Ostanki kipa Naše gospe po eksploziji v Nagasakiju (foto: Vatican Media)
Ostanki kipa Naše gospe po eksploziji v Nagasakiju | (foto: Vatican Media)

V Hirošimi se spominjajo napada z atomsko bombo

Novice | 06.08.2024, 09:49 Uredništvo Radia Ognjišče Slovenska tiskovna agencija

V Hirošimi so se danes ob 8.15, ob času ko je ameriški bombnik B-29 odvrgel bombo na mesto, z minuto molka poklonili žrtvam in obeležili spomin na eksplozijo atomske bombe, ki je pred 79 leti popolnoma razdejala mesto in v trenutku terjala 80.000 življenj. Eksplozija atomske bombe nad Hirošimo je bila posledica prve uporabe jedrskega orožja v vojaškem spopadu. Župan Hirošime Kazumi Matsui je pozval k skupnim prizadevanjem za jedrsko razorožitev, medtem ko vojna v Ukrajini in razmere na Bližnjem vzhodu poglabljata strah in nezaupanje po vsem svetu, poročajo tuje tiskovne agencije.

6. avgusta 1945 ob 8.15 po tamkajšnjem času je nad tem japonskim mestom eksplodirala štiri tone težka bomba s sredico iz obogatenega urana, imenovana Little Boy oz. Deček, in uničila okoli 90 odstotkov mesta. Praktično takoj je umrlo 80.000 ljudi, kasneje pa je za posledicami eksplozije skupno število žrtev naraslo na okoli 140.000.

Japonski premier Fumio Kishida je na današnji spominski slovesnosti dejal, da je poslanstvo Japonske "nadaljevati prizadevanja za dosego sveta brez jedrskega orožja". "Razmere postajajo vse resnejše zaradi vse večjega razkola v mednarodni skupnosti glede jedrske razorožitve in jedrske grožnje iz Rusije. Vendar pa, ne glede na to, kako težka je pot, ne smemo prenehati," je dodal.

Predstavniki Hirošime so pozvali svetovne voditelje, naj se prenehajo zanašati na jedrsko orožje kot sredstvo odvračanja in nemudoma sprejmejo ukrepe za svet brez jedrskega orožja - ne kot ideal, temveč zato, da bi odpravili nevarnost jedrske vojne med konflikti v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu.

Župan Hirošime Kazumi Matsui je na slovesnosti v spominskem parku miru opozoril, da vojna v Ukrajini in Gazi poglabljata strah in nezaupanje po vsem svetu ter utrjujejo idejo, da se moramo za reševanje mednarodnih problemov zanašati na vojaško silo, ki bi jo morali zavračati. Pozval je k skupnim prizadevanjem za opustitev jedrskega orožja.

Tri dni kasneje še Nagasaki

Tri dni kasneje je podobna usoda doletela še mesto Nagasaki. Eksplozija bombe z imenom Fat man oz. Debelinko s plutonijevo sredico je zahtevala približno 40.000 smrtnih žrtev, za posledicami sevanja pa je kasneje umrlo še okoli 30.000 ljudi. Japonska je nato 15. avgusta kapitulirala in druga svetovna vojna se je končala tudi na azijsko-pacifiškem območju.

Hirošima danes po vsem svetu velja za simbol grozot vojne ter s tem prizadevanj za mir in svet brez jedrskega orožja. To so običajno tudi glavna sporočila spominskih slovesnosti, ki potekajo v mestu ob obletnicah eksplozije.

Leta 2019 se je žrtvam obeh eksplozij poklonil papež Frančišek

Papeža Frančišek je med takratnim apostolskim obiskom japonske v dveh japonskih mestih, ki simbolizirata tragedijo jedrske vojne: Nagasakiju in Hirošimi opotoril, da je "uporaba atomske energije v vojne namene danes, bolj kot kadarkoli, zločin ne le zoper dostojanstvo ljudi, temveč zoper morebitno prihodnost našega skupnega doma." Ponovno je pozval k jedrski razorožitvi in miroljubni uporabi jedrske energije, a ni bil slišan.

Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...