različici.

Vsak mesec Irak zapusti 100 krščanskih družin

»Pomanjkanje zaščite in jamstva pravic mnoge sili, da se izselijo. To je prava tragedija,« je dejal Sako in navedel ocene, po katerih Irak vsak mesec zapusti približno 100 krščanskih družin. Med razlogi so poleg vojnih travm in sektaštva tudi zaskrbljujoče trenutne razmere na Bližnjem vzhodu in strah pred popolno vojno.

Svet
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...